Pratite nas

Gadget

Kratak vodič za starije Android uređaje: u par koraka učinite da Gingerbread nalikuje na JellyBean

Objavljeno

-

Googleov operativni sistem Android nekoliko puta godišnje doživi manje ili više radikalno ušminkavanje i poboljšanje funkcionalnosti. Od predstavljanja inačice softvera 2.3 Gingerbread prošlo je više od godine i pol dana, no mnoštvo korisnika i dalje je „zapelo“ na uređajima koji pokreću ovu relativno zastarjelu verziju softvera. Budući da velika većina takvih uređaja nikada neće dobiti (službenu) nadogradnju na novije inačice koje sadrže i neke prilično korisne dodatke, ekipa s portala How-to-Geek potrudila se i napravila kratak vodič za ušminkavanje vašeg 2.3 Android telefona.

Na samom početku, treba naglasiti kako savjeti opisani u ovom članku neće nadograditi vaš operativni sistem na najnoviju inačicu Androida (4.2 JellyBean) no uz pomoć njih moći ćete zamijeniti neke od zastarjelih (vizualno i funkcionalno) dijelova Gingerbread softvera i natjerati vaš uređaj da se, barem u određenim aspektima, „ponaša“ kao da pokreće Jellybean.

Launcher

Engleski termin „launcher“ odnosi se na osnovni ekran vašeg uređaja te način na koji se izlistava izbornik. Upravo je launcher doživio neke prilično bitne promjene od vremena kada je Gingerbread bio najaktualnija inačica Android sustava. Ovo je posebice točno ukoliko koristite relativno zastarjela korisnička sučelja poput prvih inačica Samsungovog TouchWiza ili HTC-ovog Sensea.

Srećom po vas, Android podržava instalaciju third-party launchera što bi značilo kako s Googleove web trgovine možete skinuti i instalirati launcher koji će u potpunosti izmijeniti korisničko sučelje (početni ekran, ekran izbornika i slično) kojeg trenutno koristite. Ukoliko žudite za nešto modernijim iskustvom „prčkanja“ po vašem smartphoneu – instalirajte Holo Launcher. Ovaj launcher izgledom i funkcionalnošću podsjeća na originalni Android launcher u verzijama 4.0 naviše, a složit će se mnogi, doima se čak i nešto modernijim. Ukoliko se odlučite instalirati Holo, nećete dobiti tek vizualno unaprjeđenje vašeg uređaja već i gotovo sve bitne funkcionalne karakteristike koje dobijete s launcherom na novom (i najčešće skupom) uređaju. Primjerice, dužim dodirom prsta svaku ikonu na početnom ekranu možete premještati u različite foldere, „odvlačenjem“ aplikacije na vrh ekrana moguće ju je na vrlo jednostavan način deinstalirati s uređaja (bez da prčkate po postavkama i tražite način za deinstalaciju), drag-and-drop metodom možete jednu aplikaciju smjestiti „povrh“ neke druge i sistem će automatski stvoriti novi folder u koji će ih smjestiti obje i slično.

Ukoliko ste poslušali savjet i skinuli Holo launcher, potrebno je samo pritisnuti tpku „home“ na vašem uređaju i on će vas upitati želite li upravo ovaj launcher učiniti primarnim na uređaju.

Web preglednik

Instaliranje novog web preglednika odličan je način da ubrzate funkcioniranje čitavog uređaja. Stariji Android telefoni imaju web preglednike koji nisu nadograđeni na noviju verziju već duže vremena. Naravno, radi se vjerojatno o periodu manjem od dvije godine, no u svijetu ubrzano rastuće tehnologije to se može činiti kao čitava vječnost. Nažalost, u ovom slučaju Google vam nije prijatelj. Ne samo da za vašu inačicu Androida (spomenuti Gingerbread) ne izdaje nikakve nadogradnje, već je i svoj web preglednik Chrome učinio dostupnima isključivo vlasnicima mobilnih uređaja s inačicom Androida 4.0 ili višom.

No, kao i u prijašnjem slučaju i ovdje u pomoć uskaču korisni third-party web preglednici. Jedan od njih je Firefox za Android. Starije verzije mobilnog Firefoxa bile su prilično teške i spore, ali ukoliko ovaj web preglednik instalirate sada dobit ćete najnoviju verziju softvera koji je iznenađujuće brz. Također, s vremenom možete očekivati i nove nadogradnje koje će vam garantirati surfanje bez dužih čekanja.

Drugi web preglednik kojeg bi mogli instalirati je Opera Mobile. Slično kao i u slučaju Firefoxa, i ovdje ćete dobiti prilično brz web preglednik (temeljen na istom engineu kao i desktop verzija) koji će dobivati redovne nadogradnje čak i na Gingerbreadu. Vjerujte, proizvođači mobilne opreme i aplikacija za Android uređaje vrlo brzo zaborave na zastarjele verzije softvera te je pravo osvježenje kada imate barem jedan dio uređaja za kojeg ste sigurni da funkcionira najbolje što može.

Za kraj, napomenimo i kako bi bilo dobro da izbjegavate mnoštvo preostalih third-party web preglednika dostupnih u Googleovoj web trgovini. Većina ovih preglednika koristi engine koji je integriran u sam Android sustav i, iako mislite da ste instalirali novi superbrzi preglednik, zapravo ćete koristiti istu zastarjelu verziju Webkita kao i originalni web preglednik kojeg ste poželjeli zamijeniti.

Isto kao i u prethodnom slučaju, jednom kada instalirate novi web preglednik dovoljno je samo kliknuti na neki link i sistem će vam ponuditi mogućnost da ubuduće sve linkove automatski otvarate s novim browserom.

Otključavanje ekrana

Engleski termin „lock screen“ označava ekran kojeg je potrebno na neki način „otključati“ (šifrom, gestom i slično) kako bi pristupili vašem početnom ekranu. Kao i mnogi drugi dijelovi Android sistema i lock screen je s vremenom naučio neke korisne nove trikove i na najnovijim inačicama softvera on izgleda sasvim drugačije nego na zastarjelom Gingerbreadu. Srećom, u ovom slučaju postoji korisna aplikacija zvana Holo Locker koja će vaš lock screen učiniti gotovo identičnim onom na JellyBeanu. Ukoliko želite nešto novo, svježe i drugačije, iskušajte ga. Jedan od najvažnijih noviteta koje ćete dobiti s Holo Lockerom je vrlo jednostavan pristup kameri ili Google pretraživaču. Potrebno je samo napraviti kretnju prstom u određenom smjeru i sistem će automatski otvoriti aplikaciju koju ste odabrali.

Tipkovnica

Kao što ste već mogli primijetiti, Android je prilično fleksibilna platforma kada se tiče dozvoljavanja nekim trećim aplikacijama da preuzmu dužnosti onih koje dobijete s kupnjom uređaja. Tako ne čudi što na svojim pametnim telefonima možete zamijeniti i originalnu (virtualnu) tipkovnicu. Ukoliko vaše stara „piskaralo“ želite zamijeniti nečim modernijim ekipa s How-to-Geeka preporuča JellyBean Keyboard, praktički originalnu tipkovnicu s Android verzije 4.1 koja je modificirana kako bi radila i na starijim inačicama softvera. Jednom kada instalirate novu tipkovnicu, pronađite je u izborniku i sistem će vam otvoriti kratak korisnički priručnik s primjerima uz koji ćete s lakoćom svladati sve funkcije koje možete obavljati s novom tipkovnicom.

Iako je upitno koliko su korisne ukoliko pišete na hrvatskom jeziku, možete iskušati i neke tipkovnice koje nude mogućnost pisanja temeljenog na gestama (tzv. swype). Ove tipkovnice imaju ugrađen softver koji vam omogućava da pišete bez podizanja prsta s tipkovnice. Kao što je već rečeno, ako svoje SMS poruke, mailove i slično pišete na hrvatskom jeziku (o dijalektu da i ne govorimo), funkcionalnost ovih proizvoda bit će ponešto ograničena. No, za one željne eksperimentiranja preporučamo da instaliraju Swype ili SwiftKey koji prilično precizno predviđa koju ste riječ željeli upisati i automatski ispravlja gramatičke greške i tipfelere.

Druge aplikacije

Za kraj je važno napomenuti kako su ovdje spomenute tek neke aplikacije koje vaš uređaj mogu učiniti modernijim. U Googleovoj web trgovini nalazi se na stotine drugih launchera, web preglednika, lock screenova i tipkovnica od kojih su neki, jasna stvar, izvrsni, a neki praktički neupotrebljivi. Na vama je da istražujete i pronađete aplikaciju koja vam najbolje odgovara. Za razliku od Appleovog iOS-a, svaka aplikacija koju skinete na vaš Android uređaj uz samo nekoliko klikova može u potpunosti zamijeniti originalnu aplikaciju koja je ugrađena u sam sistem. Ovo je iznimno korisna mogućnost i može produljiti vijek uređaja koje je uhvatio zub vremena.

Također, ukoliko imate volje, znanja i mogućnosti vaš Gingerbreadom pogonjeni uređaj možete ručno nadograditi na višu verziju instalirajući modificirani ROM poput CyanogenModa. Ovu mogućnost preporučamo isključivo naprednijim korisnicima budući da ovim činom ne samo (najvjerojatnije) gubite garanciju na uređaj već postoji i, ovisno o vašim kompjuterskim vještinama, manja ili veća šansa da uređaj učinite potpuno neupotrebljivim. Za one hrabrije i željne eksperimentiranja, ekipa s XDA Developers foruma gotovo svakodnevno priprema nove modificirane ROM-ove i upute za instaliranje. Ponavljamo, ukoliko nemate iskustva s modificiranjem uređaja, možda je bolje da se zadovoljite s onim što već imate. U protivnom bi mogli i to izgubiti.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Gadget

Pametna utičnica pojednostavit će vam životne navike

Objavljeno

-

Objavio

Izašli ste iz stana i stalno vas prati osjećaj da niste isključili glačalo ili grijalicu? Tehnološka revolucija koja od prvog trenutku svog plasiranja na tržište oduševljava kupce je pametna utičnica. Instalacijom pametne utičnice omogućit ćete si kontrolu nad uključenim uređajima jednostavnom aplikacijom na mobilnom uređaju.

Tehnološki napredni domovi ne moraju koštati bogatstvo. Pametne utičnice jednostavan su i povoljan način za unapređivanje uobičajenih uređaja, rasvjete i drugih elektroničkih uređaja u pametne kućanske uređaje koje možete kontrolirati putem vašeg mobilnog uređaja. Instaliranje i korištenje ovih pametnih utičnica vrlo je jednostavno, no izabrati pravu nije najlakši posao.

Utičnica koju vam predstavljamo je zidna, dakle stavlja se u zid umjesto klasične utične, te osim normalnog europskog utora za električne uređaje ima još dva dodatna utora za USB. Kompatibilna je sa Amazonom, Alexom i Google Assistantom. Koristeći Smart Life APP aplikacijom kontrolirate sve uključene uređaje. Osim bežićnog paljenja i gašenja uređaja omogućuje i uređivanje rasporeda za paljenje i gašenje, tako da se npr. klima može upaliti točno pola sata prije nego dolazite s posla. Mogućnost koja joj dozvoljava dodatne priključke još dva uređaja preko USB priključka učinit će kulturu življenja puno jednostavnijom.

Utičnica dolazi u bijeloj boji, s europskim priključkom i dimenzija je 8*8*6cm. Dolazi u paketu s korisničkim priručnikom, a ovu iznimnu ponudu možete pronaći na eBayu po cijeni od samo 18,99 eura s besplatnom poštarinom.

Nastavi čitati

Gadget

Dječji pametni sat s jako dobrim opcijama za roditelje

Objavljeno

-

Objavio

Ovaj pametni uređaj razveselit će mališane, ali će također umiriti roditelje koji paze na svoju djecu. Pametni sat za djecu u sebi ima sve što djeca vole, i bit će im jako zanimljiv, ali ima i mnoge opcije koje trebaju roditeljima.

Pametni sat ima IP67 otpornost na vodu, mogućnost pozivanja i primanja poziva, SOS opciju za poziv, LBS prikaz lokacije, glasovni chat, svjetiljku, alarm, i još toga.

Lokacija s velikom preciznošću

Ako ste klinca pustili vanka, da se igra, u svakom trenutku možete znati gdje se vaše dijete nalazi. Pametni dječji sat možete upariti sa vašim smartphone uređajem, i putem aplikacije uvijek pogledati na mapu da vidite točnu lokaciju vašeg djeteta.

Mjerenje tjelesne temperature

Dječji pametni sat ima ugrađeni senzor za mjerenje tjelesne temperature djeteta u realnom vremenu. 2G Smart Temperature Detection stalno radi i bilježi temperaturu djeteta. Možete pregledati promjene tjelesne temperature kroz vremenski raspon od 24sata.

Svjetiljka na satu

Svjetiljku možete uključiti na dva načina: roditelj može aktivirati svjetiljku putem svog smartphone uređaja, a drugi način je da dijete upali svjetiljku sa komandama na satu.

Primanje poziva, i pozivanje

Ovo je možda i jedna od boljih opcija. Roditelj može pozvati svoje dijete, da se čuju i razgovaraju. Osim toga, jednostavno rukovanje pametnim satom omogućava djetetu da s lakoćom pozove svoje roditelje, u slučaju da nešto zatreba ili tek tako da se javi.

