Pratite nas

U posljednjih osam godina astronomi pokušavaju shvatiti porijeklo čudnih radiosignala koji dolaze iz neodređenog mjesta u našem svemiru.

Parkes teleskop (© CSIRO/EPA/Landov)

Parkes teleskop (© CSIRO/EPA/Landov)

Da problem bude teži, misterija se produbila nakon novih istraživanja nad tzv. “brzim radijskim signalima” koji prate vrlo određen obrazac kojega znanstvenici još uvijek ne mogu objasniti.

“Postoji nešto vrlo interesantno što moramo razumjeti. Izvor signala je nešto potpuno novo, nova vrsta zvijezde pulsara ili čak, kada isključimo sve ostalo, inteligentni život”, rekao je Michael Hippke znanstvenik iz Instituta za analizu podataka u Neukirchen-Vluynu u Njemačkoj koji je rezultat istraživanja objavio 30. ožujka.

Ovo možda zvuči kao pretenciozno nagađanje, ali vodeći istraživač iz SETI-ja (Institut za potragu za vanzemaljskom inteligencijom) tvrdi da se takva mogućnost ne smije odbaciti.

“Ovi brzi pulsevi signala mogli bi biti “poziv” drugih civilizacija koje pokušavaju stupiti u kontakt s nekim tko je savladao korištenje radiosignala. Naravno, signali bi mogli biti sasvim prirodni rezultat astronomskog fenomena”, rekao je Seth Shostak, fizičar i direktor SETI-ja.

Hippke i njegovih 11 kolega analizirali su signale detektirane od 2007. do 2014. godine. Oni su se fokusirali na vremensku razliku između visoke i niske frekvencije jednog pulsa signala.

111222

© New Scientist

Na njihovo iznenađenje ta razlika, koja se inače zove mjera rasipanja pulsa, uvijek je djeljiva s brojem 187,5.

“Tako ravnomjerna razlika najvjerojatnije nije proizvod eksplozije supernove. Sve frekvencije napuštaju supernovu u isto vrijeme, a uslijed prašine kroz koju signali prolaze detektuje se vrlo nasumična mjera rasipanja”, rekao je Hippke.

Postoji mogućnost da signali potječu s naše planete i da ih emitiraju relativno jednostavni uređaji kao što su bazne stanice za mobilnu komunikaciju.

“Ako se potvrdi da to nije slučaj, ovi signali zasigurno dolaze iz do sada nepoznatog izvora u svemiru”, rekao je Hippke.

Izvor: Sott

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Nastavi čitati
Super ponuda
2 komentara

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sci

Evo zašto ne biste trebali držati laptop u krilu

Volite li i vi držati laptop u krilu?

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Ako laptop često držite u krilu, bilo bi dobro da se podsjetite da je loša cirkulacija zraka kriptonit svakog laptopa. Upravo takav način korištenja često dovodi do pregrijavanja.

Nije ga pametno ni držati na krevetu, deki ili na jastuku, jer su u pitanju površine koje nisu dovoljno čvrste i ravne te koje znatno otežavaju ventilaciju. Stalak za laptop u tim situacijama bi bio sasvim dobra alternativa stolu.

Najvažnije je da nijedan od otvora zraka nije blokiran. Oni se obično nalaze na stražnjim i bočnim stranama samog uređaja, ali neki ih modeli imaju i na dnu. Stoga bi najbolje bilo da ih držite na podignutoj površini kako se ti otvori ne bi blokirali.

Za protok zraka i smanjenje šansi za pregrijavanje je također bitno jednom mjesečno očistiti laptop od prašine. To treba raditi na ispravan način tako da nikada ne pušete zrak u računalo, nego da se prašina usisa. Ako niste sigurni u to što radite, bilo bi dobro to povjeriti servisu.

Bilo bi korisno i držati ga podalje od sunčeve svjetlosti i drugih izvora topline. Ako se izloženost ekstremno vrućim ili hladnim temperaturama svejedno dogodi, prijenosnom računalu treba dati vremena da se vrati na sobnu temperaturu prije početka korištenja.

