Pratite nas

Gadget

Kratak vodič za starije Android uređaje: u par koraka učinite da Gingerbread nalikuje na JellyBean

Objavljeno

-

Googleov operativni sistem Android nekoliko puta godišnje doživi manje ili više radikalno ušminkavanje i poboljšanje funkcionalnosti. Od predstavljanja inačice softvera 2.3 Gingerbread prošlo je više od godine i pol dana, no mnoštvo korisnika i dalje je „zapelo“ na uređajima koji pokreću ovu relativno zastarjelu verziju softvera. Budući da velika većina takvih uređaja nikada neće dobiti (službenu) nadogradnju na novije inačice koje sadrže i neke prilično korisne dodatke, ekipa s portala How-to-Geek potrudila se i napravila kratak vodič za ušminkavanje vašeg 2.3 Android telefona.

Na samom početku, treba naglasiti kako savjeti opisani u ovom članku neće nadograditi vaš operativni sistem na najnoviju inačicu Androida (4.2 JellyBean) no uz pomoć njih moći ćete zamijeniti neke od zastarjelih (vizualno i funkcionalno) dijelova Gingerbread softvera i natjerati vaš uređaj da se, barem u određenim aspektima, „ponaša“ kao da pokreće Jellybean.

Launcher

Engleski termin „launcher“ odnosi se na osnovni ekran vašeg uređaja te način na koji se izlistava izbornik. Upravo je launcher doživio neke prilično bitne promjene od vremena kada je Gingerbread bio najaktualnija inačica Android sustava. Ovo je posebice točno ukoliko koristite relativno zastarjela korisnička sučelja poput prvih inačica Samsungovog TouchWiza ili HTC-ovog Sensea.

Srećom po vas, Android podržava instalaciju third-party launchera što bi značilo kako s Googleove web trgovine možete skinuti i instalirati launcher koji će u potpunosti izmijeniti korisničko sučelje (početni ekran, ekran izbornika i slično) kojeg trenutno koristite. Ukoliko žudite za nešto modernijim iskustvom „prčkanja“ po vašem smartphoneu – instalirajte Holo Launcher. Ovaj launcher izgledom i funkcionalnošću podsjeća na originalni Android launcher u verzijama 4.0 naviše, a složit će se mnogi, doima se čak i nešto modernijim. Ukoliko se odlučite instalirati Holo, nećete dobiti tek vizualno unaprjeđenje vašeg uređaja već i gotovo sve bitne funkcionalne karakteristike koje dobijete s launcherom na novom (i najčešće skupom) uređaju. Primjerice, dužim dodirom prsta svaku ikonu na početnom ekranu možete premještati u različite foldere, „odvlačenjem“ aplikacije na vrh ekrana moguće ju je na vrlo jednostavan način deinstalirati s uređaja (bez da prčkate po postavkama i tražite način za deinstalaciju), drag-and-drop metodom možete jednu aplikaciju smjestiti „povrh“ neke druge i sistem će automatski stvoriti novi folder u koji će ih smjestiti obje i slično.

Ukoliko ste poslušali savjet i skinuli Holo launcher, potrebno je samo pritisnuti tpku „home“ na vašem uređaju i on će vas upitati želite li upravo ovaj launcher učiniti primarnim na uređaju.

Web preglednik

Instaliranje novog web preglednika odličan je način da ubrzate funkcioniranje čitavog uređaja. Stariji Android telefoni imaju web preglednike koji nisu nadograđeni na noviju verziju već duže vremena. Naravno, radi se vjerojatno o periodu manjem od dvije godine, no u svijetu ubrzano rastuće tehnologije to se može činiti kao čitava vječnost. Nažalost, u ovom slučaju Google vam nije prijatelj. Ne samo da za vašu inačicu Androida (spomenuti Gingerbread) ne izdaje nikakve nadogradnje, već je i svoj web preglednik Chrome učinio dostupnima isključivo vlasnicima mobilnih uređaja s inačicom Androida 4.0 ili višom.

No, kao i u prijašnjem slučaju i ovdje u pomoć uskaču korisni third-party web preglednici. Jedan od njih je Firefox za Android. Starije verzije mobilnog Firefoxa bile su prilično teške i spore, ali ukoliko ovaj web preglednik instalirate sada dobit ćete najnoviju verziju softvera koji je iznenađujuće brz. Također, s vremenom možete očekivati i nove nadogradnje koje će vam garantirati surfanje bez dužih čekanja.

Drugi web preglednik kojeg bi mogli instalirati je Opera Mobile. Slično kao i u slučaju Firefoxa, i ovdje ćete dobiti prilično brz web preglednik (temeljen na istom engineu kao i desktop verzija) koji će dobivati redovne nadogradnje čak i na Gingerbreadu. Vjerujte, proizvođači mobilne opreme i aplikacija za Android uređaje vrlo brzo zaborave na zastarjele verzije softvera te je pravo osvježenje kada imate barem jedan dio uređaja za kojeg ste sigurni da funkcionira najbolje što može.

Za kraj, napomenimo i kako bi bilo dobro da izbjegavate mnoštvo preostalih third-party web preglednika dostupnih u Googleovoj web trgovini. Većina ovih preglednika koristi engine koji je integriran u sam Android sustav i, iako mislite da ste instalirali novi superbrzi preglednik, zapravo ćete koristiti istu zastarjelu verziju Webkita kao i originalni web preglednik kojeg ste poželjeli zamijeniti.

Isto kao i u prethodnom slučaju, jednom kada instalirate novi web preglednik dovoljno je samo kliknuti na neki link i sistem će vam ponuditi mogućnost da ubuduće sve linkove automatski otvarate s novim browserom.

Otključavanje ekrana

Engleski termin „lock screen“ označava ekran kojeg je potrebno na neki način „otključati“ (šifrom, gestom i slično) kako bi pristupili vašem početnom ekranu. Kao i mnogi drugi dijelovi Android sistema i lock screen je s vremenom naučio neke korisne nove trikove i na najnovijim inačicama softvera on izgleda sasvim drugačije nego na zastarjelom Gingerbreadu. Srećom, u ovom slučaju postoji korisna aplikacija zvana Holo Locker koja će vaš lock screen učiniti gotovo identičnim onom na JellyBeanu. Ukoliko želite nešto novo, svježe i drugačije, iskušajte ga. Jedan od najvažnijih noviteta koje ćete dobiti s Holo Lockerom je vrlo jednostavan pristup kameri ili Google pretraživaču. Potrebno je samo napraviti kretnju prstom u određenom smjeru i sistem će automatski otvoriti aplikaciju koju ste odabrali.

Tipkovnica

Kao što ste već mogli primijetiti, Android je prilično fleksibilna platforma kada se tiče dozvoljavanja nekim trećim aplikacijama da preuzmu dužnosti onih koje dobijete s kupnjom uređaja. Tako ne čudi što na svojim pametnim telefonima možete zamijeniti i originalnu (virtualnu) tipkovnicu. Ukoliko vaše stara „piskaralo“ želite zamijeniti nečim modernijim ekipa s How-to-Geeka preporuča JellyBean Keyboard, praktički originalnu tipkovnicu s Android verzije 4.1 koja je modificirana kako bi radila i na starijim inačicama softvera. Jednom kada instalirate novu tipkovnicu, pronađite je u izborniku i sistem će vam otvoriti kratak korisnički priručnik s primjerima uz koji ćete s lakoćom svladati sve funkcije koje možete obavljati s novom tipkovnicom.

Iako je upitno koliko su korisne ukoliko pišete na hrvatskom jeziku, možete iskušati i neke tipkovnice koje nude mogućnost pisanja temeljenog na gestama (tzv. swype). Ove tipkovnice imaju ugrađen softver koji vam omogućava da pišete bez podizanja prsta s tipkovnice. Kao što je već rečeno, ako svoje SMS poruke, mailove i slično pišete na hrvatskom jeziku (o dijalektu da i ne govorimo), funkcionalnost ovih proizvoda bit će ponešto ograničena. No, za one željne eksperimentiranja preporučamo da instaliraju Swype ili SwiftKey koji prilično precizno predviđa koju ste riječ željeli upisati i automatski ispravlja gramatičke greške i tipfelere.

Druge aplikacije

Za kraj je važno napomenuti kako su ovdje spomenute tek neke aplikacije koje vaš uređaj mogu učiniti modernijim. U Googleovoj web trgovini nalazi se na stotine drugih launchera, web preglednika, lock screenova i tipkovnica od kojih su neki, jasna stvar, izvrsni, a neki praktički neupotrebljivi. Na vama je da istražujete i pronađete aplikaciju koja vam najbolje odgovara. Za razliku od Appleovog iOS-a, svaka aplikacija koju skinete na vaš Android uređaj uz samo nekoliko klikova može u potpunosti zamijeniti originalnu aplikaciju koja je ugrađena u sam sistem. Ovo je iznimno korisna mogućnost i može produljiti vijek uređaja koje je uhvatio zub vremena.

