Pratite nas

Biznis

Kineske tvrtke udružile se protiv Google trgovine

Objavljeno

-

Foto: Pixabay

Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo rade zajedno na platformi koja će omogućiti programerima van Kine da istovremeno ubace svoje proizvode na više trgovina za aplikacije.

Proizvođači su se udružili u okviru Global Developer Service Alliance (GDSA) u, čini se, pokušaju da zaustave međunarodnu dominaciju Google Play trgovine.

Budući da je Google Play Store u Kini zabranjen, korisnici Androida navikli su se na preuzimanje aplikacija iz različitih izvora, od kojih mnoge održavaju proizvođači kao što su Huawei i Oppo.

Van Kine, Google Play Store i dalje dominira. Ovaj “monopol” znači da se trgovine aplikacija trećih strana bore s podrškom za programere na međunarodnoj razini i to bi mogla promijeniti GDSA platforma.

Pokrivat će devet regija i zemalja

Međunarodna dominacija koju ima Google Play Store mnogo je akutniji problem za Huawei, koji je prošle godine izgubio licencu za nuđenje Google aplikacija i usluga.

Međutim, Huawei radi na vlastitom operativnom sistemu Harmony, i ulažu preko milijardu dolara za financiranje razvoja, rasta korisnika i marketinga Huawei Mobile Services, alternative za Google Play usluge.

Web stranica GDSA kaže da su njihove usluge planirane za devet zemalja i regija, uključujući Indiju, Indoneziju, Rusiju i Maleziju. Platforma bi programerima olakšala ubacivanje njihovih aplikacija u svaku trgovinu istovremeno.

Reuters prenosi da je predstavljanje za novu platformu planirano u ožujku, ali moguća je odgoda zbog izbijanja koronavirusa.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Biznis

Bonusi kineskim radnicima za povratak na posao

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Foxconn

Tajvanski proizvođač elektronske opreme Foxconn nudi niz poticaja kako bi ohrabrili povratak i zapošljavanje novih radnika u svojim velikim pogonima u Shenzhenu, Zhengzhou i Chengzhou, u Kini, u želji da osiguraju što veći broj isporuka iPhone uređaja Apple-u.

Stroge kontrole putovanja i prometa, te strah od zaraze koronavirusom obeshrabrili su mnoge zaposlenike da se vrate na posao. Međutim, Foxconn je ponudio besplatan prijevoz autobusima, hranu i smještaj za radnike pored detaljnih procedura dezinfekcije u postrojenjima.

Koliki su bonusi?

Foxconn je također povećao dodatni bonus s prethodnih 3.000 CNY (426.98 USD) na 5.000-7.000 CNY za povratnike i novozaposlene u želji da što brže ublaže nedostatak radne snage.

Kako Digitimes piše, mnogi drugi tajvanski proizvođači s proizvodnjom u Kini također poduzimaju slične mjere kako bi stimulirali povratak ili zapošljavanje novih radnika potrebnih za povećanje kapaciteta u njihovim postrojenjima.

Foxconn Technology Group je jedan od važnijih u lancu proizvodnje iPhone-a, s preostalim pogonima u Vijetnamu, Meksiku i Indiji koji rade u punom kapacitetu.

Nastavi čitati

Biznis

SAD kupuje tvrtke Nokia i Ericsson kako bi zaustavio Huawei?

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Velika Britanija je dozvolila tvrtki Huawei gradnju 5G mreže u toj zemlji, ali s ograničenjem pristupa mjestima koja su “osjetljiva” – ministarstva, upravne zgrade vlade i slično.

Trump i administracija ne kriju iznenađenje ovom odlukom, na koju su pokušali utjecati više puta, jer smatraju da je odabir Huawei tvrtke udarac na demokraciju i otvaranje vrata totalitarnom kineskom režimu u Europi.

SAD, iako za to nisu pružile dokaz, što je nedavno i tvrtka Huawei izjavila – da konačno pokažu dokaze svima i ne kriju ih više od javnosti – i dalje pokušavaju osporiti Huawei kao 5G konstruktora i isporučioca mreže širom svijeta, a razmišljanja o tome idu toliko daleko, da postoji mogućnost da SAD kupi udio u konkurentskim tvrtkama Ericsson i Nokia, kako bi usporile Huawei u 5G širenju mreža.

Američki general i odvjetnik, William Barr, blizak Donaldu Trumpu, za mrežu CNBC izjavio je da se razmišlja o tome da američka vlada preuzme kontrolni paket dionica u tvrtkama Nokia i Ericsson, što on snažno podržava, kako bi se suzbio utjecaj tvrtke Huawei na svjetskom 5G tržištu. Američki stručnjaci smatraju da Ericsson i Nokia nemaju širinu poslovanja, koju ima Huawei, ali nemaju ni izuzetno snažnu podršku lokalnog tržišta, poput situacije s Huawei tvrtkom u Kini.

Barr je rekao da bi ovaj plan mogao funkcionirati bilo da SAD direktno kontrolira paket dionica ili putem konzorcija privatnih američkih i savezničkih tvrtki.

Tvrtka Ericsson je odbila komentirati ovu situaciju, dok su iz Nokije kratko za medije rekli da je uvijek dobrodošao zdrav investicijski kapital.

Ipak, stručnjaci smatraju da bi Ericssonu ovakav scenarij itekako odgovarao, i kako se saznaje u tvrtki Cevian Capital, koja ima najveći paket dionica u švedskoj tvrtki, ovakav razvoj situacije bio bi dobar za sve – tržište, Švedsku, Ericsson i sve njene zaposlene.

Nakon izlaganja ideje o kupovini, dionice tvrtke Ericsson i Nokia skočile su za preko četiri posto.

Nastavi čitati

Biznis

Stručnjaci tvrde da će koronavirus utjecati na dobit velikih tvrtki

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Budući da koronavirus već utječe na kretanje građana, posebice u Kini, neki stručnjaci tvrde da će veliki broj korisnika koji su zarobljeni u svojim domovima utjecati na dobit velikih tvrtki.

Analitičarka Katy Huberty pretpostavlja da će „kućni pritvor“ utjecati i na prihode App Store-a tvrtke Apple, zbog toga što veliki broj korisnika traga za načinima kako da se zabavi i skrene pažnju s aktualnih događanja. S obzirom na to da je ovakva izjava prilično ozbiljna, Huberty tvrdi da ima i dokaze, pa kao primjer navodi tvrtku Tencent, koja već planira povećanje kapaciteta svojih servera za online video igre, budući da bilježi povećani broj korisnika od trenutka kad se počela preporučivati izolacija zbog koronavirusa.

App Store je, s druge strane, u siječnju zabilježio porast od 22,5%, a pretpostavlja se da karantena utječe i na „uspjeh“ drugih online trgovina, na primjer Google Play Store-a.

Nastavi čitati

Preporučeno