Geekmaxi
Razno

Japanci izrađuju olimpijske medalje od elektroničkog otpada

2020. će medalje biti reciklirane

Foto: YouTube

Japanci žele na sljedećim Olimpijskim igrama dijeliti medalje od recikliranog elektroničkog otpada. Čini se i kako će uspjeti u tom naumu.

E-otpad

Svjetski elektronički otpad se sve više povećava. To je prilično loše, jer podaci ni par godina nisu bili ugodni, a sad je toga i više. Vijest da su Japanci uspjeli prikupiti veći dio vrijednih metala potrebnih za izradu medalja zato izgleda pohvalno.

Organizacijski odbor Olimpijskih igara koje će se odviti 2020. g. taj su plan najavili još sredinom 2016. godine. Ipak, sve do sada nije bilo posve jasno hoće li se to uspjeti realizirati.

Iz odbora poručuju da su dobili veliku podršku, kako od javnosti, tako i od domaćih kompanija koje su željele sudjelovati u projektu.

Rezultat tog truda bilo je 47.488 tona prikupljenog elektroničkog otpada.

47.488 tona

Među tim tonama je oko 5 milijuna starih mobitela koji su prikupljeni u trgovinama teleoperatera NTT Docoma. Stanice za prikupljanje otpada su postavljene i u druge javne zgrade, primjerice, u poštanske urede.

Odbor je kao cilj postavio da prikupe 2.700 kg bronce, što su s uspjehom postigli još u lipnju. Postavljeni cilj od 30,3 kg zlata je trenutno na 93,7%. Potrebno im je još i 4.100 kg srebra, od čega su 85,4% prikupili do studenog.

Ciljane količine srebra i zlata još uvijek, dakle, nisu prikupljene. Ipak, s obzirom na to koliko im je još starih uređaja ostalo za preraditi, odbor je posve uvjeren da će uspjeti.

Projekt prikupljanja otpada traje do 31. ožujka, a dizajn medalja za olimpijske i paraolimpijske igre bit će predstavljen tijekom ljeta.

Za vrijeme Olimpijskih igara u Riu 2016. godine podijeljeno je oko 500 kg medalja.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh