Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Kina novim zakonom dodatno otežava privatnost korisnika na internetu


Korištenje interneta u Kini podrazumijeva mnogo nadziranja i filtriranja sadržaja, ali i sve veći pritisak na tvrtke da od svojih korisnika interneta zahtijevaju da se ulogiraju svojim pravim identitetom.

Kineska vlada namjerava još postrožiti zakon koji se odnosi na upotrebu interneta, što će dodatno otežati prikrivanje vlastitog identiteta. Vlast to namjerava učiniti povećanjem broja destinacija na internetu koje se vode kao pružatelji informacijskih usluga. Popis će uskoro uključivati blogove, mikroblogove i forume.

Prema Zakonu o administrativnoj licenci Narodne Republike Kine iz 2003. godine, ukoliko se internetska stranica nađe na vladinom popisu pružatelja informacijskih usluga, ona je dužna posjedovati takozvanu administrativnu licencu. U suprotnome, stranica neće smjeti biti dostupna javnosti, a ukoliko se ogriješi o Zakon, licenca će biti oduzeta trajno. Ovim Zakonom Vlada je prisilila pružatelje usluga na internetu da zahtijevaju stvarne osobne podatke korisnika prilikom registracije.

Sasvim je jasno da je, ukoliko koristite vlastiti identitet na internetu, manja vjerojatnost da ćete učiniti nešto “pogrešno”, poput objavljivanja komentara protiv vlasti na forumima ili osjetljivog sadržaja na blogu. To znači i da će, ukoliko ipak objavite nešto što vlast ne odobrava, vlast odmah znati tko ste.

Dokument koji objedinjuje pravila ponašanja nazvan je Methods for Governance of Internet Information Services. U obliku prijedloga zakona ostat će do 6. srpnja do kada je javnosti dozvoljeno komentirati promjene. Ovakva pravila mogla bi navesti ljude da se okrenu uslugama koje će njihove identitete skrivati. Primjerice, zašto koristiti blog koji se nalazi na serveru u Kini, kada je vrlo jednostavno zaobići ga i učlaniti se na blog u nekoj drugoj zemlji?

4 komentara

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje