Geekmaxi
HiTech

Jeste li spremni za Google Pay?

Upravo stiglo u Hrvatsku

Foto: Google

Usluga Google Pay za plaćanje na blagajni pomoću mobitela, kao i pri online kupovini, upravo je aktivirana u našoj zemlji.

Sviđa li se i vama ovakvo digitalno ponašanje pri kupnji ili ste više tip koji to voli raditi “pješke”?

Samo nekoliko dana nakon predstavljanja u Njemačkoj, Google Pay je stigao i kod nas, što nas čini jedinom zemljom u regiji s ovom mogućnosti. Kao razlog dolaska ovdje se ističe visoka digitalna osviještenost naših građana. Za početak će to biti moguće za PBZ klijente.

Usluga je dostupna na prodajnim mjestima koja podržavaju beskontaktna plaćanja, na svim platformama Googlea, za online plaćanja, baš kao i putem aplikacija na kojima je vidljiva oznaka Pay with Google.

 Korištenje

Preuzetoj aplikaciji s Google Play trgovine se dodaje Visa Inspire debitna kartica PBZ-a. U trgovini se mobitel prisloni na terminal za beskontaktno plaćanje. Za transakcije iznad 100 kn kao znak dodatne sigurnosne mjere mora se otključati mobitel.

Usluga Google Pay je integrirana u sve proizvode Google, omogućujući jednostavniju kupnju knjiga, filmova i aplikacija, baš kao i izlistavanje svih kupnji na jednom mjestu. Također, usluga nudi spremanje vaučera, kartica vjernosti ili poklon kartica te njihovo korištenje prilikom plaćanja.

Sigurnost

Prilikom plaćanja umjesto stvarnog broja kreditne kartice usluga Google Pay dijeli virtualni broj računa i jedinstveni kod, a on se mijenja sa svakom transakcijom. Također, u slučaju krađe ili gubitka telefona, korisnik može zbog funkcije Find my device i zaključati telefon, gdje god da jest, osigurati ga novom lozinkom ili s njega čak i izbrisati sve osobne podatke. Svejedno, nema potrebe za deaktivacijom same kartice jer podaci i nisu pohranjeni na uređaju.

Osim u Hrvatskoj, Google Pay je dostupan u još 19 zemalja: Australiji, Brazilu, Belgiji, Češkoj, Hong Kongu, Japanu, Irskoj, Kanadi, Novom Zelandu, Poljskoj, Njemačkoj, Rusiji, SAD-u, Slovačkoj, Ukrajini, Singapuru, Španjolskoj, Tajvanu i u Velikoj Britaniji.

 

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh