Geekmaxi
Geek Stuff

Na ova pitanja morate znati odgovor ako želite raditi u Googleu

Koliko biste naplatili pranje prozora u cijelom Seattleu? Koliko golf loptica stane u jedan školski autobus? – samo su neka od nevjerojatnih pitanja koje pri odabiru kandidata za posao postavlja Google.

Razgovori za posao u većini slučajeva predstavljaju određenu vrstu stresa. Nikada niste sigurni kakva pitanja možete očekivati i kako se za njih adekvatno pripremiti.

Ako se pak prijavljujete za posao u Googleu, svakako budite spremni na neuobičajeni pristup i dodatni efekt iznenađenja.

Neka od najnevjerojatnijih pitanja, ali i odgovora, prenio je The Wall Street Journal.

Google godišnje zaprimi oko milijun molbi za posao, a procjenjuje se da na 130 prijavljenih osoba samo jedna dobiva mogućnost rada u ovoj gigantskoj računalnoj kompaniji.

Koliko je jaka konkurencija za posao u Googleu, zorno prikazuje usporedba s prijavama za studiranje na prestižom Sveučilištu Harvard, gdje je taj omjer 1 upisani srednjoškolac naspram 14 prijava.

Razgovor u Googleu

Zamislite Jima. On je jedan od milijun kandidata koji je predao molbu za rad u Googleu, ali i jedan od „sretnika“ koji je dobio mogućnost razgovora s Googleovim anketarima za posao.

Na početku razgovora anketar ispituje Jima uobičajena pitanja o dosadašnjem radnom iskustvu, ali ga već pri sljedećem upozorava kako će ono biti malo neobično.

Smanjeni ste na veličinu kovanice i ubačeni u mikser. Vaša težine proporcionala je s tom veličinom. Oštrica miksera se pokreće za 60 sekundi. Što ćete učiniti?

Na ovakvo, naizgled besmisleno pitanje, Jim nudi još besmisleniji odgovor.

Izvadio bih kovanice iz svog džepa te ih ubacio u mikser da ga zakoče“, odgovara.

Shvativši besmislenost svog odgovora, Jim pokušava ispraviti odgovor te nudi još jedno rješenje: „Napravi bih laso od svog remena i košulje na kraju kojeg bi zavezao cipele te ga prebacio na vrh posude miksera i popeo se van“.

Težina su samo vaše cipele“, na to će anketar. Kako bi one mogle podržati vašu težinu? Vi težite više od vaših cipela“, dodaje.

Jim na ovu repliku, nema odgovor i tu razgovor završava.

Ovo je samo jedan od primjera sličnih pitanja koje Googleovi zaposlenici postavljaju kandidatima za posao.

Za takva pitanja ne postoji nikakvo logično i zdravorazumsko rješenje. Google u procesu selekcije nije u potrazi za najpametnijim niti najsposobnijim kandidatima. Ovakvim pitanjima oni zapravo traže kandidata koji im najbolje odgovara.

Ovako neobična pitanja nisu, međutim, karakteristična samo za Google. Svake godine web stranica Glassdoor.com sastavlja popis najčudnijih i najotkačenijih pitanja u poslovnim intervjuima, a iako su ona uglavnom karakteristika tehnoloških kompanija,  mogu se pronaći i u intervjuima kompanija ostalih sektora.

Primjeri pitanja i odgovora

Pitanje: „Nalazite se u automobilu u kojem je za pod vezan balon punjen helijem. Prozori su zatvorni i kada dotaknete papučicu gasa što se događa s balonom? Pomiče li se naprijed, nazad ili se ne miče?

Odgovor: „Kada se automobil ubrzava, zrak se potiskuje unatrag, kao i ljudsko tijelo. To pomiče balon (koji je lakši od zraka) naprijed. Kada automobil naglo zakoči, zrak se gomila ispred vjetrobranskog stakla, što pomiče balon unatrag“.

Pitanje: „Koristeći pješčani sat u trajanju od 4 minute i pješčani sat u trajanju od 7 minuta, izmjerite točno 9 minuta.„

Odgovor: „Postavite oba sata na nulu. Kada četverominutni istekne (04:00), preokrenite ga da teče ponovno. Isto napravite kada istekne sedmominutni sat (07:00). Kada četverominutni sat istekne po drugi put (08:00), sedmominutnom satu će isteći tek jedna minuta. Tada sedmominutni sat ponovno preokrenite da se pijesak te jedne minute vrati natrag. Kada zadnje zrno pijeska isteče, to daje 9 minuta.“

Pitanje: „Čovjek se zabio svojim automobilom u hotel i izgubio cijelo svoje bogatstvo. Što se dogodilo?“

Odgovor: „Igrao je Monopoly.“

Pitanje: „Koliko bi ste naplatili pranje prozora u cijelom Seattleu?

Odgovor: „Recimo da je satnica 30 dolara. Za jedan prozor mi treba 2 minute da ga operem. To je dolar po prozoru. Seattle ima pola milijuna stanovnika. Recimo da ima 5 prozora po stanovniku (kuća, posao…). To je 2,5 milijuna dolara. Životno osiguranje, mirovinsko, socijalno, ostali porezi… Ukupno 3 milijuna dolara.“

Pitanje: „Koliko golf loptica može stati u jedan školski autobus?“

Odgovor: „Školski autobus je dugačak oko 15 metara, širok je 3 metra i visok 3 metra. To je 135 kubnih metara. Aproksimiramo golf lopticu kao kockicu sa stranicom od 3 centimetra. To je 27 kubnih centimetara. S malo računa dobijemo ukupno 5 milijuna golf loptica u autobusu.“

Pitanje: „Koliko se puta kazaljke sata i minute na analognom satu preklope u jednom danu?“

Odgovor: „22 puta. Preklapaju se u svakom satu osim između 11 i 12. U 11 sati kazaljka minute je na 12, dok je kazaljka sata na 11. Kazaljke se neće preklopiti prije 12 sati. Dakle nema preklapanja u 11. (i 23.) satu.“

Izvor: BankaMagazin

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh