Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Sci

Izvanzemaljci? Znanstvenici još uvijek ne mogu objasniti porijeklo neobičnih radiosignala iz svemira

Parkes teleskop (© CSIRO/EPA/Landov)

U posljednjih osam godina astronomi pokušavaju shvatiti porijeklo čudnih radiosignala koji dolaze iz neodređenog mjesta u našem svemiru.

Parkes teleskop (© CSIRO/EPA/Landov)

Parkes teleskop (© CSIRO/EPA/Landov)

Da problem bude teži, misterija se produbila nakon novih istraživanja nad tzv. “brzim radijskim signalima” koji prate vrlo određen obrazac kojega znanstvenici još uvijek ne mogu objasniti.

“Postoji nešto vrlo interesantno što moramo razumjeti. Izvor signala je nešto potpuno novo, nova vrsta zvijezde pulsara ili čak, kada isključimo sve ostalo, inteligentni život”, rekao je Michael Hippke znanstvenik iz Instituta za analizu podataka u Neukirchen-Vluynu u Njemačkoj koji je rezultat istraživanja objavio 30. ožujka.

Ovo možda zvuči kao pretenciozno nagađanje, ali vodeći istraživač iz SETI-ja (Institut za potragu za vanzemaljskom inteligencijom) tvrdi da se takva mogućnost ne smije odbaciti.

“Ovi brzi pulsevi signala mogli bi biti “poziv” drugih civilizacija koje pokušavaju stupiti u kontakt s nekim tko je savladao korištenje radiosignala. Naravno, signali bi mogli biti sasvim prirodni rezultat astronomskog fenomena”, rekao je Seth Shostak, fizičar i direktor SETI-ja.

Hippke i njegovih 11 kolega analizirali su signale detektirane od 2007. do 2014. godine. Oni su se fokusirali na vremensku razliku između visoke i niske frekvencije jednog pulsa signala.

111222

© New Scientist

Na njihovo iznenađenje ta razlika, koja se inače zove mjera rasipanja pulsa, uvijek je djeljiva s brojem 187,5.

“Tako ravnomjerna razlika najvjerojatnije nije proizvod eksplozije supernove. Sve frekvencije napuštaju supernovu u isto vrijeme, a uslijed prašine kroz koju signali prolaze detektuje se vrlo nasumična mjera rasipanja”, rekao je Hippke.

Postoji mogućnost da signali potječu s naše planete i da ih emitiraju relativno jednostavni uređaji kao što su bazne stanice za mobilnu komunikaciju.

“Ako se potvrdi da to nije slučaj, ovi signali zasigurno dolaze iz do sada nepoznatog izvora u svemiru”, rekao je Hippke.

Izvor: Sott

2 komentara

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Sci

Pitanje iz naslova sasvim sigurno je odlična tema za snimanje filmova te dokumentaraca. Takve filmove i dokumentarce gledat će većinom ljudi koji su se...

Sci

Gledajući SF filmove i serije, naučeni smo što očekivati od vanzemaljskih oblika života: U Danu nezavisnosti našli smo se pod invazijom, ali smo se...

Hi-tech

U zemljama koje predvode u svemirskoj tehnologiji inicijativa kreće od tvrtki i startupova, a broj tvrtki koje žele poslovati u svemirskoj industriji raste iz...

Hi-tech

Lansiranje svemirske letjelice bez posade na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) otkazano je u srijedu rano ujutro zbog požara koji je izbio nedaleko od lansirne...

Oglašavanje