HiTech

Konačno postoji i zračni jastuk za mobitele

Otvara se pri padu

Foto: Pixabay

Njemački student je patentirao sve što smo ikada željeli – zračni jastuk za mobitele. Futrola je to koja sadrži opruge i senzore koji se aktiviraju pri padu.

Postoji li netko tko nije, barem jednom, nenamjerno ispustio mobitel iz ruke?

Zaboravite brojne zaštitne futrole za pametne telefone koje su već na tržištu, jer i pored njih pri padu može doći do oštećenja ekrana i kućišta. 25-godišnji student Philip Frenzel je zato razvio zaštitu koju je nazvao “mobilni zračni jastuk”, iako se radi samo o sustavu opruga (a ne o “pravom” zračnom jastuku).

Dizajnom te maske Frenzel se bavio 4 godine, a zbog sustava senzora ona može prepoznati kad telefon ispada iz ruke te odmah aktivirati opruge koje će “iskočiti” iz futrole.

Tako bi se trebalo spriječiti razbijanje i oštećenje telefona, iako treba istaknuti da u nekim situacijama (poput, primjerice, pada na neravne površine) ovaj tip zaštite nije baš savršen.

Foto: YouTube

Frenzel je već dobio priznanje za svoj rad u vidu glavne nagrade njemačkog udruženja inženjera Society for Mechatronics. Predsjednik tog udruženja Rolf Biesenbach je ovaj način zaštite pametnih telefona nazvao “impresivnim” prokomentiravši kako Frenzelov patent pokazuje “sistematski pristup problemu i razvoj tehnološki izvedivog rješenja” s kojim bi spomenuti mladić mogao riješiti probleme za stotine milijuna korisnika pametnih telefona diljem svijeta.

Uređaj je, dakle, već patentiran te je sad na redu sljedeći logični korak: plasiranje na tržište i unovčenje svega toga. Mladi inženjer se odlučio ovo ponuditi putem Kickstarter kampanje koja bi trebala početi od sljedećeg mjeseca.

Ispada da je riječ o zaštiti za Appleove telefone, a za pretpostaviti je onda i da će se u ponudi naći i zaštitne maske za sve ostale najpopularnije modele pametnih telefona. Jedna od ideja je i ugradnja tog sustava zaštite neposredno u telefone tako da u bliskoj budućnosti možda uopće nećemo imati potrebe za zaštitnim maskama.

Komentiraj

Odgovori

Vrh