HiTech

Kineska policija od sada koristi i naočale s prepoznavanjem lica

Kineska policija ima novo oružje u svom nadzornom arsenalu: naočale s tehnologijom prepoznavanja lica. Prema People’s Daily, službenim novinama Komunističke partije, naočale se testiraju na željezničkim postajama u Zhengzhou, glavnom gradu središnje provincije Henan.

Policija će koristiti naočale tijekom nadolazeće migracije tijekom kineske nove godine. To je period u kojemu kineske željeznice rade punom parom; često se opisuje kao “najveći događaj ljudske migracije na Zemlji”, a iz policije je rečeno kako su naočale već pomogle uhvatiti sedam osumnjičenika u velikim slučajevima, kao i 26 putnika koji su putovali s lažnim dokumentima.

Naočale su posljednja stavka sve jačeg kineskog tehnološkog nadzornog sustava. Kina je posljednjih godina izdašno financirala razvoj različitih naprednih tehnologija praćenja, kao i razvoj umjetne inteligencije koja može identificirati pojedince i digitalno ih pratiti po gradovima. Jedna procjena predlaže da će Kina imati više od 600 milijuna CCTV kamera do 2020. godine, a kineske start-up tvrtke opremit će ih naprednim značajkama poput prepoznavanja hoda.

Prema izvješaju The Wall Street Journala, naočale koje se koriste u gradu Zhengzhou napravila je pekinška tvrtka LLVision Technology Co. Izvršni direktor tvrtke Wu Fei rekao je da je LLVision surađivao s lokalnom policijom u razvoju tehnologije koja će odgovarati njihovim potrebama.

Jedan izazov za softver prepoznavanja lica je problematična primjena u CCTV kamerama, jer je slika zamagljena i za vrijeme koje je potrebno da se osoba identificira, ona bi mogla napustiti vidno polje kamere. U usporedbi s tim, naočale koje koristi policija nude im “mogućnost da pogledaju bilo gdje”, rekao je Wu. “S nosivim naočala koje imaju AI, dobivate istovremenu i točnu povratnu informaciju. Možete odmah odlučiti kako će izgledati sljedeća interakcija.”

Naočale se kontroliraju povezanom mobilnom jedinicom i prodaju za 3.999 juana ili oko 3.800 kuna (iako se podrška prepoznavanja lica naplaćuje dodatno). Povezane su i s bazom podataka koja sadrži lica 10.000 osumnjičenika, a LLVision tvrdi da mogu prepoznati pojedinca u samo 100 milisekundi, iako u stvarnoj uporabi to vrijeme može varirati ovisno o “okolinskoj buci”.

U Kini, korisnici vlaka moraju koristiti osobne dokumente za putovanje. Ovo pravilo postoji kako bi se spriječilo da ljudi s prevelikim dugom koriste superbrze vlakove, i kako bi se ograničilo kretanje vjerskih manjina kojima su zaplijenjeni dokumenti te ponekad čekaju godinama na važeću putovnicu.

Fleksibilnost uređaja poput naočala s prepoznavanjem lica brine borce za ljudska prava, koji kažu da se nova nadzorna tehnologija primjenjuje bez adekvatnog praćenja, te nudi značajne količine moći vladajućim slojevima. Ovo je osobito točno za Kinu, gdje provoditelji zakona mogu pratiti i nadzirati građane s potpunom slobodom. Kina također gradi sustav koji će prepoznati bilo kojeg od njenih 1,3 milijardi građana u tri sekunde.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava osuđuju ove programe i kažu da je primjena tehnologije prepoznavanja lica kršenje ljudskog prava na privatnost.

„Kineske vlasti izgleda misle da mogu postići ‘društvenu stabilnost’ tako što svoje ljude stavljaju pod mikroskop, ali ovi programi će vjerojatni produbiti neprijateljstvo prema vladi“, rekla je Sophie Richardson, voditeljica kineskog odjeljenja organizacije Human Rights Watch, kada je govorila o različitim tehnologijama prepoznavanja lica koje se koriste za praćenje vjerskih manjina. „Peking bi trebao odmah zaustaviti ove programe, i uništiti sve podatke koji nisu prikupljeni uz potpuni, informirani pristanak.“

Komentiraj

Odgovori

Vrh