Pratite nas

Kapitalno djelo znanstvene fantastike, filmski serijal Star Wars, trenutno dominira u kinima širom svijeta. Epska priča o sukobu dobra i zla smještena u dalekoj, dalekoj galaksiji započela je prije gotovo 40 godina i još uvijek čini okosnicu ovog žanra.

Ideje i tehnološka rješenja predstavljena u filmovima rezultat su prije svega mašte Georgea Lucasa, čovjeka koji je osmislio cijeli koncept, no svejedno su poslužili kao inspiracija mnogim znanstvenicima i inženjerima da nešto slično pretoče u stvarnost.

Speederi

Brza i okretna vozila namijenjena prijevozu jedne do dvije osobe. Najpamtljiviji su primjerci koje je koristio Luke Skywalker na Tatooineu, ili pak oni korišteni na planetu Endor.

Trenutno više firmi, poglavito u Sjedinjenim Američkim Državama, razvija koncept hover-vozila inspiriranih Speederima iz Star Warsa. Jedan takav, primjerice, razvija brzinu od 72 km/h leteći tri metra iznad tla.

Droidi

Roboti u ulogama osobnih slugu, pilota, tehničara i vojnika sastavni su dio svakog filma. Najpopularniji među njima svakako je R2D2 koji je, zapravo, ključna figura cijelog serijala – u više je navrata spasio Lukea, Leiu i Hana, omogućujući im nastavak borbe protiv zlog Imperija.

Danas se razvija velik broj robota za različite namjene, koji oblikom uvelike liče na svoje parnjake iz Star Warsa. Inteligencijom su – nažalost ili na sreću – poprilično deficitarni, jer ona uvelike zaostaje za C3P0-om ili nekim sličnim filmskim modelom, sposobnim rješavati probleme koji nadmašuju čak i ljudski intelekt.

Svjetlosni mačevi

U praksi prvi put primijenjen prilikom borbe Dartha Vadera i Obi-Wan Kenobija, svjetlosni je mač zaštitni znak cijelog serijala i najpopularnije oružje u povijesti filmske umjetnosti.

Funkcionalni svjetlosni mač, nažalost, vjerojatno nećemo dočekati. Tehnologija koja je potrebna za njegovu izradu – mada teoretski moguća – još je uvijek presložena i preskupa da bi bila praktična.

Vučna zraka

Nevidljivo energetsko polje sposobno obuhvatiti predmet i manipulirati njime predstavljeno je u uvodnim scenama Epizode IV, kad je imperijalni razarač vučnom zrakom zarobio brod princeze Leie.

Unazad nekoliko godina znanstvenici razvijaju lasere kojima privlače ili odbijaju predmete. Ovi su tek sjena viđenog u filmovima i još je dug razvojni put pred njima, no sva je prilika kako će jednog dana biti korisni kao i njihovi uzori s velikog platna.

Hologram

S brodom obuhvaćenim u vučnu zraku imperijalnog razarača i bez mogućnosti za bijeg, princeza Leia poslala je poruku Obi-Wan Kenobiju putem holograma.

Više je inženjerskih timova pokušalo – i još pokušava – razviti ovu tehnologiju, no pokazala se kao tvrd orah. Sva je prilika da ćemo još dugo čekati prije nego postane jednostavna i pristupačna kao u Star Warsima.

Hipersvemir

Putovanja između planeta međusobno udaljenih desetinama svjetlosnih godina nisu nikakav problem za Millennium Falcon. Han Solo tek udari po konzoli (uz prethodno obvezno zatezanje dva-tri vijka u potpalublju) i hop! Eto ga na drugom kraju svemira. Za prelazak tako silnih udaljenosti brodovi koriste tzv. hiper-pogon, kojim prelaze u drugu dimenziju koja služi kao prečac do željene lokacije.

Važeći fizikalni zakoni kažu da je nemoguće putovati brže od svjetlosti. Osim kada je to ipak moguće. Zakrivljenost prostor-vremena omogućuje nam da zaobiđemo zakone fizike i manipuliramo prostorom, što je tema koju trenutno proučava nekoliko NASA-inih odjela. Iako teoretski moguć, takav pogon je, kažu predviđanja, između 50 do čak 300 godina daleko.

Nastavi čitati
Super ponuda
1 komentar

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sci-fi

Vagrant Queen počinje s emitiranjem u ožujku

Objavljeno

-

Objavio

Stigao je prvi trailer za novu SYFY-jevu seriju Vagrant Queen koja s emitiranjem počinje 27. ožujka. Naime, riječ je o adaptaciji popularnog strip izdanja Vault Comicsa autorice Magdalene Visaggio. Ilustrator je Jason Smith, a desetoepizodni serijal producirao je Blue Ice Pictures, Vault Comics i Dynamic Television. Glavna izvršna producentica je Jem Garrard.

Radnja serije prati princezu Elidu, koja kao izopćenik luta galaksijom uvijek korak ispred neprijatelja koji se trude uništiti njezinu lozu. Pojavom starog prijatelja iz djetinjstva, koji tvrdi da je njezina majka Xevelyn još uvijek živa, Elida je prisiljena vratiti se u propalo kraljevstvo s nadom da će pronaći majku prije zapovjednika Lazara, te ponovno uspostaviti dinastiju.

U glavnim su ulogama Adriyan Rae kao Elida, Tim Rozon kao Isaac, Alex McGregor kao Amae i Paul du Toit kao Lazaro.

Nastavi čitati

Sci-fi

Stephen King je rekao zbogom jednoj društvenoj mreži: “Ne tražite me više ovdje”

Objavljeno

-

Objavio

Slavni pisac Stephen King (72) izbrisao je svoj Facebook račun zbog, kako je objasnio, lažnih vijesti i narušavanja privatnosti.

“Napuštam Facebook. Ne osjećam se ugodno zbog poplave lažnih vijesti koje su dozvoljene u političkom oglašavanju, a nisam uvjeren ni u njegovu sposobnost zaštite privatnosti svojih korisnika. Pratite me na Twitteru, ako želite.”, izjavio je King.

Nakon te objave, njegov profil na Facebooku je izbrisan, prenosi CNN.

Stephen King je do sada napisao 50 knjiga uglavnom znanstveno-fantastičnog i horor žanra, a mnoge od njih su i ekranizirane.

Facebook se još uvijek nije oglasio povodom ovog slučaja.

Nastavi čitati

Sci-fi

Pripremite se! Dolazi druga sezona serije Altered Carbon

Objavljeno

-

Objavio

Netflix je objavio teaser trailer za drugu sezonu SF serije Altered Carbon koji je ujedno poslužio kao najava službenog datuma izlaska druge sezone. Glavnu će ulogu tumačiti Anthony Mackie, a druga sezona serije stiže 27. veljače, što je čak više od dvije godine od emitiranja prve sezone.

Uz glavnu ulogu u seriji ćemo gledati i Lelu Loren kao Danicu Harlan, Simone Missick kao Trepp; Dinu Shihabi kao Dig 301, Torbena Liebrechta kao pukovnika Ivana Carreru i Jamesa Saitoa kao Tanasedu Hidekija. Od starih poznatih likova, ponovo ćemo gledati Renée Elise Goldsberry kao Quellcrist Falconer, Chrisa Connera kao Edgara Poea, ali i Willa Yuna Leeja kao originalnog Takeshija Kovacsa.

Serija će nastaviti pratiti radnju trilogije Richarda K. Morgana, odnosno drugi roman: Broken Angels – čiji naslov nosi i zadnja epizoda druge sezone.

Nastavi čitati

Preporučeno