Čak i ako brižno pazite na sve navedeno, do problema može doći ako ste nemarni s kabelima za napajanje. Kabel ne bi trebao biti savijen bilo na koji način te treba pripaziti da mu vrh nije oštećen.

Također, razmislite još jednom o držanju kabela na podu ako nerijetko za njega zapinjete dok hodate. Uz to što uređaj može pasti, vjerojatnija prijetnja je oštećenje utora za napajanje.

I AC adapter se može isto tako pregrijati pa je bitno da i on nema nikakvih zapreka dobrom cirkuliranju zraka.

Nastavi čitati

Hi-tech

NASA traži električni SUV model za Mjesec, a vi joj možete pomoći da ga izabere

Objavljeno

-

Objavio

Foto: NASA

Plan za vraćanje astronauta na Mjesec podrazumijeva i novo vozilo koje će se moći kretati po površini našeg prirodnog satelita. Zato NASA sada traži pomoć u okviru programa Artemis, to jest dizajnera koji će osmisliti vozilo koje se može kretati, istraživati i omogućiti stvaranje nove generacije astronauta, piše TopGear.

“Svemirska agencija traži koncepte za sistem robotičke pokretljivosti pomoću kojeg bi se preko Mjeseca mogli transportirati instrumenti, provesti krucijalna znanstvena istraživanja širom Mjesečevog teritorija, uključujući i područja do kojih ljudi ne mogu doprijeti, kao što je njegov Sjeverni pol”, piše u zahtjevu.

“Možemo očekivati da će posada u svojim svemirskim odjelima moći hodati najviše pola milje. Ako budemo mogli postaviti rover blizu mjesta slijetanja prije nego što posada stigne, potencijal ovih prvih misija će znatno porasti”, kaže Marshall Smith, direktor programa za istraživanje Mjeseca koje uključuje čovjeka.

Rok za prijavu na natječaj je 6. ožujak, a nekoliko dana kasnije bit će objavljeno tko je predložio najpogodniji model automobila za vožnju po Mjesecu.

“Želimo dobiti ponude iz automobilske industrije, za terenska vozila, za električne automobile i više od toga – svemirska industrija nije isključiva. Želimo svoje rovere na Mjesecu, električne, autonomne i otporne na ekstremno okruženje”, zaključuje on.

Povećanje pokretnosti na Mjesecu je posljednji korak programa Artemis, u okviru kojeg će na Mjesecu biti testirani novi sistemi i tehnologije prije nego što se u četvrtom desetljeću 21. stoljeća tamo pošalje posada.

Nastavi čitati

Hi-tech

Konačno razvijen generator koji će koristiti kišu za proizvodnju električne energije

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Nakon mnogo proučavanja i neuspješnih pokušaja, konačno je otkriven princip koji bi nam mogao omogućiti korištenje kišnih kapi kao izvor energije.

U prethodnih nekoliko godina stručnjaci su bezbroj puta pokušavali iskoristiti kišu za proizvodnju električne energije, ali im to nije polazilo za rukom. Ipak, sada smo na korak do otkrića, jer su znanstvenici uspjeli razviti generator koji koristi kišu kako bi proizveo iznenađujuće visok električni napon, piše ScienceDaily.

Samo jedna kapljica kiše može stvoriti 140 volti, to jest dovoljno energije da lagano upali 100 malih LED žaruljica.

Raniji generatori uspijevali su proizvesti “tisuću puta manje” energije, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Hong Kongu.

Novi dizajn generatora spaja aluminijsku elektrodu s indij-kositar oksidnom elektrodom, obloženom politetrafluoretilenom, materijalom s “kvazitrajnim” električnim nabojem. Kada kapljica padne na ovu površinu, ona povezuje ove dvije elektrode i stvara zatvoreni strujni krug. To omogućuje potpuno oslobađanje prikupljenog električnog naboja.

Ova tehnologija može podnijeti i dugotrajnu kišu. Ako na generator konstantno padaju kapi kiše, električni naboj se akumulira do krajnjeg kapaciteta.

Potrebno je još rada na ovom generatoru kako bi se od njega dobio praktični proizvod. Kratak nalet energije lako je postići – sada treba naći način za njeno akumuliranje kako bi se ona konstantno proizvodila.

Nastavi čitati

Preporučeno