Razno

Muke po iPhoneu

Tržišni rat ili naprosto previsoke cijene?

Foto: Pixabay

Što se u zadnje vrijeme događa s iPhoneom? Svako toliko dolazi neka nova vijest o zabranama, tužbama, padu proizvodnje, padu dionica i cijenama. Muke koje muče Appleove telefone su mnoge.

Smanjenje proizvodnje

Relativno nedavno se pročulo za presudu u Njemačkoj. Qualcomm je tamo pobijedio Apple na sudu pa je uvedena zabrana prodaje iPhonea 7 i 8. Navedeni uređaji su, smatra Qualcomm (a i sud), kršili nekoliko njihovih patenata za uštedu energije.

Nedugo nakon toga dolazi još neobičnih vijesti. Apple, naime, smanjuje proizvodnju svog iPhonea u prvom kvartalu za 10%. Prošlog tjedna su smanjili procjene prodaje, ali i planiranu proizvodnju svoja tri najnovija modela popularnog telefona u razdoblju od siječnja do ožujka.

Apple je donedavno bio najveća američka kompanija s tržišnom vrijednošću većom od 1.000 milijardi dolara. Ipak, posljednjih mjeseci cijena dionice tehnološkog diva je pala za gotovo 30%. Na čelu te liste je sada Amazon.com.

Kina

Nedavno se pojavio i “kineski problem” s neočekivanim smanjenjem potražnje za Appleovim mobitelima u Kini. Tim Cook je za to dijelom optužio i trgovinski rat SAD-a s tom najmnogoljudnijom svjetskom zemljom.

Ipak, dio tržišnih analitičara dobro upoznatih sa stanjem u Kini drže kako je trgovinski rat samo izlika šefa Applea za jedan puno veći problem. To je, dakako, cijena.

iPhone je od svog prvog modela primjer premium uređaja s premium cijenom, no Apple iz godine u godinu povećava tu cijenu. U Kini neki modeli stoje i više od 25% više u odnosu na SAD.

Visoke cijene su se Appleu u prošlosti isplatile, no u posljednje vrijeme veliki broj Kineza smatra kako “iPhone nje vrijedan tog novca”. Također su problematične inovacije ili bolje rečeno – nedostatak istih. U tom području je Huawei prestigao “jabučne telefone”.

 

Komentiraj

Odgovori

Vrh