Pratite nas

Sci

Kako superjunaci utječu na djecu?

Što mislite?

Objavljeno

-

Foto: Pixabay

Nedavno je svijet napustio otac Marvela, a otprilike su istovremeno medije poharale vijesti o tome što stručnjaci smatraju kako to superjunaci na ekranima utječu na djecu.

Ako ste pomislili da na djecu odlično utječu superjunaci, zato što su hrabri i odvažni, prevarili ste se. Stručnjaci tvrde da su „dobri momci“ u superjunačkim filmovima mnogo nasilniji od onih loših.

Filmove i stripove o superjunacima se oduvijek povezivalo s pozitivnim univerzalnim lekcijama o pobjedi dobra nad zlom. Nešto slično, samo mnogo jednostavnije, su djeca slušala kao priče za laku noć (bajke). Taj dio o dobrim lekcijama nije sporan. U pitanju je nešto drugo.

Body Count

Istraživanje superjunačkih filmova novijeg datuma proizvodnje pokazuje kako isti, zapravo, odašilju upitne poruke osjetljivim malim umovima, jer nasilje gotovo ispada svrstano među vrline.

Naime, analiza deset filmova o superjunacima, koji su snimljeni 2015. i 2016. godine, pokazala je nešto zanimljivo.  Protagonisti ili dobri momci su u prosjeku imali 23 nasilna čina u jednom filmskom satu, a antagonisti samo 18.

Da bi iznenađenje bilo veće, protagonisti su počinili više ubojstava, više su rabili oružje, uništavali imovinu te više zastrašivali i mučili.

To je možda dovoljno objašnjeno činjenicom da su se analizirali samo najmoderniji filmovi koji su obilati efektima i nasiljem. A i time da priča prati glavnog lika. Da priča neprestano prati nekog antagonista i njegova zlodjela, možda bi rezultat bio drukčiji.

Rješenje?

“Djeca i adolescenti vide superjunake kao dobre momke. Na njih bi moglo utjecati to što ih se prikazuje kao osobe sklone rizičnim ponašanjima i nasilju”, tvrdi Robert Olympia. On je profesor pedijatrije na medicinskom fakultetu sveučilišta u Pennsylvaniji i ujedno vodeći autor studije objavljene na konferenciji Američkog saveza pedijatara.

„To ne znači da superjunake ne treba gledati“, tvrdi John Muller koji je surađivao na studiji. Ključ je, kako objašnjava, u razgovoru o posljedicama nasilja.

On preporučuje da se u obitelji zajedno gleda film i potom razgovara o nasilju. To će pomoći djeci da razviju kritičko razmišljanje o tome što gledaju i usklade to s obiteljskim vrijednostima.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sci

Bill Gates o epidemiji COVID-19 -koliko će trajati?

Objavljeno

-

Objavio

Foto: YouTube Screenshot / TED

Suosnivač Microsoft-a i poznati filantrop Bill Gates govorio je za CNN o epidemiji COVID-19 virusa i založio se za jedinstvenu politiku borbe na razini čitavog SAD-a. Smatra kako bi epidemija mogla završiti za 6 do 10 tjedana.

Gates smatra da politika u kojoj svaka od američkih država određuje vlastite mjere borbe protiv virusa neće dati dobre rezultate te da čak i u državama gdje realno postoji jako malo zaraženih treba primijeniti mjere izolacije, da se taj broj ne bi povećao. On, citirajući primjer Kine, predlaže da se mjere donesu na razini SAD-a i da se primjeni relativno kratak, ali efektan shutdown svuda. U tom slučaju bi vrhunac epidemije u toj zemlji došao krajem travnja, a poslije toga bi se stvari mogle početi vraćati u normalu, a time će biti i očuvan najveći mogući broj života.

Cijeli Gatesov nastup možete pogledati OVDJE.

Svakako vrijedi pogledati i Gatesov govor na TED-u 3. travnja 2015. godine, kad je predvidio mogućnost ovakve epidemije.

Nastavi čitati

Sci

Europa isključila instrumente nekih svemirskih sondi tijekom pandemije

Objavljeno

-

Objavio

Foto: ESA

Europska svemirska agencija (ESA) odlučila je aktivirati “sigurne postavke” svoje četiri svemirske misije zbog pandemije koronavirusa.

Razlog za ovaj potez je namjera ESA-e da smanji broj zaposlenika koji dolaze u glavni centar kontrole misija koji se nalazi u Njemačkoj. Instrumenti na četiri sonde su isključeni, a one će biti uglavnom “bez nadzora” dok putuju Solarnim sustavom.

“Naš prioritet je zdravlje radne snage te ćemo zbog toga smanjiti aktivnosti u nekim znanstvenim misijama, posebno kada je riječ o međuplanetarnim svemirskim letjelicama koje trenutno zahtijevaju najveći broj osoblja na radnom mjestu”, izjavio je Rolf Densing, direktor operacija u ESA-i.

Među spomenutim misijama su dvije sonde u orbiti Marsa, a to su ExoMars Trace Gas Orbiter i Mars Express, koje vrše mjerenja atmosfere Crvenog planeta. Također, misija Cluster koja uključuje četiri svemirske letjelice trenutno u orbiti Zemlje koje proučavaju kako čestice stižu od Sunca i reagiraju s magnetnim poljem Zemlje, bit će ugašena.

Uz to, ESA-ina misija Solar Orbiter, koja je započela u veljači kako bi se proučavalo Sunce, također gasi instrumente.

Većina ESA-inih zaposlenika radi od kuće u protekla dva tjedna, ali se agencija odlučila na dodatne restrikcije u centru u Darmstadtu nakon što je jedan zaposlenik bio pozitivan na koronavirus.

Ranije je odgođeno lansiranje rovera Rosalind Franklin na Mars. To se trebalo dogoditi ove godine, ali je rok pomaknut za 2021. godinu. Lansiranja iz svemirske luke u Francuskoj Gvajani su prekinuta.

Nastavi čitati

Sci

Nude 4000 eura da se zaraziš koronavirusom – Evo što čeka one koji žele ovako zaraditi novac

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Trka u pronalaženju cjepiva protiv koronavirusa se nastavlja i odlazi u nevjerojatnom smjeru. Jedan londonski laboratorij nudi 4000 eura svakom tko se pristane namjerno zaraziti koronavirusom, kako bi se pronašao što efikasniji lijek.

Dobrovoljni sudionici trebali bi uzeti dva slobodna tjedna s posla i bio bi im zabranjen kontakt s vanjskim svijetom. Volonteri bi bili zaraženi daleko lakšim oblikom virusa COVID-19 od onog koji je ubio tisuće ljudi.

Virus koji bi im “bio ubrizgan” izaziva manje respiratorne tegobe, ali nema sumnje da ako bi cjepivo bilo djelotvorno, primjenjivalo bi se na svaki oblik korone.

Posebna laka prehrana i uzimanje različitih vrsta lijekova kako bi se vidjelo što najbolje djeluje, bio zadatak volontera. Također, redovito bi im bili uzimani brisevi grla i nosa te vađena krv zbog detaljnih analiza.

Londonski laboratorij za ovaj potencijalni eksperiment još čeka dozvolu od Nacionalne zdravstvene organizacije Velike Britanije.

Nastavi čitati

Preporučeno