Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Kinezi napravili robota koji pregledava pacijente oboljele od koronavirusa

Istraživači na jednom od najvećih kineskih sveučilišta konstruirali su robota za kojeg kažu da može spasiti živote tijekom epidemije koronavirusa.

Stroj se sastoji od robotizirane ruke na kotačima, koja može snimati ultrazvukom, uzimati bris iz usta i slušati zvukove organa pacijenta, kao što se to obično radi stetoskopom.

https://youtu.be/aj-zEIrZ8Z4

Liječnici, koji u normalnim okolnostima provode takve procedure, uz pomoć ovog robota neće morati biti u istoj prostoriji s pacijentom, pa čak mogu biti i u drugom gradu, prenosi Reuters.

Doktori su vrlo hrabri, ali virus je jednostavno previše zarazan. Možemo koristiti robote za najopasnije zadatke, rekao je profesor Zheng Gangtie sa Sveučilišta Tsinghua.

On je na ideju o robotu došao u vrijeme proslave Lunarne nove godine, kad je Wuhan bio zatvoren, a broj zaraženih i umrlih svakog dana brzo rastao.

Prvog dana Kineske nove godine, od izvršnog predsjednika Dong Jiahonga bolnice u Pekingu čuo je da je najveći problem to što se radnici na prvoj liniji obrane lako inficiraju koronavirusom.

Zheng je okupio tim koji je preradio dvije mehaničke ruke istom tehnologijom koja se koristi na brodovima, na svemirskim stanicama i za istraživanje mjeseca.

Roboti su bili potpuno automatizirani, a čak mogu sami sebe i dezinficirati nakon što obave pregled pacijenta. Doktori su, međutim, rekli da je bolje da bude što manje automatizacije, pošto osobno prisustvo tješi i smiruje pacijenta, rekao je Zheng.

Njegov tim sada ima dva robota, od kojih je jedan i dalje u laboratoriji, dok je drugi u bolnici Union u Wuhanu, gdje su doktori počeli obuku za njegovu upotrebu. Ako se sve bude odvijalo po planu, robot će se početi koristiti od nedjelje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Eksperimentalni projekt nazvan "Sodar" stvara radijus od dva metra oko osobe koja nosi mobitel.

Apps & Software

Apple i Google su prošlog tjedna stavili na raspolaganje javnim zdravstvenim agencijama svoju tehnologiju za praćenje kontakata.

Fun & Lifestyle

Cilj im je pružiti kupcima osjećaj sigurnosti...

Fun & Lifestyle

Ova zelena maska je jedan od 12 inovativnih projekata...

Oglašavanje