Pratite nas

Gadget

Kratak vodič za starije Android uređaje: u par koraka učinite da Gingerbread nalikuje na JellyBean

Objavljeno

-

Googleov operativni sistem Android nekoliko puta godišnje doživi manje ili više radikalno ušminkavanje i poboljšanje funkcionalnosti. Od predstavljanja inačice softvera 2.3 Gingerbread prošlo je više od godine i pol dana, no mnoštvo korisnika i dalje je „zapelo“ na uređajima koji pokreću ovu relativno zastarjelu verziju softvera. Budući da velika većina takvih uređaja nikada neće dobiti (službenu) nadogradnju na novije inačice koje sadrže i neke prilično korisne dodatke, ekipa s portala How-to-Geek potrudila se i napravila kratak vodič za ušminkavanje vašeg 2.3 Android telefona.

Na samom početku, treba naglasiti kako savjeti opisani u ovom članku neće nadograditi vaš operativni sistem na najnoviju inačicu Androida (4.2 JellyBean) no uz pomoć njih moći ćete zamijeniti neke od zastarjelih (vizualno i funkcionalno) dijelova Gingerbread softvera i natjerati vaš uređaj da se, barem u određenim aspektima, „ponaša“ kao da pokreće Jellybean.

Launcher

Engleski termin „launcher“ odnosi se na osnovni ekran vašeg uređaja te način na koji se izlistava izbornik. Upravo je launcher doživio neke prilično bitne promjene od vremena kada je Gingerbread bio najaktualnija inačica Android sustava. Ovo je posebice točno ukoliko koristite relativno zastarjela korisnička sučelja poput prvih inačica Samsungovog TouchWiza ili HTC-ovog Sensea.

Srećom po vas, Android podržava instalaciju third-party launchera što bi značilo kako s Googleove web trgovine možete skinuti i instalirati launcher koji će u potpunosti izmijeniti korisničko sučelje (početni ekran, ekran izbornika i slično) kojeg trenutno koristite. Ukoliko žudite za nešto modernijim iskustvom „prčkanja“ po vašem smartphoneu – instalirajte Holo Launcher. Ovaj launcher izgledom i funkcionalnošću podsjeća na originalni Android launcher u verzijama 4.0 naviše, a složit će se mnogi, doima se čak i nešto modernijim. Ukoliko se odlučite instalirati Holo, nećete dobiti tek vizualno unaprjeđenje vašeg uređaja već i gotovo sve bitne funkcionalne karakteristike koje dobijete s launcherom na novom (i najčešće skupom) uređaju. Primjerice, dužim dodirom prsta svaku ikonu na početnom ekranu možete premještati u različite foldere, „odvlačenjem“ aplikacije na vrh ekrana moguće ju je na vrlo jednostavan način deinstalirati s uređaja (bez da prčkate po postavkama i tražite način za deinstalaciju), drag-and-drop metodom možete jednu aplikaciju smjestiti „povrh“ neke druge i sistem će automatski stvoriti novi folder u koji će ih smjestiti obje i slično.

Ukoliko ste poslušali savjet i skinuli Holo launcher, potrebno je samo pritisnuti tpku „home“ na vašem uređaju i on će vas upitati želite li upravo ovaj launcher učiniti primarnim na uređaju.

Web preglednik

Instaliranje novog web preglednika odličan je način da ubrzate funkcioniranje čitavog uređaja. Stariji Android telefoni imaju web preglednike koji nisu nadograđeni na noviju verziju već duže vremena. Naravno, radi se vjerojatno o periodu manjem od dvije godine, no u svijetu ubrzano rastuće tehnologije to se može činiti kao čitava vječnost. Nažalost, u ovom slučaju Google vam nije prijatelj. Ne samo da za vašu inačicu Androida (spomenuti Gingerbread) ne izdaje nikakve nadogradnje, već je i svoj web preglednik Chrome učinio dostupnima isključivo vlasnicima mobilnih uređaja s inačicom Androida 4.0 ili višom.

No, kao i u prijašnjem slučaju i ovdje u pomoć uskaču korisni third-party web preglednici. Jedan od njih je Firefox za Android. Starije verzije mobilnog Firefoxa bile su prilično teške i spore, ali ukoliko ovaj web preglednik instalirate sada dobit ćete najnoviju verziju softvera koji je iznenađujuće brz. Također, s vremenom možete očekivati i nove nadogradnje koje će vam garantirati surfanje bez dužih čekanja.

Drugi web preglednik kojeg bi mogli instalirati je Opera Mobile. Slično kao i u slučaju Firefoxa, i ovdje ćete dobiti prilično brz web preglednik (temeljen na istom engineu kao i desktop verzija) koji će dobivati redovne nadogradnje čak i na Gingerbreadu. Vjerujte, proizvođači mobilne opreme i aplikacija za Android uređaje vrlo brzo zaborave na zastarjele verzije softvera te je pravo osvježenje kada imate barem jedan dio uređaja za kojeg ste sigurni da funkcionira najbolje što može.

Za kraj, napomenimo i kako bi bilo dobro da izbjegavate mnoštvo preostalih third-party web preglednika dostupnih u Googleovoj web trgovini. Većina ovih preglednika koristi engine koji je integriran u sam Android sustav i, iako mislite da ste instalirali novi superbrzi preglednik, zapravo ćete koristiti istu zastarjelu verziju Webkita kao i originalni web preglednik kojeg ste poželjeli zamijeniti.

Isto kao i u prethodnom slučaju, jednom kada instalirate novi web preglednik dovoljno je samo kliknuti na neki link i sistem će vam ponuditi mogućnost da ubuduće sve linkove automatski otvarate s novim browserom.

Otključavanje ekrana

Engleski termin „lock screen“ označava ekran kojeg je potrebno na neki način „otključati“ (šifrom, gestom i slično) kako bi pristupili vašem početnom ekranu. Kao i mnogi drugi dijelovi Android sistema i lock screen je s vremenom naučio neke korisne nove trikove i na najnovijim inačicama softvera on izgleda sasvim drugačije nego na zastarjelom Gingerbreadu. Srećom, u ovom slučaju postoji korisna aplikacija zvana Holo Locker koja će vaš lock screen učiniti gotovo identičnim onom na JellyBeanu. Ukoliko želite nešto novo, svježe i drugačije, iskušajte ga. Jedan od najvažnijih noviteta koje ćete dobiti s Holo Lockerom je vrlo jednostavan pristup kameri ili Google pretraživaču. Potrebno je samo napraviti kretnju prstom u određenom smjeru i sistem će automatski otvoriti aplikaciju koju ste odabrali.

Tipkovnica

Kao što ste već mogli primijetiti, Android je prilično fleksibilna platforma kada se tiče dozvoljavanja nekim trećim aplikacijama da preuzmu dužnosti onih koje dobijete s kupnjom uređaja. Tako ne čudi što na svojim pametnim telefonima možete zamijeniti i originalnu (virtualnu) tipkovnicu. Ukoliko vaše stara „piskaralo“ želite zamijeniti nečim modernijim ekipa s How-to-Geeka preporuča JellyBean Keyboard, praktički originalnu tipkovnicu s Android verzije 4.1 koja je modificirana kako bi radila i na starijim inačicama softvera. Jednom kada instalirate novu tipkovnicu, pronađite je u izborniku i sistem će vam otvoriti kratak korisnički priručnik s primjerima uz koji ćete s lakoćom svladati sve funkcije koje možete obavljati s novom tipkovnicom.

Iako je upitno koliko su korisne ukoliko pišete na hrvatskom jeziku, možete iskušati i neke tipkovnice koje nude mogućnost pisanja temeljenog na gestama (tzv. swype). Ove tipkovnice imaju ugrađen softver koji vam omogućava da pišete bez podizanja prsta s tipkovnice. Kao što je već rečeno, ako svoje SMS poruke, mailove i slično pišete na hrvatskom jeziku (o dijalektu da i ne govorimo), funkcionalnost ovih proizvoda bit će ponešto ograničena. No, za one željne eksperimentiranja preporučamo da instaliraju Swype ili SwiftKey koji prilično precizno predviđa koju ste riječ željeli upisati i automatski ispravlja gramatičke greške i tipfelere.

Druge aplikacije

Za kraj je važno napomenuti kako su ovdje spomenute tek neke aplikacije koje vaš uređaj mogu učiniti modernijim. U Googleovoj web trgovini nalazi se na stotine drugih launchera, web preglednika, lock screenova i tipkovnica od kojih su neki, jasna stvar, izvrsni, a neki praktički neupotrebljivi. Na vama je da istražujete i pronađete aplikaciju koja vam najbolje odgovara. Za razliku od Appleovog iOS-a, svaka aplikacija koju skinete na vaš Android uređaj uz samo nekoliko klikova može u potpunosti zamijeniti originalnu aplikaciju koja je ugrađena u sam sistem. Ovo je iznimno korisna mogućnost i može produljiti vijek uređaja koje je uhvatio zub vremena.

Također, ukoliko imate volje, znanja i mogućnosti vaš Gingerbreadom pogonjeni uređaj možete ručno nadograditi na višu verziju instalirajući modificirani ROM poput CyanogenModa. Ovu mogućnost preporučamo isključivo naprednijim korisnicima budući da ovim činom ne samo (najvjerojatnije) gubite garanciju na uređaj već postoji i, ovisno o vašim kompjuterskim vještinama, manja ili veća šansa da uređaj učinite potpuno neupotrebljivim. Za one hrabrije i željne eksperimentiranja, ekipa s XDA Developers foruma gotovo svakodnevno priprema nove modificirane ROM-ove i upute za instaliranje. Ponavljamo, ukoliko nemate iskustva s modificiranjem uređaja, možda je bolje da se zadovoljite s onim što već imate. U protivnom bi mogli i to izgubiti.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Gadget

Flynova leteći spinner omogućit će vam izvanredne zračne akrobacije

Objavljeno

-

Objavio

Flynova je nova vrsta letećeg spinnera sa uključenim mehanizmom koji vam omogućuje nevjerojatne leteće akrobacije i trikove. Lak je za korištenje, a upravljanje njime može se naučiti kroz par minuta. Opremljen je tehnologijom brzog punjenja što omogućava brz povratak zračnim egzibicijama. RGB osvjetljenje čini ga vidljivim u svakoj prilici, dok robusni oklop sprečava povrede prilikom neplaniranih nesretnih slijetanja.

Flynovin idejni projekt pokrenut je kampanjom na platformi Indiegogo, i doživio je veliku uspješnicu od prototipa do gotovog proizvoda uz zadovoljne korisnike. Zabavan gadget za relaksaciju od stresa može se koristiti kod kuće ili u uredu, pojedinačno ili u društvu.

Rukovanje je vrlo jednostavno, bitno je spinner primiti u centru i zavrtjeti. Zatvoren aerodinamički dizajn zaštit će ruke od udaraca propelera smještenog unutar uređaja. Bacite li ga unaprijed, vrtjet će se oko svoje osi i jednako tako vratiti natrag slijedeći putanju kojom ste ga odbacili od sebe. Na principu bumeranga, svaki put kada ga odbacite u zrak, vratit će vam se natrag.

Usmjerite li ga ravno naprijed odletjet će u direktno u tom pravcu bez skretanja s putanje, što je zapravo odlično ako na drugoj strani pravca čeka netko tko će ga uloviti i poslati natrag k vama.

Ovaj inteligentan leteći spinner idealan je poklon za djecu i odrasle, a na popularnoj internet trgovini ebay.com trenutno stoji samo $18,99.

POGLEDAJ PONUDU NA EBAYU!
Nastavi čitati

Gadget

Adapter za punjenje plinskih kamp boca i RC dječji auto na daljinsko upravljanje

Objavljeno

-

Objavio

Prateći popuste na popularnoj internet trgovini Aliexpress naišli smo na dva vrlo interesantna proizvoda koja su sada dodatno snižena. Naime, radi se o neizostavnoj opremi za kampere, a to je adapter za punjenje plinskih kamp boca i RC auto na daljinsko upravljanje koji se penje uz zidove prkoseći gravitaciji.

Adapter za punjenje plinskih kamp boca

Ukapljeni naftni plin (UNP) je mješavina ukapljenih ugljikovodika (najčešće propana i butana) nastalih preradom nafte. Međunarodno se označava kraticom LPG, a transportira se u plinskim bocama. Prednosti korištenja plinskih boca su laka prenosivost, jednostavno rukovanje i mogućnost ponovnog punjenja. Zbog svoje lake prenosivosti i velike energije sadržane u malom volumenu, plinske boce od 2, 3 i 5 kg praktične su na izletima, kampiranju, u nautici, pri lovu, ribolovu i planinarenju. Prilikom izgaranja ne zagađuju okoliš, a primjena je brza i efikasna. Kako se pak boce takve zapremnine brzo i prazne, adapter za punjenje plinskih boca ekonomično štedi istjecanje plina pri punjenju boca na boca. Pritiskom na polugu, ventil se otvara dok se otpuštanjem zatvara. Svojim malim dimenzijama od 41*38*30 mm lako stane u svaki džep, a postaje izvanredan gadget pri planinarenju, kampiranju ili na običnom pikniku.

Cijena ovog adaptera je $16,34 a naručiti ga možete ovdje.

RC dječji auto na daljinsko upravljanje

Jedinstveni auto na daljinsko upravljanje koji vozi po zidu ili stropu! Kako funkcionira? Uključivanjem na tipku ”ON”, autić usisava zrak te stvara i zadržava vakuum između površine i autića. Luda utrka po stropu može početi! Autić ima ugrađeni akumulator i ne zahtjeva baterije. Vrijeme punjenja je 20 – 40 minuta, a baterija traje 10 minuta bez prekidne igre. Nakon pražnjenja baterije potrebno je pričekati 7 minuta prije stavljanja autića na ponovno punjenje. Auto posjeduje i funkcionalna prednja svjetla koja se pri pokretanju pale, dok su u mirovanju ugašena kako ne bi dodatno trošila bateriju. Paket se sastoji od autića, daljinskog upravljača, USB kabla i korisničkih uputa. Prava prilika za božićni poklon najmlađima!

Cijena RC autića na daljinsko upravljanje je $12,28 a naručiti ga možete ovdje.

Nastavi čitati

Akcije

Nekoliko različitih Amazfit smartwatch modela na akciji!

Objavljeno

-

Objavio

Amazfit je najveći svjetski proizvođač nosivih predmeta s preko 50 milijuna prodanih uređaja. Njihova misija je neprimjetno povezivanje biomehaničkih signala i svakodnevnih aktivnosti pametnim podatkovnim uslugama, kako bi promicali zdrav način života i olakšali nam svakodnevicu.

Amazfit smartwatch je definitivno pametni dodatak koji bi se trebao isprobati, pa donosimo par najpopularnijih i najboljih modela.

AMAZFIT Nexo 4G smartwatch/phone

Amazfit Nexo podržava 4G LTE mrežu koja vam omogućuje upućivanje poziva, primanje ili slanje poruka putem mobilne mreže, a da pritom nemate svoj mobilni telefon u blizini. Amazfit Nexo omogućuje vam da registrirate virtualnu SIM karticu unutar aplikacije, bez potrebe za fizičkom SIM karticom. Sada možete ostaviti telefon kod kuće za vrijeme vježbanja, vožnje ili izlazaka, a još uvijek vrlo lako možete upućivati pozive.

Ovaj smartwatch/telefon odlikuje AMOLED zaslon rezolucije 454×454, veličine 1.39 incha. Kapacitet baterije iznosi 420 mAh, vrijeme punjenja je manje od 2 sata. Ima ugrađen procesor Snapdragon Wear 2500 i operativni sustav Android 5.0. Količina RAM-a iznosi 512MB, a ROM-a 4GB. GPS ugrađen, a podržava mikrofon i slušalice.

Trenutno je na akciji i cijena mu iznosi: 219.90 dolara.

AMAZFIT GTS smartwatch

Amazfit GTS koristi vrhunski ekran visoke rezolucije, čija gustoća piksela iznosi čak 341 PPI, a rezolucija 348×442 donosi neviđenu jasnoću detalja. Prilagođeni 1,65 inčni AMOLED zaslon podiže finoću zaslona u boji na potpuno novu razinu. 100% NTSC spektar boja i izrazito visoka zasićenost boja čine prikaz super realnim, dok svijetlo i prozirna 2,5D leća čini ekran zadivljujućim. Kapacitet baterije iznosi 220 mAh, vrijeme punjenja je oko 2 sata. Smartwatch je otporan na vodu i može ići do 50 metara dubine. Od funkcija sadrži brojač otkucaja srca, pedometar, monitor mirovanja i mnoge druge.

Trenutno je na akciji i moguće ga je kupiti za samo 139.99 dolara.

AMAZFIT GTR 42mm smartwatch

Lagana a robusna građa Amazfit GTR smartwatcha, čini idealan mix nježnosti i elegancije. Izgrađen od aluminija debljine samo 9,2mm, osvaja svojim šarmom i ljepotom. Oklop građen od mikrokristalne cirkonijeve keramike sat čini još vitkijim i nježnijim. Za sad je dostupan u četiri boje: Starry Black, Pink Cherry Blossom, Moonlight White i Coral Red.

Ovaj smartwatch krasi AMOLED zaslon, rezolucije 390×390 i veličine 1.2 incha. Kapacitet baterije iznosi 195 mAh, i treba mu oko sat vremena da se napuni. Veličina RAM-a je 16MB, sadrži touch screen i otporan je na vodu.

Trenutno ga je moguće kupiti na akciji po cijeni od samo : 133.99 dolara.

AMAZFIT Verge Lite bluetooth sports smartwatch

Zaslon je svakako jedan od najvažnijih dijelova svakog pametnog sata. Zato Amazfit Verge Lite ima 1,3- inčni AMOLED zaslon s panoramskim pogledom na sve važne podatke, a živahne boje pružaju kristalno čist doživljaj gledanja.

Ovaj smartwatch ima 16 K RAM-a i 64 MB ROM-a, bateriju kapaciteta 390 mAh te mu treba oko dva i pol sata da bi se napunio. Otporan je na vodu, sadrži touch screen i bluetooth 5.0. Od funkcija sadrži heath tracker i alarm.

Trenutno ga je moguće kupiti na akciji, po cijeni od samo: 89.99 dolara.

AMAZFIT Bip Lite smartwatch

Amazfit Bip Lite smartwatch rješava problem čestog punjenja s 45 dana trajanja baterije jednim punjenjem, kako biste bili u toku sa svojim užurbanim i aktivnim načinom života. Uz samo brojanje koraka i nadzor spavanja, baterija može trajati i do 4 mjeseca.

Smartwatch je opremljen baterijom kapaciteta 200 mAh, touch screenom i bluetooth verzijom 4.1. Od funkcija nudi mjerač brzine otkucaja srca, pedometar i sleep management.

Trenutno ga je moguće kupiti na akciji, po cijeni od samo: 54.99 dolara.

AMAZFIT Stratos / Pace 2 smartwatch global verzija

Jednostavnog ali gracioznog dizajna, može se uklopiti za sport ali i za posao. Stratos kombinira više materijala i tehnika, uključujući 2.5D Corning Gorilla Glass, reflektirajući zaslon u boji koji se jasno vidi čak i pod jakim sunčevim svjetlom i ručno polirani keramički okvir. Keramika je dovoljno izdržljiva da podnese sve svakodnevne izazove i pruža prekrasan bezvremenski izgled. Tri gumba od nehrđajućeg čelika plus touch screen olakšavaju kontrolu svih funkcija sata, dok kućište koristi 3-D teksturu laserskog ugljičnog vlakna.

Amazfit Stratos koristi bateriju kapaciteta 280 mAh, 512 MB RAM-a i 4 GB ROM-a. Vrijeme potrebno za napuniti ovaj uređaj je oko dva sata, a od funkcija nudi mjerač brzine otkucaja srca i sleep monitor. Od dodatnih funkcija nudi alarm, bluetooth i kalendar.

Trenutno ga je moguće kupiti na akciji, po cijeni od samo: 149.99 dolara.

AMAZFIT Pace Heart Rate Sports smartwatch global verzija

Amazfit Pace je sportski smartwatch s GPS-om koji omogućuje 5 dana trajnosti baterije. Ovaj model vam omogućuje puno opcija i funkcija. Možete slobodno krenuti bez mobitela, jer ovaj sat nudi ugrađenu pohranu glazbe, praćenje metrike poput tempa, udaljenosti, vremena, otkucaja srca i još mnogo toga. Možete odabrati između više načina rada predviđenih za sport: za trčanje na otvorenom/zatvorenom, stazi, vožnju bicikla na otvorenom/zatvorenom itd. Nude se i planovi treninga za početnika, trkače, 5K, 10K i maratonce. Prilagodite sat tako što ćete prenijeti osobne fotografije i primati sve pozive, poruke i e-mailove. Podržava sinkronizaciju podataka aplikacije Strava.

Opremljen je baterijom kapaciteta 280 mAh, touch screenom i bluetooth verzijom 4.0. Vrijeme punjenja ovog uređaja iznosi 3 sata, a baterija može izdržati i do 5 dana. Uređaj koristi 512 MB RAM-a i 4 GB ROM-a.

Trenutno ga je moguće kupiti na akciji, po cijeni od samo: 79.99 dolara.

Nastavi čitati

Preporučeno