Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Microsoft i cenzura

Što će nam sve cenzurirati Microsoft?

Microsoft će vam uskoro cenzurirati Skype, ali i Office dokumente. Zvuči neobično, no pojasnit ćemo. U pitanju su, kako slutite, “neprimjereni” sadržaji.

Microsoft je, naime, najavio promjenu pravila ponašanja koja će stupiti na snagu 1. svibnja ove godine.

Po tom novom najavljenom pravilniku ova kompanija neće samo moći pregledavati vaše Skype razgovore i Office dokumente, nego će i nešto “nepoćudniji” korisnici moći zaraditi i privremenu suspenziju ili čak potpuni ban sa servisa.

Najavljena promjena, ipak navodno, neće zahvatiti Xbox Live, što je nekima urnebesna vijest, ali kako su iz Microsofta poručili, takva pravila ponašanja nisu ništa novo za Xbox.

“Nemojte upotrebljavati servise (Skype, Outlook i online Office dokumente) kako biste prikazivali ili dijelili neprimjerene sadržaje poput golotinje, pornografije, kriminalnih aktivnosti ili brutalnog nasilja”, navod je iz Microsoftovog saopćenju u kojem napominju da će se cenzurirati i uvredljivi izrazi.

Nažalost, Microsoft nije baš precizno definirao do koje mjere će se ići s planiranim pravilima, jer ono što je uvredljivo jednoj osobi možda nije drugoj. Ako se Microsoftu “upali lampica” da neki  korisnik pravi probleme (po njihovom poimanju toga) onda i zadržava pravo prokopati po osobnim podacima i dokumentima dotičnog kako bi otkrio je li je korisnički račun dovoljno problematičan da zaradi kakvu kaznu.

Za sada svima ostaje čekati 1. svibanj da se vidi kako će se problematika provoditi u praksi. Ovakvo priopćenje ne treba biti iznenađenje kad se podsjetimo na nadolazeći američki zakon zvan Bill 97-2 protiv (online) traffickinga, popularno zvan FOSTA/SESTA, zbog kojeg su Craigslist, Reddit i još neke stranice poduzele mjere ne bi li spriječile snošenje odgovornosti u slučajevima nepoćudnih korisnika.

Navedeni zakon je već prozvan “smrću slobodnog interneta” od strane kritičara zbog raznih dalekosežnih posljedica, poput one da ljudima više neće biti svejedno hoće li se upuštati u intimnosti na Skypeu sa svojim partnerom koji je daleko.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biznis

Microsoft je svoje trgovine zatvorio privremeno tijekom ožujka, zbog koronavirusa, ali je u međuvremenu odlučio privremeno zatvaranje ipak pretvoriti u trajno.

Web & IT

Do kraja lipnja posao će izgubiti 50 novinara na ugovor, dok će tim stalno zaposlenih novinara ostati raditi.

Apps & Software

Solitaire je bio ukinut u Windows 8 verziji, ali ga je Microsoft vratio 2015. godine u Windows 10.

Web & IT

Maliciozni kod pretvara se u slike, kako bi deep learning algoritmi mogli brže učiti o malwareu.

Oglašavanje