Tehničke karakteristike

Model dječjeg sata: X7W
Baterija: 400mAh
Zaslon: 1,44“
Trajanje baterije: 5-7 dana (u pripravnosti)

Mogućnosti pametnog sata X7W

Roditelji mogu isključiti mogućnosti pametnog sata za vrijeme dok je dijete u školi, ili drugim prilikama. Opcija alarma u pametnom satu naučit će klince kada je vrijeme buđenja i odlaska u školu. Osim toga, dat će im pojam o vremenu, i dijete će lakše savladati gledanje na sat.

Sat se prodaje u različitim bojama, zbog čega je pogodan poklon za dječaka ili djevojčicu.

Sadržaj kutije

U originalnom pakiranju pronaći ćete:

1x pametni sat
1x kabel za punjenje
1x šrafciger
1x upute za korištenje

Ovaj proizvod je posebno dizajniran za djecu, ali je namijenjen i roditeljima, da mogu uvijek znati gdje se dijete nalazi, što radi, i najvažnije – da je dobro. Naručiti ga možete na eBayu po cijeni od $19.99 u trenutku pisanja ovog članka.

Nastavi čitati

Gadget

KUGOO KIRIN S1 opet na popustu (imamo kupon)

Objavljeno

-

Objavio

KUGOO KIRIN S1 električni skuter sa 8“ kotačima, 350W DC električnim motorom, i kontrolom 3 različite brzine. Skuter postiže maksimalnu brzinu od 25km/h, i maksimalni domet od 25 kilometara.

Trenutno se prodaje po promotivnoj cijeni, ako iskoristite kod koji donosimo u nastavku.

Među najboljim brendovima e-skutera u EU, sa preko 100.000 prodanih primjeraka. E-skuter KIRIN S1 ima 8 inča kotače, za jaki grip i sigurnu vožnju po različitim podlogama.

Model sa 3 brzine odličan je izbor za osobe koje putuju po različitim terenima i površinama. Jednostavno, a opet inteligentno rješenje pruža ugodnost u vožnji, sigurnost i posebnu dinamiku.

Jaki elektro motor od 350W, bez četkica, potjerat će skuter zajedno sa osobom prosječne tjelesne težine i do 25 kilometara na sat.

Napredna tehnologija amortizera na prednjem točku vožnju čini vrhunskom, s maksimalnom sigurnošću.

Za sigurnost se naravno brine i kočioni sustav ugrađen u ovaj napredni e-skuter. Revolucionarni Dual brake kočioni sustav zaustavit će skuter s maksimalnog brzinskog dometa do 0km/h, u svega 4-5 metara.

Stavke koje e-skuter KUGOO čine boljim

Ono što čini KUGOO e-skuter odličnim odabirom su:

vrhunska kvaliteta
konkurentna cijena
EU servis za prodane primjerke

Tehničke karakteristike

KUGOO Kirin S1 ima domet do 25 kilometara, i maksimalnu brzinu od 25km/h. Nosivost ovog modela je 100kg, s maksimalnim kutom penjanja od 15°.

Baterije su smještene na dnu, tako da je težište skutera u zoni između kotača, jako blizu podloge. Jaki 350W motor daje odlične vozne osobine, dinamičnu vožnju i jako dobar domet od 25 kilometara.

KUGOO Kirin S1 možete upariti s vašim smartphone uređajem, na kojem instalirate aplikaciju uz pomoć koje pregledavate važne informacije s vozila.

E-skuter KUGOO Kirin S1 je pametni skuter, a samo neke od opcija koje ga čine pametnim su: glasovna komunikacija s Google mapama, bežično otključavanje, sustav samoprovjere.

Težak je ispod 12 kilograma (11,9 kilograma), i jedan je od lakših modela na tržištu. Lako se sklopi, korištenjem tek jedne poluge. E-skuter je izrađen od aluminijske legure, većim dijelom, i manjim dodacima od kvalitetne plastike, gume i drugih potrebnim materijala.

Jedan gumb za više funkcija

Na glavnom gumbu obavljate više funkcija: upali/ugasi, kontrola prednjih svjetala za vožnju, mod brzine 10/20/25 km/h.

Ako vas zanima opisani model e-skutera, požurite kupiti jer se trenutno uz promotivni kupon prodaje po cijeni od 259,75 EUR. Iskoristite kupon: GKB390S, i naručite svoj primjerak što prije, dok traje ova akcija.  

Nastavi čitati

Preporučeno