Geekmaxi
Web & IT

Koja društvena mreža ima najlošiji utjecaj?

Provedeno je istraživanje

Foto: Pixabay

Osim dobrobiti koje društvene mreže mogu imati, već se neko vrijeme raspravlja o tome mogu li biti loše na neki način i kako utječu na mentalno zdravlje pojedinca. U Velikoj Britaniji je baš na tu temu provedeno istraživanje.

U tom je istraživanju sudjelovalo 1.500 osoba koje su bile starosti između 14 i 23 godine. Svi su oni intervjuirani o navikama korištenja najpopularnijih društvenih mreža današnjice (a to bi bili Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter i YouTube) i o tome kako one utječu na njihovu psihu.

Rezultati su pokazali kako Instagram prednjači po lošem utjecaju, a naročito onda kad su u pitanju mlade žene i utjecaj koji ta mreža ima na njih.

Ta popularna aplikacija je poznata po tome da nudi mogućnosti “filtriranja” željenih fizičkih nesavršenosti korisnika, zbog čega dolazi do toga da se korisnici znaju osjećati depresivno, mučno, usamljeno ili neispunjeno.

Osim toga postoji i doživljavanje takozvanog FOMO sindroma (Fear of missing out), odnosno – straha od propuštanja koji je sve očitiji zbog društvenih mreža. Ogleda se u apatiji i osjećaju manje vrijednosti zbog dojma da se nešto propušta i da se ne živi život punim plućima.

Osjetljiviji ljudi dok preko interneta gledaju tuđe živote se tako znaju prepustiti tjeskobi, ne shvaćajući da je život drugih na društvenim mrežama dobrim dijelom isceniran.

Dakle, korisnici Instagrama su prema istraživanju više opterećeni time da “nešto propuštaju”.

Jedina od društvenih mreža koja je dobila isključivo pozitivne komentare je YouTube. Također su znanstvenici zapazili da na korisnike najlošije utječe korištenje društvenih mreža više od 2 sata dnevno.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh