Geekmaxi
Razno

Korisnici Worda, oprez, vreba novi virus

Ovo je naprednija varijanta klasičnog lažnog dokumenta

Foto: Pixabay

Opet nešto novo u svijetu virusa. Ovaj put je riječ samo o naprednijoj varijanti klasičnog lažnog dokumenta koji od vas traži znatno manje neopreza da bi se instalirao na vaše računalo.

Nove digitalne spačke kao stvorene za korisnike Microsoft Worda pristižu iz dana u dan te uvijek koriste sve kompliciranije metode infekcije. Ona najnovija od njih, za razliku od raznih makro-komandi koje iziskuju neku korisnikovu akciju da bi se aktivirale, ne traži baš ništa osim jedne sitnice – učitavanja dobivenog privitka u Word.

Izvješće sigurnosne kompanije Spiderlabs kaže kako ovaj novi virus vješto koristi propust u Microsoft Wordu kojeg je pomoću zakrpe kompanija riješila još prije više od godinu dana. Naravno da postoji kvaka u svemu tome. Problem je, naime, što korisnici, iz ovog ili onog razloga, nisu baš ažurirali svoje programe, što onda znači da je kod većeg broja njih uočeni i zakrpani propust još uvijek prisutan i čini ih izloženima u slučaju neopreza.

Pitanje koje se legitimno nameće je kako se možete riješiti virusa, zar ne?
Nakon što dobijete mail, ako ga dobijete, s nekakvim čudnim privitkom u naslovu (najčešće je vezan uz financijska izvješća) i nakon što dvaput kliknete na privitak, možete se definitivno smatrati inficiranima. U tom slučaju toplo se preporučuje da nakon toga temeljito skenirate svoje računalo antivirusnim programima. Ako niste ništa kliknuli, sigurni ste.

Kako biste mogli uopće izbjeći virus, pitate se?
Beskrajno je jednostavno – nikako ne klikajte na neobične privitke koje dobijete. Svaki put kad zaprimite mail s naslovom, primjerice, ‘TNT STATEMENT OF ACCOUNT’, ‘Request for Quotation’, ‘Telex Transfer Notification’, ‘SWIFT COPY FOR BALANCE PAYMENT’ ili nešto u tom stilu, nemojte nikako otvarati privitke ‘receipt.docx’ ili ‘receipt.rtf’. Provjerite svakako pošiljatelja, provjerite i imate li ažurirani Microsoft Office te napokon – ažurirajte svoj antivirusni program.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh