Geekmaxi
Web & IT

Microsoft više ne želi lozinke

Foto: Pixabay

“Nitko ne voli lozinke. Neprikladne su, nesigurne i skupe. Toliko ih ne volimo da pokušavamo stvoriti svijet bez njih – svijet bez lozinki”, kaže na službenom Microsoftovu blogu Karanbir Singh, menadžer za sigurnost.

U toj kompaniji korisnicima žele omogućiti da više ne koriste lozinke, barem ne za pristup Windowsima, odnosno Microsoftovim servisima. 

Rješenje vide u višestrukoj autentifikaciji i biometriji, odnosno fizičkim ključevima i prepoznavanju otisaka prstiju i lica za prijavu na uređaje. Takva će prijava biti brža i sigurnija jer se hakeri neće moći prijaviti na tuđe račune ukradenim ili probijenim lozinkama.

Još postoji jedan način prijave na računala bez upisa lozinke korištenjem Microsoftove aplikacije za mobilne uređaje Authenticator. Tu je potrebno prijaviti se korištenjem podataka za Microsoftov profil i, kad se korisnici žele prijaviti na računalo s Windowsima 10, dobit će obavijest na smartfon. Nakon toga postavljaju prst na senzor za otiske na telefonu, čime se autorizira pristup računalu.

Dakako, u tom slučaju potrebno je imati svoj smartfon i aplikaciju s dopuštenjem za slanje obavijesti.

Također, postoji i korištenje posebnog sigurnosnog ključa (u obliku USB-a) na kojem je nalazi senzor za otiske prstiju.

Takvim ključem korisnici se mogu prijaviti ne samo na svoje računalo, nego i na druga računala s Windowsima 10, a bit će potrebno umetnuti USB u računalo, staviti prst na senzor (ili utipkati PIN za taj ključ) i tako se, bez upotrebe lozinke, prijaviti na računalo.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh