Future

Kina će pametnim uniformama nadzirati kretanje učenika

Već su najavili ocjenjivanje građana kao u Black Mirroru, a sad i ovo…

Foto: Imdb

Kina uvodi inteligentne uniforme za nadziranje kretanja učenika. Već smo upoznati s ovom najavom, a sad su došli na ideju ušivanja čipova u školsku odjeću.

Uvođenje umjetne inteligencije u svakodnevni život se vjerojatno nigdje tako brzo ne provodi u djelo kao u Kini.

Zbogom markiranje

Riječ je o uniformama s ušivenim lokatorima koji prate kretanje učenika. Ne samo dok traje nastava, nego i u slobodno vrijeme.

U pitanju su dva čipa kompanije Guanyu Technology. I roditelji i nastavnici će tako u svakom trenu moći znati jesu li djeca u školi, jesu li dan provela u učionici i kamo su otišla poslije nastave.

To ipak nije sve. Pokušaju li učenici markirati, oglašava se alarm koji sve u okolini upozorava kako se među njima nalazi uljez koji treba biti na drugom mjestu.

Nije to sve. Zamjena uniformi je nemoguća, jer su pametne uniforme registrirane točno na svakog učenika. Prilikom ulaska u školsku zgradu moraju proći uz skener za prepoznavanje lica. Ako pritom lice ne odgovara registraciji uniforme, opet se uključuje alarm.

Veliki brat

Navedeni čipovi su, navodno, izuzetno otporni na habanje. Mogu izdržati više od 500 pranja, a ne tope se ni od vrućine. Naime, otporni na i temperature iznad 150 Celzijevih stupnjeva.

Zasad je Kina pametne uniforme uvela u desetak škola diljem Guizhoua i u autonomnu pokrajinu Guangxi Zhuang. Vjeruju kako će ideja ubrzo biti prihvaćena diljem zemlje.

Biste li dali djetetu takvu čipiranu uniformu koja se oglašava alarmom uslijed nedopuštenih kretanja?

Komentiraj

Odgovori

Vrh