Web & IT

Mobilni internet je brži nego Wi-Fi

I to ne samo kod nas

Foto: Pixabay

Mobilni internet je brži od WiFi-ja u ukupno 33 države, uključujući i našu zemlju.

Britanski OpenSignal je objavio nešto zanimljivo. U pitanju su rezultati testiranja brzine interneta.

Mobilni internet vs. Wi-Fi

Analiza je obuhvatila 80 zemalja svijeta, među ostalima i našu državu. Mobilni internet je brzinom u Hrvatskoj nadjačao Wi-Fi, usput. I ne samo u Hrvatskoj, tako je ispalo, kako je već napomenuto, u točno 33 zemlje.

Konkretno, u Hrvatskoj je 23,5 Mbps prosječna mobilna brzina, a 16,9 Mbps prosječna Wi-Fi brzina. Razlika je, dakle, 6,6 Mbps. Prema tome se Lijepa Naša nalazi točno na 11. mjestu.

Kako je kod drugih?

Na prvom mjestu je Australija. Njihova je prosječna mobilna brzina interneta  za čak 13 Mbps iznad one koju omogućuje prosječni Wi-Fi. Odmah ispod njih se našao Libanon, zatim Katar, Oman, Grčka, Češka, Mianmar, Iran, Turska itd.

Većinom zemlje poput SAD-a, Kine, Južne Koreje, Njemačke, Francuske ili Velike Britanije imaju i veće prosječne Wi-Fi brzine od mobilnih. To je ono što i korisnicima teško pada, no s mobilnim mrežama 5. generacije (5G) bi se to moglo promijeniti.

Ono što treba uzeti u obzir je i da je moguće kako je u slučaju tih zemalja prosječna Wi-Fi brzina izuzetno visoka. Zato današnje mobilne mreže to onda ne mogu dostići.

Prosječnost

Hrvatska je bila još na jednoj listi ove godine. I to onoj o prosječnoj internetskoj brzini. Testovi su napravljeni u mjesecu listopadu ove godine. Britanski Cable je tako objavio da je naša zemlja na 42. mjestu, s brzinom od 15,6 Mbps.

Najbrži je Singapur sa 60,39 Mbps. U našem okruženju su najbrži Mađari (34,01 Mbps).

Cijelu analizu usporedbi brzine mobilnog interneta i Wi-Fi signala možete pronaći na ovom linku.

Komentiraj

Odgovori

Vrh