Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Sci-fi

Koliko je moguća tehnologija prikazana u filmu ‘Star Wars’?

Kapitalno djelo znanstvene fantastike, filmski serijal Star Wars, trenutno dominira u kinima širom svijeta. Epska priča o sukobu dobra i zla smještena u dalekoj, dalekoj galaksiji započela je prije gotovo 40 godina i još uvijek čini okosnicu ovog žanra.

Ideje i tehnološka rješenja predstavljena u filmovima rezultat su prije svega mašte Georgea Lucasa, čovjeka koji je osmislio cijeli koncept, no svejedno su poslužili kao inspiracija mnogim znanstvenicima i inženjerima da nešto slično pretoče u stvarnost.

Speederi

Brza i okretna vozila namijenjena prijevozu jedne do dvije osobe. Najpamtljiviji su primjerci koje je koristio Luke Skywalker na Tatooineu, ili pak oni korišteni na planetu Endor.

Trenutno više firmi, poglavito u Sjedinjenim Američkim Državama, razvija koncept hover-vozila inspiriranih Speederima iz Star Warsa. Jedan takav, primjerice, razvija brzinu od 72 km/h leteći tri metra iznad tla.

Droidi

Roboti u ulogama osobnih slugu, pilota, tehničara i vojnika sastavni su dio svakog filma. Najpopularniji među njima svakako je R2D2 koji je, zapravo, ključna figura cijelog serijala – u više je navrata spasio Lukea, Leiu i Hana, omogućujući im nastavak borbe protiv zlog Imperija.

Danas se razvija velik broj robota za različite namjene, koji oblikom uvelike liče na svoje parnjake iz Star Warsa. Inteligencijom su – nažalost ili na sreću – poprilično deficitarni, jer ona uvelike zaostaje za C3P0-om ili nekim sličnim filmskim modelom, sposobnim rješavati probleme koji nadmašuju čak i ljudski intelekt.

Svjetlosni mačevi

U praksi prvi put primijenjen prilikom borbe Dartha Vadera i Obi-Wan Kenobija, svjetlosni je mač zaštitni znak cijelog serijala i najpopularnije oružje u povijesti filmske umjetnosti.

Funkcionalni svjetlosni mač, nažalost, vjerojatno nećemo dočekati. Tehnologija koja je potrebna za njegovu izradu – mada teoretski moguća – još je uvijek presložena i preskupa da bi bila praktična.

Vučna zraka

Nevidljivo energetsko polje sposobno obuhvatiti predmet i manipulirati njime predstavljeno je u uvodnim scenama Epizode IV, kad je imperijalni razarač vučnom zrakom zarobio brod princeze Leie.

Unazad nekoliko godina znanstvenici razvijaju lasere kojima privlače ili odbijaju predmete. Ovi su tek sjena viđenog u filmovima i još je dug razvojni put pred njima, no sva je prilika kako će jednog dana biti korisni kao i njihovi uzori s velikog platna.

Hologram

S brodom obuhvaćenim u vučnu zraku imperijalnog razarača i bez mogućnosti za bijeg, princeza Leia poslala je poruku Obi-Wan Kenobiju putem holograma.

Više je inženjerskih timova pokušalo – i još pokušava – razviti ovu tehnologiju, no pokazala se kao tvrd orah. Sva je prilika da ćemo još dugo čekati prije nego postane jednostavna i pristupačna kao u Star Warsima.

Hipersvemir

Putovanja između planeta međusobno udaljenih desetinama svjetlosnih godina nisu nikakav problem za Millennium Falcon. Han Solo tek udari po konzoli (uz prethodno obvezno zatezanje dva-tri vijka u potpalublju) i hop! Eto ga na drugom kraju svemira. Za prelazak tako silnih udaljenosti brodovi koriste tzv. hiper-pogon, kojim prelaze u drugu dimenziju koja služi kao prečac do željene lokacije.

Važeći fizikalni zakoni kažu da je nemoguće putovati brže od svjetlosti. Osim kada je to ipak moguće. Zakrivljenost prostor-vremena omogućuje nam da zaobiđemo zakone fizike i manipuliramo prostorom, što je tema koju trenutno proučava nekoliko NASA-inih odjela. Iako teoretski moguć, takav pogon je, kažu predviđanja, između 50 do čak 300 godina daleko.

1 komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Sci-fi

Dosada znan kao Project Luminous, pod ažuriranim imenom Star Wars: The High Republic, nova je era Star Wars priča koje su pred nama. Tako...

Sci-fi

Epskim završetkom prve sezone, Disney+ serija Star Wars: The Mandalorian ostavila je gledatelje u velikim iščekivanjima i nedoumicama. Zaintrigirani, ostat će malo duže bez...

Sci-fi

Disney+ platforma koja uskoro počinje s emitiranjem, na male ekrane donosi drugačiji pogled na Star Wars franšizu – seriju The Mandalorian.Jon Favreu, redatelj serije...

Future

30% Amerikanaca je odgovorilo potvrdno

Oglašavanje