Geekmaxi
Future

Na granice EU stiže AI poligraf

Bojite li se? 🙂

Foto: YouTube

AI poligraf ili detektor laži uskoro pristiže na europske granice. Naime, “virtualni službenik” će na granici koristiti AI kako bi iz naših facijalnih mikroekspresija detektirao laži.

U države Europske unije ulazi svake godine i po 700 milijuna ljudi. Ta brojka se također konstantno povećava. Veliki broj putnika tako stvara sve veći pritisak na vanjskim granicama Unije. Prilične poteškoće imaju službenici granične policije koji moraju kontrolirati osobe koje ulaze u EU.

Umjetna inteligencija

Kako bi službenicima olakšala sve teži posao, Europska unija je odlučila zato na granične prijelaze uvesti sustav koji je poznat pod nazivom IBORDERCTRL. Navedeni sustav posjeduje kamere, skener dokumenata, ali i zaslon s “virtualnim službenikom”.

Kada putnik bude pristupao pultu, virtualni službenik će mu najprije skenirati dokumente sa slikom. Potom će koristiti web kameru da promotri lica dok putnik odgovara na jednostavna pitanja.

AI ugrađen u sustav će iz facijalnih mikroekspresija detektirati ako putnik laže. U slučaju da se to dogodi ovaj “poligraf” pozvat će graničnog policajca koji će potom provesti dodatnu provjeru. Ako AI uopće ne prepozna moguće znakove laganja ili sumnjivog ponašanja, putniku će prolazak granice i ulazak u EU biti omogućen bez ikakve dodatne kontrole.

Kolika je točnost?

Cijeli program se još uvijek smatra eksperimentalnim. Neće presudno utjecati na to hoće li nekome biti dozvoljeno da prijeđe granicu.

S obzirom na to da je prva faza testiranja pokazala 76% točnosti, to je drukčije od onog što su kreatori najavili. Oni, naime, tvrde da nova verzija pokazuje točnost do 85%.

Svejedno, i s 85% točnosti ostaje dosta prostora za pogreške, tako da će morati još proći vremena dok takav sustav ne preuzme glavninu kontrole.

Pilot testiranje bi trebalo započeti uskoro u 3 države EU. U Mađarskoj, Grčkoj i Latviji. Ako se sustav pokaže funkcionalnim uvest će se onda i na sve granične prelaze vanjskih EU država. To podrazumijeva i našu zemlju.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh