Web & IT

Javio se Afrikanac tražeći pomoć, sve je slutilo na prijevaru, ali…

Foto: Screenshot

Svi smo upoznati sa scam mailovima koje povremeno šalju razni Afrikanaci (pretežito iz Nigerije od neke kraljevske obitelji), a modernizacijom u tom dijelu svijeta komunikacija lagano seli i na društvene mreže. Takvu je poruku na svojem messengeru ugledao Pleasant Green, a poslao mu ju je Joel  iz Monrovije, glavnog grada Liberije. Tražio je financijsku pomoć, u vidu slanja neke iskoristive elektronike, koju bi on kasnije mogao prodati na domaćem tržištu, a zaradu bi kasnije dijelili.

Pleasant je odmah posumnjao u klasičan pokušaj prijevare, ali se odlučio poigrati s novim “prijateljem”, te mu pritom oduzeti što više vremena kako bi ga imao što manje za varanje drugih. Odgovorio je kako nema elektronike koju bi mogao poslati, ali da mu može ponuditi poslovnu priliku. Objasnio je kako se bavi fotografijom, te da je voljan platiti za svaku dobru fotografiju koju mu dostavi.

Joel nije dugo čekao, te je već idućeg jutra poslao nekoliko fotografija. Sve su bile neupotrebljive. No, sama činjenica da je barem pokušao bila je veliko iznenađenje. Stoga je Green odlučio investirati, te mu poslao 30 dolara vrijedan fotoaparat i odraditi priču do kraja. Čim je dobio novi aparat u ruke, Joel je poslao nove fotografije, te, iako su bile puno bolje, svejedno nisu bile upotrebljive.

Green mu je potom dao nekoliko savjeta kako da napravi bolje fotografije. I, vjerovali ili ne, Joel je uspio. Kroz vježbu je stvorio mnoštvo odličnih fotografija koje prikazuju ljepote ove zapadnoafričke države, ali i sve teškoće življenja u istoj. S obzirom na to da mu sam nije mogao osigurati neke velike novčane iznose, Pleasant je odlučio napraviti foto album s najboljim fotografijama, te pokrenuti Indiegogo kampanju.

U svojoj kampanji je objasnio kako su fotografije nastale, te je vrlo brzo od objave priče prodao preko tisuću primjeraka u 40 različitih država. U dogovoru s Joelom podijelio je zaradu od fotografija pola-pola, s tim da je svoju polovicu odlučio dati u dobrotvorne svrhe. Pitao ga je može li on kako pomoći zajednici u kojoj se nalazi, a dobio je vrlo konkretan odgovor.

Joel je rekao kako u njegovom mjestu najviše treba djeci, jer su im roditelji vrlo siromašni. Kako će pomoći djeci? Kupnjom knjiga, školskih torbi, udžbenika, stolica i drugih stvari za kojima žude. Predložio je da krenu s prvih 100-tinjak učenika, te da će ti troškovi biti oko 500 dolara. Režiser cijele priče odlučio je ponovno staviti ga na kušnju – hoće li Joel stvarno kupiti djeci što je obećao, ili će novac zadržati za sebe.

U međuvremenu se Pleasant našao u birokratskim problemima, jer nikako nije mogao transferirati novac preko Western Uniona, koji je automatski blokirao svaku uplatu u tu državu. Sustav je prepoznao kao potencijalnu krađu, te blokirao isplatu, stoga je Green morao prošetati, i “ručno” uplatiti u prvoj poslovnici Western Uniona. Možemo samo nagađati kako se čudno osjećao kada je u poslovnici slao 500 dolara u Liberiju.

Ali uspio je, Joel je konačno podigao novac i napravio nešto nevjerojatno. Otišao je u obližnju trgovinu, te očistio police od kompletne školske opreme, te ih sve taksijem dopremio u pet lokalnih škola. Heroj iz Monrovije sve je dokumentirao kamerom, kako bi se svi uvjerili da je uistinu moguće izvesti nešto kada postoji barem malo vjere u čovječanstvo.

Komentiraj

Odgovori

Vrh