Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Koja društvena mreža ima najlošiji utjecaj?

Provedeno je istraživanje

Osim dobrobiti koje društvene mreže mogu imati, već se neko vrijeme raspravlja o tome mogu li biti loše na neki način i kako utječu na mentalno zdravlje pojedinca. U Velikoj Britaniji je baš na tu temu provedeno istraživanje.

U tom je istraživanju sudjelovalo 1.500 osoba koje su bile starosti između 14 i 23 godine. Svi su oni intervjuirani o navikama korištenja najpopularnijih društvenih mreža današnjice (a to bi bili Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter i YouTube) i o tome kako one utječu na njihovu psihu.

Rezultati su pokazali kako Instagram prednjači po lošem utjecaju, a naročito onda kad su u pitanju mlade žene i utjecaj koji ta mreža ima na njih.

Ta popularna aplikacija je poznata po tome da nudi mogućnosti “filtriranja” željenih fizičkih nesavršenosti korisnika, zbog čega dolazi do toga da se korisnici znaju osjećati depresivno, mučno, usamljeno ili neispunjeno.

Osim toga postoji i doživljavanje takozvanog FOMO sindroma (Fear of missing out), odnosno – straha od propuštanja koji je sve očitiji zbog društvenih mreža. Ogleda se u apatiji i osjećaju manje vrijednosti zbog dojma da se nešto propušta i da se ne živi život punim plućima.

Osjetljiviji ljudi dok preko interneta gledaju tuđe živote se tako znaju prepustiti tjeskobi, ne shvaćajući da je život drugih na društvenim mrežama dobrim dijelom isceniran.

Dakle, korisnici Instagrama su prema istraživanju više opterećeni time da “nešto propuštaju”.

Jedina od društvenih mreža koja je dobila isključivo pozitivne komentare je YouTube. Također su znanstvenici zapazili da na korisnike najlošije utječe korištenje društvenih mreža više od 2 sata dnevno.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Kvaliteta videa, koje korisnici postavljaju na Facebook i Instagram društvene mreže, bit će u Europi privremeno smanjena kako bi se izbjeglo zagušenje interneta, koji...

Hi-tech

Netflix će u sljedećih 30 dana isporučivati smanjenu  kvalitetu videozapisa za Europu, kako bi se smanjio pritisak na davatelje internetskih usluga. Potražnja za njihovim servisom porasla je...

Apps & Software

Svi filteri koji koriste AR efekte povezane s COVID-19 virusom uklonjeni su iz Instagram aplikacije. Korona mijenja čak i aplikacije i dok neke, poput...

Web & IT

Kako se koronavirus COVID-19 širi svijetom, sve je važnije doći do točnih informacija o njemu u moru podataka kojima smo svakodnevno zatrpani. U vrijeme...

Oglašavanje