Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis

Microsoft najavljuje Project xCloud

Što će biti s gamingom na računalima i konzolama?

Microsoft je predstavio sustav game streaminga naziva Project xCloud i tako se pridružio Googleu koji je već bio predstavio sličan sustav – Project Stream.

U Microsoft Researchu tvrde da se nalaze na pragu kreiranja tehnologija koje će ponuditi smanjenje latencije u igricama koje se koriste streamingom preko interneta. Time će igrači imati mogućnost igranja najzahtjevnijih naslova u visokoj kvaliteti, i to bez skupocjenog hardvera.

Game streaming nije nikakva novost, ali…

Naveliko se vjeruje kako će se gaming pozornica znatno promijeniti kad Google i Microsoft preuzmu stvar u svoje ruke. Ipak će to značiti igranje vrhunskih igara na mobitelu, tabletu ili smart televizoru.

Microsoft tvrdi da će testiranje Project xCloud sustava početi iduće godine, a obećavaju 4G i buduće 5G mreže.

Još otkad su krenuli prvi gaming streaming servisi (Gaikai, OnLive ili PlayStation Now) javljaju se strepnje hoće li streaming kao koncept doći glave industriji gaming hardvera. Ipak, navedeni nisu uspjeli u pružanju iskustva kakvo postoji kad se zaigra zahtjevni naslov na konzoli najnovije generacije. Ili pak na moćnim gaming PC konfiguracijama.

Ulazak Googlea i Microsofta na to tržište, ali i ukazanje 5G mreža, moglo bi prouzročiti da se stvari potpuno promijene.

Premda isprva djeluje čudnovato da Microsoft kao proizvođač neke konzole želi “nauditi” tom segmentu biznisa, postoji logično objašnjenje. Riječ je o, dakako, gledanju zarade.

Uskoro ćemo onda saznati jesu li današnje generacije high-end game konzola zapravo posljednja generacija. Ovakvo što bi najviše trebali osjetiti na koži proizvođači gaming hardvera za računala, iako će oni sigurno htjeti proizvoditi komponente za podatkovne centre preko kojih će se streamati.

Zasad je prerano izlaziti s prognozama koje se tiču odražavanja na cijelu industriju računalnog hardvera, no jedno je sigurno – Microsoft i Google će prodrmati taj cijeli univerzum.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Neki od streaming servisa su najavili da će čak i poboljšati kvalitetu streamanja u odnosu na ranije

Web & IT

Facebook je najavio nekoliko novih live-video opcija. Recimo, u sljedećih nekoliko tjedana korisnici će moći objaviti Facebook evente kao online-only i uživo ih emitirati....

Hi-tech

Netflix će u sljedećih 30 dana isporučivati smanjenu  kvalitetu videozapisa za Europu, kako bi se smanjio pritisak na davatelje internetskih usluga. Potražnja za njihovim servisom porasla je...

Gaming

Brazilska gamerica Shayen Victorio, u gamerskom svijetu poznatija po nadimku “shAy”, osuđena je na nevjerojatnih 116 godina zatvora zbog online prijevare, piše brazilski portal...

Oglašavanje