Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Muke po iPhoneu

Tržišni rat ili naprosto previsoke cijene?

Što se u zadnje vrijeme događa s iPhoneom? Svako toliko dolazi neka nova vijest o zabranama, tužbama, padu proizvodnje, padu dionica i cijenama. Muke koje muče Appleove telefone su mnoge.

Smanjenje proizvodnje

Relativno nedavno se pročulo za presudu u Njemačkoj. Qualcomm je tamo pobijedio Apple na sudu pa je uvedena zabrana prodaje iPhonea 7 i 8. Navedeni uređaji su, smatra Qualcomm (a i sud), kršili nekoliko njihovih patenata za uštedu energije.

Nedugo nakon toga dolazi još neobičnih vijesti. Apple, naime, smanjuje proizvodnju svog iPhonea u prvom kvartalu za 10%. Prošlog tjedna su smanjili procjene prodaje, ali i planiranu proizvodnju svoja tri najnovija modela popularnog telefona u razdoblju od siječnja do ožujka.

Apple je donedavno bio najveća američka kompanija s tržišnom vrijednošću većom od 1.000 milijardi dolara. Ipak, posljednjih mjeseci cijena dionice tehnološkog diva je pala za gotovo 30%. Na čelu te liste je sada Amazon.com.

Kina

Nedavno se pojavio i “kineski problem” s neočekivanim smanjenjem potražnje za Appleovim mobitelima u Kini. Tim Cook je za to dijelom optužio i trgovinski rat SAD-a s tom najmnogoljudnijom svjetskom zemljom.

Ipak, dio tržišnih analitičara dobro upoznatih sa stanjem u Kini drže kako je trgovinski rat samo izlika šefa Applea za jedan puno veći problem. To je, dakako, cijena.

iPhone je od svog prvog modela primjer premium uređaja s premium cijenom, no Apple iz godine u godinu povećava tu cijenu. U Kini neki modeli stoje i više od 25% više u odnosu na SAD.

Visoke cijene su se Appleu u prošlosti isplatile, no u posljednje vrijeme veliki broj Kineza smatra kako “iPhone nje vrijedan tog novca”. Također su problematične inovacije ili bolje rečeno – nedostatak istih. U tom području je Huawei prestigao “jabučne telefone”.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Možda do sada niste imali priliku isprobati, pa vam predstavljamo kompletno rješenje za upravljanje vašim iPhone uređajem. DearMob iPhone Manager je kompletirano rješenje za...

Gaming

Apple korisnici će ostati zaglavljeni u staroj Fortnite verziji, koju će moći igrati samo s drugim Apple korisnicima,

Biznis

Tvrtka je potvrdila planove za izgradnju trgovine u obliku kugle, u blizini Marina Bay Sands resorta u Singapuru.

Gaming

Iz tvrtke Google su pojasnili da se Google Play pravila odnose na sve developere, te da ne smije biti izuzetaka.

Oglašavanje