Također, ukoliko imate volje, znanja i mogućnosti vaš Gingerbreadom pogonjeni uređaj možete ručno nadograditi na višu verziju instalirajući modificirani ROM poput CyanogenModa. Ovu mogućnost preporučamo isključivo naprednijim korisnicima budući da ovim činom ne samo (najvjerojatnije) gubite garanciju na uređaj već postoji i, ovisno o vašim kompjuterskim vještinama, manja ili veća šansa da uređaj učinite potpuno neupotrebljivim. Za one hrabrije i željne eksperimentiranja, ekipa s XDA Developers foruma gotovo svakodnevno priprema nove modificirane ROM-ove i upute za instaliranje. Ponavljamo, ukoliko nemate iskustva s modificiranjem uređaja, možda je bolje da se zadovoljite s onim što već imate. U protivnom bi mogli i to izgubiti.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Gadget

Biste li trebali puniti mobitel cijelu noć?

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Pametnim telefonima, bez kojih više gotovo i ne možemo, baterija je jedna od glavnih boljki. Brzo se isprazni, može brzo izgubiti svoj puni kapacitet i često se događa da ostaje bez energije baš kad nam mobitel najviše treba.

Litij-ionske baterije su naročito osjetljive na brzi protok struje i što ih dulje punite, dugoročno im nanosite veću štetu. To nije zato što baterije mogu biti “previše napunjene”, jer to ne postoji.

Ako imate pametni telefon, velika je vjerojatnost da ga napaja litij-ionska baterija. Većina je telefona dizajnirana da prihvaća električnu energiju što je brže moguće ne bi  li se vrijeme punjenja smanjilo, ali kako struja teče brzo s jedne strane baterije na drugu, to onda negativno utječe na bateriju što, dugoročno gledano, može skratiti njezin životni vijek.

Začudo, takozvano prekomjerno punjenje, tj. punjenje baterije koje je nekoliko sati duže od potrebnog, nije nešto što joj šteti, kako dobar dio ljudi smatra. Pametni telefoni “znaju” kad su postigli puni kapacitet i imaju ugrađene posebne čipove koji ih sprječavaju u apsorbiranju bilo kakvog viška energije.

Čak 44 % vlasnika pametnih telefona često mijenja svoje uređaje i vrlo vjerojatno nemaju dovoljno dugo telefon da bi uvidjeli učinke čestih punjenja. No vlasnici koji imaju želju svoje ljubimce zadržati što je dulje moguće to mogu učiniti jednostavnom promjenom punjača.

Hatsem Zeine, vlasnik tvrtke Ossia koja se bavi bežičnom tehnologijom savjetuje punjenje manje snažnim punjačem, primjerice punjenje iPad Pro uređaja s iPhone punjačem i držanje baterije na temperaturi od oko 15 do 22 stupnja.

Punjenje preko noći, dakle, neće naštetiti bateriji zbog pretjeranog punjenja samog po sebi, nego zbog izloženosti visokoj temperaturi.

Nastavi čitati

Gadget

Nekoliko ludih gadgeta budućnosti

NIste ni znali da vam ovo treba

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Evo nekoliko neobičnih izuma u zadnje vrijeme za koje vjerojatno niste znali da postoje.

Ambijentalno svjetlo za vašu WC školjku

Foto: Illumibowl

Illumibowl svjetlo je jedan od onih izuma za koje se ljudi ojađeno krive zašto se oni sami toga prije nisu sjetili. U pitanju je kompaktno svjetlo koje se montira ispod WC sjedala te koje onda osvjetljava poklopac i školjku bojama po korisnikovom izboru. Pored one očigledne namjene postoji i ona praktična. Uz Illumibowl čovjek ne mora svaki put upaliti svjetlo u kupaonici kada ga uhvati zov prirode.

Džepni spektrometar

Foto: Linksquare

Ako ste jedan od onih ljudi koji inzistiraju na zdravoj i svježoj hrani, LinkSquare je proizvod za vas. Uređaj je to koji može skenirati hranu, tekućinu i slično. Ovaj praktičan gadget je stvoren za kuhinju, putovanja i shopping. U dućanu njime uredno možete provjeriti koji je komad mesa ili povrća najsvježiji. Još da je samo ugrađen u pametni telefon, gdje bi mu bio kraj…

WC za mačke koji se sam čisti

Foto: Litter-Robot

Oni najnemarniji (ili možda ipak najnapredniji) vlasnici mačaka su već zacijelo kupili automatski zahod za kućne ljubimce. Robotizirana kutija s pijeskom odmah ubacuje otpad u izolirani spremnik, a vlasnik samo treba izvući spremnik van i isprazniti ga. Blagodat koju je bitno za napomenuti jest da je kapacitet zahoda moguće pratiti na pametnom telefonu. Ovako se olakšati brige o čišćenju može svatko tko ima 450 eura.

