Geek Stuff

Kako superjunaci utječu na djecu?

Što mislite?

Foto: Pixabay

Nedavno je svijet napustio otac Marvela, a otprilike su istovremeno medije poharale vijesti o tome što stručnjaci smatraju kako to superjunaci na ekranima utječu na djecu.

Ako ste pomislili da na djecu odlično utječu superjunaci, zato što su hrabri i odvažni, prevarili ste se. Stručnjaci tvrde da su „dobri momci“ u superjunačkim filmovima mnogo nasilniji od onih loših.

Filmove i stripove o superjunacima se oduvijek povezivalo s pozitivnim univerzalnim lekcijama o pobjedi dobra nad zlom. Nešto slično, samo mnogo jednostavnije, su djeca slušala kao priče za laku noć (bajke). Taj dio o dobrim lekcijama nije sporan. U pitanju je nešto drugo.

Body Count

Istraživanje superjunačkih filmova novijeg datuma proizvodnje pokazuje kako isti, zapravo, odašilju upitne poruke osjetljivim malim umovima, jer nasilje gotovo ispada svrstano među vrline.

Naime, analiza deset filmova o superjunacima, koji su snimljeni 2015. i 2016. godine, pokazala je nešto zanimljivo.  Protagonisti ili dobri momci su u prosjeku imali 23 nasilna čina u jednom filmskom satu, a antagonisti samo 18.

Da bi iznenađenje bilo veće, protagonisti su počinili više ubojstava, više su rabili oružje, uništavali imovinu te više zastrašivali i mučili.

To je možda dovoljno objašnjeno činjenicom da su se analizirali samo najmoderniji filmovi koji su obilati efektima i nasiljem. A i time da priča prati glavnog lika. Da priča neprestano prati nekog antagonista i njegova zlodjela, možda bi rezultat bio drukčiji.

Rješenje?

“Djeca i adolescenti vide superjunake kao dobre momke. Na njih bi moglo utjecati to što ih se prikazuje kao osobe sklone rizičnim ponašanjima i nasilju”, tvrdi Robert Olympia. On je profesor pedijatrije na medicinskom fakultetu sveučilišta u Pennsylvaniji i ujedno vodeći autor studije objavljene na konferenciji Američkog saveza pedijatara.

„To ne znači da superjunake ne treba gledati“, tvrdi John Muller koji je surađivao na studiji. Ključ je, kako objašnjava, u razgovoru o posljedicama nasilja.

On preporučuje da se u obitelji zajedno gleda film i potom razgovara o nasilju. To će pomoći djeci da razviju kritičko razmišljanje o tome što gledaju i usklade to s obiteljskim vrijednostima.

Komentiraj

Odgovori

Vrh