Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Future

Lozinke odlaze u prošlost

Kraj jedne ere je na vidiku

Lozinka kao koncept postoji vjerojatno oduvijek, tako pokazuju stari zapisi, čak i prije od “Sezame, otvori se” ere. Ipak, u naredna 24 mjeseca, lozinke će vjerojatno iščeznuti.

Tako kaže Frank Abagnale, najpoznatiji prevarant svijeta, koji je svojim životom nadahnuo hollywoodski film “Uhvati me ako možeš”. Danas je on jedan od vodećih stručnjaka za sprječavanje prijevara i cyber sigurnost. Godinama upozorava na niz manjkavosti koncepta lozinke, kojeg smatra staromodnim načinom dokazivanja identiteta.

Abagnale je zato nekoliko godina surađivao s CIA-om razvijajući tehnologiju “Truesona” (dobiveno od: true + persona) koja omogućuje, navodno, sto posto sigurnu provjeru identiteta. U projekt je uloženo deset milijuna dolara, a Microsoft je početkom veljače najavio revolucionarnu promjenu u novim Windowsima koji će biti lišeni lozinke.

Iako neki sumnjaju da će dosadašnji način zaštite identiteta tako skoro otići u ropotarnicu povijesti, napomenimo na zanimljivu statistiku koja ide u prilog novim metodama. Naime, čak 90 posto svih online računa koristi jednu od 10 tisuća najpopularnijih lozinki svijeta. Također, 80 posto svih zlonamjernih proboja u tuđe račune je uspješno upravo zbog blesavog odabira lozinke.

Loš odabir se ne odnosi samo na nemaštovitost lozinke u pojedinačnom smislu, nego i na to da pojedini korisnik, čak i ako jest maštovit i oprezan, ima sklonost korištenju jedne te iste lozinke za sve svoje račune i potrebe, da si olakša pamćenje. A ako podsjetimo na činjenicu da je čak Mark Zuckerberg bio žrtva otkrivanja lozinke, što onda očekivati od običnih ljudi koji nisu moćni tehnološki gurui poput oca Facebooka.

Sama ideja uništenja lozinke kao koncepta nema samo u pozadini nagon za zaštitom pojedinca na internetu, nego ponajprije cijelih moćnih kompanija, pa i država te bitno smanjenje troškova. Da se izbrišu podaci o matičnim brojevima građana, primjerice, troškovi bi vjerojatno bili enormni.

Još je nešto enormno, recimo, troškovi Bank of America koja mjesečno troši stravičnih šest milijuna dolara za plaćanje pozivnog centra za promjenu pristupnih podataka klijenata, a to su onda 72 milijuna dolara godišnje utrošena samo na izmjenu lozinki. Skup je to sustav, dakle.

Neki stručnjaci se ne slažu s Abagnaleovim predviđanjima baš tako brzog nestanka lozinke, ali činjenica je da sve ide u nekim novim smjerovima.

Izgledno je da će autentifikacija razvijati u biometrijskom smjeru. Mnogo pametnih telefona koristi već otisak prsta za otključavanje, a s obzirom na to kako većina računala ima ugrađenu kameru, nije suludo za pretpostaviti kako bi se uređaji mogli uskoro otključavati i skeniranjem šarenice.

Svako srce također kuca na jedinstven način, stoga je kompanija Nymi razvila narukvicu koja bilježi otkucaje srca čime potvrđuje identitet nositelja. Uzorak vena na šaci je isto tako nešto jedinstveno, što je iskorišteno za Samsungov pametni sat. Google, recimo, radi na tehnologiji koja, uz pomoć kamere, mjeri dimenzije nekih dijelova tijela te odnose među njima, a kao neke od nepresušnih metoda identifikacije mogli bi se koristiti selfiji, način micanja usana tijekom govora, boja i ton glasa, itd.

Što god bude bilo od svih tih metoda, jedno je sigurno, krađa identiteta će postati puno teža.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Tvrtka F-Secure, poznata po istoimenom antivirusu, posjeduje veliki broj servera „mamaca“ koji su postavljeni u različitim državama, a služe za otkrivanje obrazaca u cyber...

Web & IT

Koristite li i vi hakiranu lozinku?

Hi-tech

Pogledajte što je otkriveno

Future

Dolaze loše vijesti s ovogodišnjeg CES-a

Oglašavanje