Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Kineski GPS trebao bi biti dovršen do sredine 2020. godine

Kineska verzija GPS-a gotovo je dovršena nakon godina napornog rada. Voditelj projekta Ren Chengqi otkrio je da je jezgra satelitskog sustava BeiDou dovršena u prosincu, a da bi zadnja dva satelita trebala biti lansirana uskoro. To će tehnički biti treća faza BeiDou Navigation Systema, koji se u Kini prvi put pojavio 2000. godine, a predstavlja vrhunac satelitskog sustava u svom sadašnjem obliku.

Većina kineskih pametnih telefona već podržava BeiDou, a čak 120 partnera željno iščekuje završetak projekta i koristit će BeiDou u svojim kartama.

Baš kao i kod ruskog GLONASS-a, kineski poriv za vlastitim GPS-om znači ekonomsku sigurnost i neovisnost. Trenutno SAD upravlja GPS-om i to im daje mogućnost onemogućavanja usluge u ime političkih i vojnih interesa.

Beidou Navigation System Kini pruža mogućnost da ne mora više ovisiti o drugim državama, a Kinu diže visoko na ljestvici tehnoloških dostignuća, s obzirom na to da se sustav navigacije razvija paralelno s 5G mrežom koju Kina ubrzano razvija.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Iz Nokije su izjavili da su najveće 5G brzine prijenosa na testu dostigle 4,7 Gbps.

Biznis

Američko ministarstvo trgovine blizu je potpisivanja novog pravila kojim bi se američkim tvrtkama dozvolio rad s kineskim gigantom Huaweijem na uspostavljanju standarda za novu...

Hi-tech

Aktualna situacija izazvana pandemijom koronavirusa pokazala je koliko je digitalna komunikacija bitna za sva područja života. Zato je Petar Hanke, član bečke gradske vlade...

Future

5G olakšava brzo i fleksibilno povezivanje, kako bi se osigurala dijagnostika i liječenje na daljinu.

Oglašavanje