Geekmaxi
Future

Ipak ništa od savitljivog pametnog telefona ove godine

Moramo pričekati

Foto: YouTube

Ako ste se ponadali da su najave istinite i da bi Samsung (ili čak neki drugi proizvođač) mogao do kraja ove godine reflektorima svijeta predstaviti svoj prvi savitljivi pametni telefon, imamo drukčije vijesti za vas. Sada pjevaju neku drugu pjesmu.

Salman Saeed je direktor proizvoda koji je zadužen za tehnologiju zaslona u proizvođaču čipova Qualcommu, i rekao je kako savitljivi pametni telefon nećemo baš imati prilike vidjeti tako skoro kao što nedavne glasine daju za naslutiti. Kako sad stvari stoje, mogle bi proći i godine prije nego što se takav jedan uređaj uistinu pojavi na tržištu.

Zašto je to tako? Za početak, više je prepreka na tom zacrtanom putu, među njima su najveći izazovi oblikovanje smislenog korisničkog iskustva na više zaslona te izdržljivost samog uređaja.

Saeed je naročito ukazao na tranzistore u arhitekturi zaslona kao vjerojatno najslabiju kariku cijele te priče. Elektrode koje omogućuju rad svakog pojedinog piksela danas još uvijek nisu dovoljno fleksibilne da mogu izdržati česta savijanja. Ukratko, znanost o materijalima jednostavno nije dovoljno dobro napredovala kako bi sve to omogućila.

Ipak, bliska budućnost u kojoj ćemo pametne telefone savijati poput novčanika nije upitna. ZTE je već učinio ozbiljan korak u tom smjeru s modelom Axon M. Saeed je ustvrdio kako je time pokazano da koncept ima puno potencijala, ali i da na njemu treba još dosta raditi.

Prema njegovim riječima, razvojem tih savitljivih pametnih telefona bave svi veliki proizvođači pametnih telefona, koji već i imaju prototipove uređaja u svojim laboratorijima. Jednom kad sve to stigne, donijet će puno više novih mogućnosti u odnosu na postojeće uređaje, jer procesori kao što je Snapdragon 835 mogu pokretati više zaslona odjednom.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh