Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Microsoft je u Japanu isprobao četverodnevni radni tjedan, produktivnost skočila za 40%

Microsoft je testirao četverodnevni radni tjedan u svojim uredima u Japanu i ustanovio da su zaposlenici ne samo sretniji – nego i znatno produktivniji.

Za mjesec kolovoz, Microsoft Japan eksperimentirao je s novim projektom nazvanim Work-Life Choice Challenge Summer 2019, koji je svojoj čitavoj radnoj snazi (2300 zaposlenika) dao pet slobodnih petaka zaredom, bez smanjenja plaća.

Skraćeni su tjedni doveli do učinkovitijih sastanaka, sretnijih radnika i povećali produktivnost za vrtoglavih 40%, zaključila je tvrtka na kraju probnog perioda. Kao dio programa, tvrtka je također planirala subvencionirati obiteljski odmor za zaposlenike do ¥ 100.000 (oko 6100 kuna).

„Radite kratko, odmorite se dobro i naučite mnogo“, rekao je predsjednik i direktor tvrtke Microsoft Japan Takuya Hirano u izjavi. “Želim da zaposlenici shvate i iskuse kako mogu postići iste rezultate uz 20% manje radnog vremena.” – nadodao je.

Uz povećanu produktivnost, zaposlenici su imali 25% manje slobodnog vremena tijekom probnog rada, a potrošnja električne energije smanjena je za 23%. Zaposlenici su tijekom probnog perioda ispisali 59% manje stranica papira. Velika većina zaposlenika, njih oko 92% – izjavilo je da im se sviđa kraći radni tjedan.

Treba naglasiti kako ovo nije prvi eksperiment ovog tipa. U 2018. godini novozelandska tvrtka Perpetual Guardian pokrenula je četverodnevni radni tjedan tijekom dva mjeseca za svojih 240 članova osoblja. Zaposlenici su izvijestili da imaju bolju ravnotežu radnog i privatnog života i poboljšani fokus u uredu. Razina stresa za osoblje smanjila se za 7%.

Radnici su često govorili da bi mogli biti produktivniji s manje vremena provedenih u uredu. Prema istraživanju HR konzultantske tvrtke Robert Half koje je uključivalo 1.500 radnika i 600 menadžera ljudskih resursa, otkriveno je da 66% radnika želi raditi manje od pet dana u tjednu.

Probni skraćeni radni tjedan Microsofta u Japanu bio je samo pilot projekt, i nejasno je hoće li se te promjene provesti u uredima negdje drugdje ili na duži period. Microsoft ove zime planira provesti još jedan takav pilot projekt.

„U duhu razmišljanja o rastu, uvijek tražimo nove načine za inoviranje i korištenje vlastite tehnologije za poboljšanje iskustva naših zaposlenika širom svijeta“, rekao je glasnogovornik Microsofta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Solitaire je bio ukinut u Windows 8 verziji, ali ga je Microsoft vratio 2015. godine u Windows 10.

Web & IT

Maliciozni kod pretvara se u slike, kako bi deep learning algoritmi mogli brže učiti o malwareu.

Web & IT

Microsoft je objavio video resurse, kako bi pomogao programerima naučiti Python i kreirati AI aplikacije na Azure servisu.

Apps & Software

Iako korisnici još uvijek mogu kupiti paket Microsoft Office aplikacija, tvrtka se zalaže za budućnost pretplate. Danas njegova usluga Office 365 dobiva novo ime...

Oglašavanje