Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Future

Komad Mjeseca na prodaju

Ima li zainteresiranih za lunarno kamenje?

Svi oni obični smrtnici koji nisu u prilici otputovati na Mjesec kako bi napunili džepove suvenirima (lunarnim kamenjem), imaju sad jedinstvenu priliku. Naime, komad Mjeseca je moguće kupiti i na Zemlji.

Valja podsjetiti kako je lunarni meteorit koji teži 5,5 kg bio pronađen prošle godine u sjeverozapadnoj Africi. Sada on ide na aukciju koju organizira kompanija RR Auction koja ima sjedište u Bostonu.

Meteorit se može kupiti za barem pola milijuna dolara. Internetska dražba traje do 18. listopada.

“Ovo je jedan od najvažnijih meteorita koji se može nabaviti bilo gdje u svijetu, kao i jedan od većih dijelova Mjeseca koji je ikada bio na prodaju”, poručili su iz RR Auction.

Lunarna slagalica

Kamen je klasificiran pod nazivom NWA 11789, poznat je i kao “Buagaba”. Pronađen je prošle godine u dijelu afričke države Mauritanije, gdje je ostao nakon što je pao na Zemlju tisućama godina prije.

Meteorit je sastavljen od ukupno 6 dijelova koji pristaju zajedno poput dijelova slagalice. Najveći od njih je težak čak 2,7 kg.

“Većina lunarnih meteorita koji su dosad bili pronađeni nisu bili veći od oraha ili loptice za golf”, pojasnio je Geoff Notkin. On je zvijezda televizijske emisije “Meteorit Men” i predsjednik kompanije Aerolite Meteorites koja prodaje Mjesečev kamen.

“Čim smo ga vidjeli, znali smo da je nešto jako neobično u pitanju”, izjavio je Notkin.

U pitanju je i jedan od rijetkih lunarnih meteorita s “nepotpunom fuzijskom korom”. Nju stvara, tvrde stručnjaci, jaka vrućina koja prži kamen dok se spušta atmosferom.

“Kamen je praktično tostiran izvana”, slikovit je bio Notkin.

Foto: RR AuctionMjese

“Meteorit bi bio odličan dodatak bilo kojem povijesnom muzeju, ali ne trebamo se iznenaditi ako ga netko od kolekcionara prisvoji”, izjavio je Robert Livingston, potpredsjednik kompanije RR Auction.

Ovo je ujedno i jedini način da kamenje s Mjeseca dođe u ruke privatnog kolekcionara. Oni komadi koje su sa sobom donijeli astronauti su u vlasništvu američke države.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Kompanija Blue Origin je 2018. godine dobila 500 milijuna dolara za razvijanje New Glenn rakete, koja bi mogla letjeti do određenih točaka u svemiru,...

Hi-tech

Plan za vraćanje astronauta na Mjesec podrazumijeva i novo vozilo koje će se moći kretati po površini našeg prirodnog satelita. Zato NASA sada traži...

Hi-tech

Indijski znanstvenici tvrde da su napravili specijalne cigle za gradnju na Mjesecu, koje bi omogućile podizanje objekata na našem prirodnom satelitu u svrhu njegovog...

Future

Ideja je bila omogućiti budućim generacijama da imaju pristup “povijesti i znanju čovječanstva”. Čak i ako naš planet više ne bude nastanjen. Kada je...

Oglašavanje