Antigadget

Foto: Dugoni

Yondr je jedan gadget koji je namijenjen očuvanju reda i privatnosti, a njegove mete su  – pametni telefoni. U pitanju je mali spremnik za telefon koji blokira korištenje uređaja u tijeku školskog sata, predstave, posjeta knjižnici i slično. Radi na principu toga da uređaj sprema telefon u posebnu malu torbicu koja se zaključava magnetskom bravom.

Nastavi čitati

Gadget

Predstavljamo 2 Xiaomi usisavača s posebnim akcijskim cijenama

Objavljeno

-

Objavio

Kako smo i do sada radili, i ovoga puta našim čitateljima nudimo promotivne kodove na kvalitetne i zanimljive proizvode sa stranice Geekbuying.

Koristimo priliku da vam predstavimo dva pametna uređaja, Xiaomi Mijia 1S robotski usisavač, i Xiaomi Dreame V9 ručni usisavač bez kabela.

Xiaomi Mijia 1S usisavač

Xiaomi Mijia 1S

Ovaj pametni usisavač radi posao za vas. Koristi LDS SIAM + Vizualnu SLAM navigaciju za određivanje puta kojim će proći i očistiti prostorije vašeg doma. Snaga usisavanja je 2000Pa, što je sasvim dovoljno da pokupi prašinu, sitne ostatke, ali i one nešto veće.

Koristeći aplikaciju, ovaj pametni usisavač može zaobići dijelove prostorije koje ste zadali, ili se bolje usredotočiti, da pažljivije očisti određena mjesta. Više o Xiaomi Mijia S1 pametnom robotu pročitajte na ovom linku.

Kako smo navikli kod Xiaomi pametnih usisavača, i ovaj model ima u sebi pametno rješenje za punjenje baterije. Kada osjeti da je baterija pri kraju, robot će sam doći na mjesto punjenja, nadopuniti bateriju i nastaviti sa čišćenjem, tamo gdje je stao. Isto će uraditi i po završetku posla, kada obavi dnevni zadatak, „parkirat“ će se na punjač i čekati sljedeći radni zadatak. Iskoristite naš KUPON KOD: MIJIA1S322 za dodatni popust na kupovinu ovog pametnog čistača.

Xiaomi Dreame V9 usisavač

Drugi od dva spomenuta uređaja je ručni usisavač na baterije koje se pune. Ako vam smetaju kabeli, i želite usisavati bez ometanja, ovo je model koji trebate sebi kupiti. Usisavač je lako prenosiv, sa njim se lako rukuje i kvaliteta je vrhunska.

Xiaomi Dreame V9

Snaga usisavanja je 20000Pa, što je 10 puta jača snaga nego na gore spomenutom modelu. Možemo zaključiti da je riječ o profesionalnom i jakom usisavaču, koji će pokupiti sve nečistoće na koje ga usmjerite.

Jednom napunjen, usisavač Xiaomi Dreame V9 može raditi i do jednog sata. Smatramo to i više nego dovoljnim da se u potpunosti počiste površine jednog prosječnog doma.

Punjač se može instalirati na zid, ili u ormar, vertikalno, što je pogodno za odlaganje usisavača. Tako odložen, usisavač neće zauzimati mnogo mjesta, i uvijek će biti napunjen i spreman za usisavanje.

Tehničke karakteristike koje moramo spomenuti su: motor sa 100,000 okretaja u minuti, 20,000Pa snaga usisavanja, 5-stupno HEPA filtriranje, i 60 minuta radni vijek baterije nakon punjenja.

Osim što čisti podove, ovaj ručni usisavač je dobar za usisavanje tkanina namještaja, posebno kauča i madraca na krevetu. Uklanja dlake, prašinu i krupne nečistoće, a posebnim nastavcima možete ga prilagoditi za usisavanje i nedostupnih mjesta u vašem domu.

Xiaomi Dreame V9 možete naručiti klikom na ovaj link. Iskoristite KUPON KOD: GKBV9198 i ostvarite popust prilikom kupovine ovog usisavača.

Oba modela se nalaze u skladištima unutar EU, što znači da će brzo stići na vašu adresu, i da nećete imati troškova carine.

Nastavi čitati

Preporučeno