Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Future

Kako će internetski promet izgledati u narednih 5 godina?

Koliko će se promijeniti stvari online?

Internetski promet će se promijeniti u sljedećih 5 godina. Video promet bi se trebao učetverostručiti, a gaming porasti čak 9 puta. Dramatični porast pogodit će i brzinu prijenosa informacija. Predviđanja su zaista zanimljiva.

Cisco predviđanja

Do 2022. će se više internetskog prometa napraviti u globalnoj mreži nego u sve 32 godine od nastanka interneta do danas.

Tako barem tvrdi Cisco, američka multinacionalna tehnološka kompanija. Oni na proizvodima za računalne mreže godišnje zgrću milijarde dolara pa možda i ne bi trebalo olako odbacivati ono što kažu.

U ovom poslu su od samih početaka interneta. Još su 1984. Len Bosack i supruga Sandy Lerner, zaposlenici stanfordskog sveučilišta, poželjeli izmijeniti email poruke. To im nije uspjelo zbog tehničkih nedostataka pa su jednostavno izumili multiprotokolarni usmjerivač.

Vjeruju da će se za manje od 5 godina čak 60% stanovnika svijeta koristiti internetom. Online će biti prisutno 28 milijardi uređaja i veza. Sami video materijali će činiti 82% svog IP prometa.

Veze između strojeva, VR i AR

Između ostaloga, u Ciscu očekuju kako će do 2022. više od polovice veza biti između strojeva. Prošle je godine takvih machine-to-machine veza bilo 34%. Što znači da će broj povezanih uređaja narasti sa 6,1 milijarde na čak 14,6 milijardi.

Video promet bi se trebao istovremeno učetverostručiti, a gaming narasti čak 9 puta i činit će 4% ukupnog IP prometa.

Predviđa se i veliki rast virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR). Taj promet će iznositi 4,02 eksabajta mjesečno. Treba napomenuti da je još lani iznosio 0,33 eksabajta.

Uz rast prometa, Cisco također očekuje kako će se globalna brzina prijenosa informacija žicom ubrzati sa sadašnjih 39 Mbps na 75,4 Mbps. Prosječna brzina Wi-Fi veza će narasti s 24,4 Mbps na 54 Mbps, a brzina mobilnih veza će se utrostručiti s 8,7 Mbps na 28,5 Mbps.

Cijelu “prognozu” pročitajte ovdje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Sastanci putem interneta iz svojih domova zbog pandemije koronavirusa su postali svakodnevica, a tvrtka HTC je ponudila nešto novo po tom pitanju. HTC je...

Gaming

Tvrtka Valve odlučila je ukinuti podršku za macOS na svojoj platformi za virtualnu realnost. To je objavljeno na SteamVR forumu, gdje je napisao da...

Hi-tech

Facebook je osigurao ekskluzivnu nabavku displaya pametnih naočala, postigavši dogovor s microLED proizvođačem Plessey, koji bi unio digitalne leće u nosivu tehnologiju. Posao s...

Gaming

Iz tvrtke Valve, stigla je objava kako su dodali nove opcije u Steam trgovinu. Tim potezom, kako kažu, trebalo bi biti olakšano kretanje kroz...

Oglašavanje