Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Akcije

Napravi DVD kopiju s WinX DVD Copy Pro [Halloween Giveaway]

Nedavno sam se našao u situaciji da moram raditi s DVD-ima za obiteljske potrebe. Naime, trebalo je kopirati na DVD-e i na hard diskove neke stare snimke poput vjenčanja, proslava i neki random snimki. Neke od tih snimki su konvertirane iz VHS formata na DVD-e tako da vam je jasno koliko su snimke u pitanju stare. Među njima se našao i neki DVD sa snimkom maturalne zabave moje generacije, taj sam vagao dosta dugo da li ću napraviti back-up ili ću pustiti da ga zemlja proguta.

Kako god, osim tih nekih stvari osobne prirode odlučio sam napraviti i kopije svoje kolekcije DVD-a koju sam kupovao u ono vrijeme, neke po punoj cijeni, a neke na trafikama kad su prodavani uz dnevne tiskovine. Kroz godine se nakupilo tu dosta toga, a podstanar sam i nemam prostora za tu oveću kolekciju. Odlučio sam odmah konvertirati to sve u digitalni format i spremiti na hard diskove koje ću lakše skladištiti, a ove obiteljske i osobne stvari presnimiti na druge DVD-e i dati onima koji ih trebaju.

Gledao sam kako to učiniti. Za obiteljske i osobne stvari bilo je lako, jednostavno ih treba spržiti na drugi DVD i amen. Filmove sam htio sačuvati u originalnom izdanju, sa poglavljima i dodacima, komentarima i svime što jedno DVD izdanje sadrži. Prokopao sam po Internetu i našao sam WinX DVD Copy Pro program. Po opisu, taj program je bio sve što trebam, a još me poslužila i sreća.

Naime, od 20.10.2019. do 5.11.2019. program je besplatan, sve što sam trebao napraviti je registrirati se na njihovu stranicu i dobio sam kod za aktivaciju. Ako ste vi jedan od onih kojima će ovaj program biti koristan, iskoristite ovu priliku jer je inače cijena ovog softwarea $67.95. Registraciju možete obaviti na ovom linku.

Pokrenuo sam program i dočekalo me ful jednostavno sučelje, sve opcije koje sam tražio bile su tu. Konkretno u mom slučaju potrebne su bile opcije Clone DVD to DVD za obiteljske i osobne snimke za proslijediti dalje, a za moju osobnu zbirku bila mi je potrebna opcija Clone DVD to ISO tako da mogu sačuvati strukturu poglavlja DVD-a i skladištiti to sve na hard diskovima. Alternativno sam mislio možda sve konvertirati u MPEG2 format putem opcije Copy to Single MPEG2 File, ali sam se ipak odlučio za stvaranje ISO datoteke.

Korištenje samog programa je lako. Odaberete opciju koju želite, DVD čitač koji je izvor, ako ih imate više. Sučelje je lako za snalaženje, npr. ako želite izvući samo određena poglavlja sa DVD-a, koristite opciju Copy DVD Chapter, jednostavno poglavlja koja želite markirajte kvačicama i stisnite RUN, veliki plavi gumb u donjem desnom uglu.

Ako imate samo jedan DVD čitač/snimač onda morate koristiti opcije Clone DVD to ISO, ISO datoteku koju dobijete morate učitati putem opcije ISO Mounter. Dodijelite slovo virtualnom pogonu i to je to.

Pojavit će se virtualni DVD čitač i potom ulazite u opciju Clone DVD to DVD. Kao Source DVD odabirete virutalni DVD čitač, a kao Target DVD Burner odabirete svoj DVD RW ako već nije automatski učitan. U donjem desnom uglu stisnete veliki plavu tipku Run i magija počinje.

DVD-e tako napravljene sam probao na sobnom DVD playeru i sve je prošlo bez štucanja.

Osim tih meni dviju potrebnih opcija, program nudi i dosta drugih stvari relevantnih u svijetu DVD-a:

  1. Kloniranje DVD-a na prazni DVD, ISO klon, VIDEO_TS folder klon
  2. Kopiranje i konvertiranje sadržaja sa DVD-a u MPEG2
  3. Snimanje ISO datoteke ili VIDEO_TS foldera na DVD
  4. Kopiranje samo određenog poglavlja DVD-a, korisno za npr. serije
  5. Ekstrakcija samo audio ili video zapisa

Osim tih nekih, nazovimo ih, standardnih opcija odabrao sam ovaj program zbog još nekih opcija koje nudi:

  1. Popravljanje bad sectora, tj. koruptiranih dijelova DVD-a; oštećenja poput ogrebotina ili prljavštine nastalih nepropisnim skladištenjem ili nespretnim rukovanjem
  2. Micanje zaštita protiv kopiranja CSS, RCE, UOPs, Sony ARccOS, APS, micanje regionalnih kodova.

Prvo mi je bilo stvarno korisno, uspio sam spasiti dosta obiteljskih snimaka sa napaćenih DVD-a i prebaciti ih u ISO format na hard disk ili nasnimiti direktno na druge DVD-e.

Neki od igranih filmova su bili kupljeni na rasprodajama u videotekama prilikom zatvaranja. To su bili primjerci koje su ljudi posuđivali pa… Recimo samo da nisu bili baš najpažljiviji s njima.

Drugo je jasno samo po sebi zašto mi je bilo korisno. U pitanju je back up za osobne potrebe, ne za distribuciju. Istini za volju, lakše je piratizirati film ili seriju sa torrenta nego tlačiti nekog da vam snimi na DVD. Ja osobno sam htio sačuvati tu strukturu DVD-a sa dodacima, pogotovo za DVD-e poput Lord of the Rings Extended koji ima hrpu sadržaja sa strane.

Što se tiče krajnjeg dojma o programu, nemam zamjerke. Kopiranje sa DVD-a na DVD ne traje dugo, na mom računalu malo iznad 12min, a reklamiraju ga pod 12-17min. Vjerojatno ovisi od računala do računala. Konverzija u ISO format također ne traje dugo. Kolekcija koju sam konvertirao je bila oveća tako da sam uložio sati i sati u to, ali s ovim programom mi je bilo dosta lako. Zahtijeva osnovnu računalnu pismenost i osnovno poznavanje engleskog jezika. U današnjem svijetu i jedno i drugo više nisu egzotika tako da velika većina nas neće morati vući nekoga za rukav za pomoć. Jednostavno sučelje čini korištenje ovog programa lakim i svoje zadatke izvršava besprijekorno. Od ovakvog tipa softvera nemam što više tražiti jer je ispunio sve ono što sam mu zacrtao, tj. sve što sam uz pomoć njega htio izvršiti.

Ako se nalazite u sličnoj situaciji i imate istu potrebu kao ja, WinX DVD Copy Pro je program koji će vam olakšati situaciju, sačuvati uspomene ili napraviti back up vaše kolekcije.

Svakako iskoristite priliku za besplatnu kopiju softvera. Traje od 20.10. do 5.11. i možete joj pristupiti na ovom linku.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Nedavno sam napisao pokoju riječ o tome kako sam spašavao svoje i tuđe kolekcije DVD-a koristeći WinX DVD Copy Pro. U toj situaciji imao...

Oglašavanje