Pratite nas

Gadget

Kratak vodič za starije Android uređaje: u par koraka učinite da Gingerbread nalikuje na JellyBean

Objavljeno

-

Googleov operativni sistem Android nekoliko puta godišnje doživi manje ili više radikalno ušminkavanje i poboljšanje funkcionalnosti. Od predstavljanja inačice softvera 2.3 Gingerbread prošlo je više od godine i pol dana, no mnoštvo korisnika i dalje je „zapelo“ na uređajima koji pokreću ovu relativno zastarjelu verziju softvera. Budući da velika većina takvih uređaja nikada neće dobiti (službenu) nadogradnju na novije inačice koje sadrže i neke prilično korisne dodatke, ekipa s portala How-to-Geek potrudila se i napravila kratak vodič za ušminkavanje vašeg 2.3 Android telefona.

Na samom početku, treba naglasiti kako savjeti opisani u ovom članku neće nadograditi vaš operativni sistem na najnoviju inačicu Androida (4.2 JellyBean) no uz pomoć njih moći ćete zamijeniti neke od zastarjelih (vizualno i funkcionalno) dijelova Gingerbread softvera i natjerati vaš uređaj da se, barem u određenim aspektima, „ponaša“ kao da pokreće Jellybean.

Launcher

Engleski termin „launcher“ odnosi se na osnovni ekran vašeg uređaja te način na koji se izlistava izbornik. Upravo je launcher doživio neke prilično bitne promjene od vremena kada je Gingerbread bio najaktualnija inačica Android sustava. Ovo je posebice točno ukoliko koristite relativno zastarjela korisnička sučelja poput prvih inačica Samsungovog TouchWiza ili HTC-ovog Sensea.

Srećom po vas, Android podržava instalaciju third-party launchera što bi značilo kako s Googleove web trgovine možete skinuti i instalirati launcher koji će u potpunosti izmijeniti korisničko sučelje (početni ekran, ekran izbornika i slično) kojeg trenutno koristite. Ukoliko žudite za nešto modernijim iskustvom „prčkanja“ po vašem smartphoneu – instalirajte Holo Launcher. Ovaj launcher izgledom i funkcionalnošću podsjeća na originalni Android launcher u verzijama 4.0 naviše, a složit će se mnogi, doima se čak i nešto modernijim. Ukoliko se odlučite instalirati Holo, nećete dobiti tek vizualno unaprjeđenje vašeg uređaja već i gotovo sve bitne funkcionalne karakteristike koje dobijete s launcherom na novom (i najčešće skupom) uređaju. Primjerice, dužim dodirom prsta svaku ikonu na početnom ekranu možete premještati u različite foldere, „odvlačenjem“ aplikacije na vrh ekrana moguće ju je na vrlo jednostavan način deinstalirati s uređaja (bez da prčkate po postavkama i tražite način za deinstalaciju), drag-and-drop metodom možete jednu aplikaciju smjestiti „povrh“ neke druge i sistem će automatski stvoriti novi folder u koji će ih smjestiti obje i slično.

Ukoliko ste poslušali savjet i skinuli Holo launcher, potrebno je samo pritisnuti tpku „home“ na vašem uređaju i on će vas upitati želite li upravo ovaj launcher učiniti primarnim na uređaju.

Web preglednik

Instaliranje novog web preglednika odličan je način da ubrzate funkcioniranje čitavog uređaja. Stariji Android telefoni imaju web preglednike koji nisu nadograđeni na noviju verziju već duže vremena. Naravno, radi se vjerojatno o periodu manjem od dvije godine, no u svijetu ubrzano rastuće tehnologije to se može činiti kao čitava vječnost. Nažalost, u ovom slučaju Google vam nije prijatelj. Ne samo da za vašu inačicu Androida (spomenuti Gingerbread) ne izdaje nikakve nadogradnje, već je i svoj web preglednik Chrome učinio dostupnima isključivo vlasnicima mobilnih uređaja s inačicom Androida 4.0 ili višom.

No, kao i u prijašnjem slučaju i ovdje u pomoć uskaču korisni third-party web preglednici. Jedan od njih je Firefox za Android. Starije verzije mobilnog Firefoxa bile su prilično teške i spore, ali ukoliko ovaj web preglednik instalirate sada dobit ćete najnoviju verziju softvera koji je iznenađujuće brz. Također, s vremenom možete očekivati i nove nadogradnje koje će vam garantirati surfanje bez dužih čekanja.

Drugi web preglednik kojeg bi mogli instalirati je Opera Mobile. Slično kao i u slučaju Firefoxa, i ovdje ćete dobiti prilično brz web preglednik (temeljen na istom engineu kao i desktop verzija) koji će dobivati redovne nadogradnje čak i na Gingerbreadu. Vjerujte, proizvođači mobilne opreme i aplikacija za Android uređaje vrlo brzo zaborave na zastarjele verzije softvera te je pravo osvježenje kada imate barem jedan dio uređaja za kojeg ste sigurni da funkcionira najbolje što može.

Za kraj, napomenimo i kako bi bilo dobro da izbjegavate mnoštvo preostalih third-party web preglednika dostupnih u Googleovoj web trgovini. Većina ovih preglednika koristi engine koji je integriran u sam Android sustav i, iako mislite da ste instalirali novi superbrzi preglednik, zapravo ćete koristiti istu zastarjelu verziju Webkita kao i originalni web preglednik kojeg ste poželjeli zamijeniti.

Isto kao i u prethodnom slučaju, jednom kada instalirate novi web preglednik dovoljno je samo kliknuti na neki link i sistem će vam ponuditi mogućnost da ubuduće sve linkove automatski otvarate s novim browserom.

Otključavanje ekrana

Engleski termin „lock screen“ označava ekran kojeg je potrebno na neki način „otključati“ (šifrom, gestom i slično) kako bi pristupili vašem početnom ekranu. Kao i mnogi drugi dijelovi Android sistema i lock screen je s vremenom naučio neke korisne nove trikove i na najnovijim inačicama softvera on izgleda sasvim drugačije nego na zastarjelom Gingerbreadu. Srećom, u ovom slučaju postoji korisna aplikacija zvana Holo Locker koja će vaš lock screen učiniti gotovo identičnim onom na JellyBeanu. Ukoliko želite nešto novo, svježe i drugačije, iskušajte ga. Jedan od najvažnijih noviteta koje ćete dobiti s Holo Lockerom je vrlo jednostavan pristup kameri ili Google pretraživaču. Potrebno je samo napraviti kretnju prstom u određenom smjeru i sistem će automatski otvoriti aplikaciju koju ste odabrali.

Tipkovnica

Kao što ste već mogli primijetiti, Android je prilično fleksibilna platforma kada se tiče dozvoljavanja nekim trećim aplikacijama da preuzmu dužnosti onih koje dobijete s kupnjom uređaja. Tako ne čudi što na svojim pametnim telefonima možete zamijeniti i originalnu (virtualnu) tipkovnicu. Ukoliko vaše stara „piskaralo“ želite zamijeniti nečim modernijim ekipa s How-to-Geeka preporuča JellyBean Keyboard, praktički originalnu tipkovnicu s Android verzije 4.1 koja je modificirana kako bi radila i na starijim inačicama softvera. Jednom kada instalirate novu tipkovnicu, pronađite je u izborniku i sistem će vam otvoriti kratak korisnički priručnik s primjerima uz koji ćete s lakoćom svladati sve funkcije koje možete obavljati s novom tipkovnicom.

Iako je upitno koliko su korisne ukoliko pišete na hrvatskom jeziku, možete iskušati i neke tipkovnice koje nude mogućnost pisanja temeljenog na gestama (tzv. swype). Ove tipkovnice imaju ugrađen softver koji vam omogućava da pišete bez podizanja prsta s tipkovnice. Kao što je već rečeno, ako svoje SMS poruke, mailove i slično pišete na hrvatskom jeziku (o dijalektu da i ne govorimo), funkcionalnost ovih proizvoda bit će ponešto ograničena. No, za one željne eksperimentiranja preporučamo da instaliraju Swype ili SwiftKey koji prilično precizno predviđa koju ste riječ željeli upisati i automatski ispravlja gramatičke greške i tipfelere.

Druge aplikacije

Za kraj je važno napomenuti kako su ovdje spomenute tek neke aplikacije koje vaš uređaj mogu učiniti modernijim. U Googleovoj web trgovini nalazi se na stotine drugih launchera, web preglednika, lock screenova i tipkovnica od kojih su neki, jasna stvar, izvrsni, a neki praktički neupotrebljivi. Na vama je da istražujete i pronađete aplikaciju koja vam najbolje odgovara. Za razliku od Appleovog iOS-a, svaka aplikacija koju skinete na vaš Android uređaj uz samo nekoliko klikova može u potpunosti zamijeniti originalnu aplikaciju koja je ugrađena u sam sistem. Ovo je iznimno korisna mogućnost i može produljiti vijek uređaja koje je uhvatio zub vremena.

Također, ukoliko imate volje, znanja i mogućnosti vaš Gingerbreadom pogonjeni uređaj možete ručno nadograditi na višu verziju instalirajući modificirani ROM poput CyanogenModa. Ovu mogućnost preporučamo isključivo naprednijim korisnicima budući da ovim činom ne samo (najvjerojatnije) gubite garanciju na uređaj već postoji i, ovisno o vašim kompjuterskim vještinama, manja ili veća šansa da uređaj učinite potpuno neupotrebljivim. Za one hrabrije i željne eksperimentiranja, ekipa s XDA Developers foruma gotovo svakodnevno priprema nove modificirane ROM-ove i upute za instaliranje. Ponavljamo, ukoliko nemate iskustva s modificiranjem uređaja, možda je bolje da se zadovoljite s onim što već imate. U protivnom bi mogli i to izgubiti.

Nastavi čitati
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Gadget

OVEVO Q65 Pro bežične slušalice dostupne svima

Objavljeno

-

Objavio

Danas su bežične slušalice na vrhuncu popularnosti i definitivno se radi o jednom od najpoželjnijih gadgeta uopće. Velika potražnja učinila je svoje – tržište je odgovorilo bujanjem ponude, ali i agresivnim obaranjem cijena. To nas je dovelo u situaciju da više ni kupci s vrlo ograničenim budžetom ne moraju u startu odustati od bežičnih modela.

U današnjoj ponudi, popularna internet trgovina eBay donosi nam OVEVO Q65 Pro bežične slušalice po super jeftinoj cijeni.

Slušalice podržavaju novi Bluetooth 5.0 standard tako da se brže uparuju, nema kašnjenja i gubitka kvalitete, a i troše manje baterije. Inače podržavaju dvokanalnu TWS tehnologiju (True Wireless Stereo) što znači da se svaka slušalica istovremeno uparuje s pametnim telefonom za razliku od velike većine konkurentskih slušalica koje se prvo međusobno upare, a onda s pametnim telefonom.

Vrlo su lagane, samo 4,5 grama, a svaka slušalica ima mikrofon tako da možete primati telefonske pozive. Isto tako, slušalice imaju i bateriju od 55mAh, dok kutija za punjenje ima bateriju od 500mAh tako da ih možete nekoliko puta napuniti. S jednim punjenjem mogu raditi oko 6 sati što je poprilična izdržljivost. Na sebi imaju dodirne senzore tako da reagiraju na dodir tako da kada želite pojačati ili stišati zvuk, primiti i završiti telefonski poziv i slično samo ih dodirnete. Uz Hi-Fi kvalitetu i duboki bas zasigurno ćete uživati u glazbi.

Slušalice su otporne na znojenje, ali i kišu te prskanje vodom tako da ih uvijek i u svakoj prilici možete koristiti, bez obzira u kojoj se prilici nalazite.

OVEVO Q65 Pro bežične slušalice možete pronaći na eBayu po cijeni od 14,59 eura.

Nastavi čitati

Gadget

Amazfit T-Rex: novi sportski pametni sat vojnog stila

Objavljeno

-

Objavio

Brend Amazfit predstavio je svoju novu liniju pametnih satova na CES konferenciji u Las Vegasu. Novi model pametnog sata nastao je prema vojnim standardima.

Novi pametni satovi T-Rex dizajnirani su tako da mogu izdržati ekstremne uvjete – niske temperature i mehaničke udarce.

Model je opremljen 1,3-inčnim AMOLED zaslonom s rezolucijom 360×360 piksela. T-Rex nudi korisnicima odabir različitih brojčanika za sat.

Sat se može sinkronizirati s pametnim telefonom putem Bluetootha-a. Kompatibilni modeli trebaju pokretati Android 5 ili iOS 10 i novije verzije.

T-Rex pametni sat podržava 14 sportskih načina rada i pruža korisniku 24-satno praćenje rada srca. Trajanje baterije ovog sata je od 20 do 66 dana, ovisno o korištenim funkcijama.

Model je zaštićen od prašine i vlage prema 5ATM standardu, a bit će dostupan u 5 boja: crnoj, sivoj, zelenoj, kaki i maskirnoj.

Nastavi čitati

Gadget

K16A inteligentni pas robot savršena je igračka za razvitak motorike djece

Objavljeno

-

Objavio

K16A inteligentni robot pas izvrsnog izgleda i savršene kvalitete ima više funkcija, poput programabilnih, osjetljivih na dodir, glasovnih naredba, podizanja, plesa uz glazbu. Prati djecu da zajedno istražuju i zabavljaju se. S tim zadivljujućim funkcijama, K16A psić bit će dobrodošao među djecom i pružit će djeci neviđen užitak. Ovo je savršen poklon za rođendan ili bilo koju drugu priliku.

Psom se upravlja daljinskim upravljačem, a unaprijed može biti programiran da napravi zadane pokrete. Pokreće se jednostavnim dodirom po glavi, dok ga se ujedno može i programirati na sedam različitih glasovnih zapovijedi. Igračka ujedno vježba motoričke i komunikacijske vještine djeteta. Jednako će tako oduševiti dijete dinamičnom glazbom i plesnim pokretima uz mnoštvo vratolomija.

Puni se na USB priključak, punjenje traje oko 240 minuta, a trajanje igre oko 35 minuta. Doseg daljinskog upravljanja je 5 metara. Primjenjen je za djecu stariju od tri godine. Upaketu dolazi robot pas, daljinski upravljač, korisnički priručnik i odvijač.

K16A inteligentnog robota psa možete pronaći na eBayu po cijeni od 21,49 eura.

Nastavi čitati

Preporučeno