Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Mozak pčele za pametnijeg robota

Mozgovi pčela bi uskoro trebali omogućiti veću autonomnost robotima.

Britanski znanstvenici će potrošiti oko milijun funti (9.321.068 kn) na projekt koji bi trebao dovesti do simulacije senzorskih sustava kukaca, a simulirani pčelinji mozgovi će se potom koristiti u letećim robotima za potrebe sigurne navigacije.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Sheffieldu i Sveučilišta u Sussexu planiraju proizvesti model neuralnog sustava mozga pčele koji tim vrijednim kukcima pomaže u osjećanju onoga što mirišu i što vide.

Radni model tog simuliranog sustava će se koristiti u robotu, kako bi se ustanovilo može li se kretati svijetom pomoću sofisticirane navigacije medonosne pčele.

Dr. James Marshall, računalni znanstvenik Sveučilišta u Sheffieldu i koordinator projekta, kaže kako je simuliranje mozga “jedan od najvećih izazova u razvoju umjetne inteligencije” te dodaje kako su do sada svi neuspješni pokušaji kreiranja bioloških mozgova na siliciju bili fokusirani na kognitivne sustave koji se nalaze u ljudima, majmunima i miševima.

“Jednostavniji organizmi poput medonosnih pčela imaju iznenađujuće napredne kognitivne sposobnosti i mnogo ih je lakše oponašati tehnologijom”, navodi Marshall.

Medonosne pčele su poznate po sposobnosti pronalaženja puta natrag u svoju koloniju ili roj. Vjeruje se da koriste poziciju Sunca kao referentnu točku te mogu kompenzirati njegovu putanju nebom dok kalkuliraju rutu kojom se trebaju vratiti kući.

“S obzirom da su mozgovi pčela manji i mnogo dostupniji od bilo kojih kralježnjaka, nadamo se kako ćemo moći proizvesti djelotvorni i kompletni model koji ćemo moći testirati u letećem robotu”, kaže Marshall.

Modeli senzorskih sustava će biti izrađeni korištenjem klastera snažnih grafičkih kartica koje će moći izvoditi kalkulacije potrebne za simulaciju mozga pčela.

Mnogi znanstvenici danas koriste klastere grafičkih kartica kao strojeve za obradu velike količine podataka jer su znatno jeftinije i lakše za korištenje od tradicionalnih superračunala.

Izvor: Vidi.hr

1 komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Sci

Gifovi su kratke, bešumne animacije. Za razliku od videozapisa, oni ne dolaze sa zvučnom datotekom. Zbog čega je iznimno čudno što mnogi ljudi online...

Fun & Lifestyle

Inžinjer i autor edukativnih snimaka na Youtube kanalu SmarterEveryDaypodsjetio nas je da „znanje nije razumjevanje“ u video klipu koji pokazuje kako je naučio voziti...

Sci

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford uspjeli su učiniti mozak potpuno prozirnim te su ga, najdetaljnije dosad, prikazali koristeći svjetlosni mikroskop. Dosadašnjim tehnikama mogla se prikazati...

Oglašavanje