Geekmaxi
Automoto

Leteći automobil spreman za serijsku proizvodnju

Upoznajte prvi komercijalni leteći automobil na svijetu

Foto: Pixabay

Veliki interes ovogodišnje Ženeve je izazvao PAL-V, leteći automobil za koji se tvrdi da je prvi na svijetu koji je spreman za serijsku proizvodnju.

Već dosta godina se radi na više mjesta u svijetu na razvoju letećeg automobila, s više ili manje uspjeha, ali očito ne previše, čim danas pričamo o ovome kao o prvom. Ipak je to jedna od najoriginalnijih ideja, a ovo rješenje je zvano PAL-V Liberty.

Liberty je vozilo koje ima dvije funkcije. Može se normalno voziti po cestama kao automobil, ali također se može i transformirati u letjelicu koja nalikuje helikopteru. Na ulici ovo neobično vozilo postiže maksimalnu brzinu od 160 km/h, a kad je na nebu, ta se brzina povećava na 180 km/h.

Automobil je, tehnički gledano, hibrid između automobila na 3 kotača te helikoptera s inovativnim sustavom koji ima “skrivenu” elisu i rep dok se kreće cestama, a proizvođač tvrdi kako mu navedena oprema za letenje ne smeta u vožnji asfaltom, tj. ne utječe na vozne karakteristike pa se može lako koristiti na siguran način kao i svako cestovno vozilo. Možda najveći nedostatak ovoga je prijevoz svega dvije osobe uz još dodatni teret od maksimalno 20 kg.

Automobil će koštati 599.000 dolara, a maksimalni dolet mu je između 400 i 500 kilometara. Također navode da bi do 2019. godine bi trebao dobiti sve dozvole koje su potrebne za cestovni i zračni promet, a nakon toga bi trebale započeti i prve isporuke.

Vozač će zato morati imati vozačku i letačku dozvolu.

 

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh