Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Nemoj riskirati! Evo kako obrisati SVE podatke s mobilnog uređaja prije prodaje

Prodaješ svoj Android mobitel? Ili samo želiš krenuti ispočetka? Nemoj zaboraviti izbrisati sve podatke sa svog pametnog telefona. I ne, nije jednostavno kako zvuči! Srećom, postoje programi poput Dr.fone koji rješavaju ovakve probleme u hipu.

Čak i s potpunim vraćanjem na tvorničke postavke, vaš mobitel zadržava određene zapise o povijesti aktivnosti i neke zalutale foldere koji su izgubili kontakt sa svojim originalnim aplikacijama ili softverom.

Sigurno, ako prosljeđujete svoj mobitel dalje, želite biti sigurni da sljedeći vlasnik neće moći otkriti nešto kompromitirajuće o vama, ili nešto sasvim privatno na što ste i zaboravili. Danas, svjedočimo sve glasnijim i širim pričama o zaštiti privatnosti korisnika i zaštiti digitalnih podataka, a velike kompanije, čini se, prodaju sve informacije o nama kako bi nam marketinške tvrtke podvalile bolje, personalizirane oglase i uvukle nas dublje u konzumerizam.

Hej, nemam ništa protiv kupovine per sé, ali cijenim svoju privatnost i ne, nije mi ugodno znati da je netko s drugog kontinenta u stanju bolje razložiti moje želje i ideje od društva u kojem sam svaki dan! Stoga mi je zaštita osobnih podataka na prvom mjestu, nekad iz principa ne želim podijeliti svoju aktivnost na određenom softveru i, ako prodajem ili prosljeđujem dalje svoj uređaj, bilo da je riječ o laptopu, pametnom telefonu ili nečem drugom, volim se osigurati tako da obrišem sve, ali zaista sve podatke s uređaja.

U jednoj takvoj prilici u pomoć mi je uskočio Dr.fone Erase, program kojim sam uz nekoliko jednostavnih klikova obrisala sve zaostale podatke te sam mogla predati svoj  mobitel sljedećoj osobi u ruke bez brige o tome hoće li se na mobitelu pronaći koja fotka od ljeta 2014, poruka iz 2016. godine, podaci iz zdravstvenih ili sportskih aplikacija, dnevnici aktivnosti i slično.

Samo brisanje ili vraćanje na tvorničke postavke ne briše trajno podatke s mobitela. Izbrisani podaci mogu se vratiti uz pomoć dostupnih, naprednih tehnologija i, onaj tko ima volje i znanja, to će napraviti bez puno muke. Stoga je bolje osigurati se u samom početku i pobrinuti se da na Android uređaju nije ostalo ništa što se može čitati, dešifrirati ili povratiti. Dr.fone Erase je Android Data Eraser, specifičan program koji će zaštititi privatnost korisnika tako da će trajno izbrisati sve podatke, povijest surfanja, predmemoriju i ostalo.

 

Nije riječ samo o zaštiti privatnosti, nego i o zaštiti identiteta. Stoga je riječ o postupku koji bi svatko trebao obaviti prije nego preda svoj uređaj u druge ruke. Dr.fone Erase pomoći će u tome pa s lakom dušom možete proslijediti svoj Android mobitel ili tablet dalje. Prije svega, Dr.fone zaključava sve vaše podatke kako se ne bi mogli čitati, a nakon toga čisti cijeli disk u potpunosti. Nakon toga, potrebno je napraviti reset na tvorničke postavke; uz ove dvije operacije, nema šanse da će itko ikada pronaći i najmanji trag vas na vašem uređaju. Bit će kao da je upravo došao s proizvodne trake u Kini, spreman za sljedećeg korisnika.

Uz pomoć ovog programa vrlo ćete lako riješiti sve zaostale osobne podatke, jer Dr.fone ne bira, on briše apsolutno sve, od imenika, poruka, fotografija, popisa poziva, kalendara, aplikacija, podataka iz aplikacija, povijesti aktivnosti, i slično. A što je najbolje od svega, postupak je zaista vrlo, vrlo jednostavan!

Potrebno je skinuti Dr.fone Erase aplikaciju koju možeš pronaći ovdje, a zatim na svoje računalo spojiti mobilni uređaj i povezati s programom. Dr.fone će prepoznati novi uređaj i ponuditi opciju brisanja, a zatim će se samostalno baciti na posao! Jedino što ti moraš je pripaziti da ne odspojiš mobitel u postupku, niti da otvaraš drugi softver za upravljanje Android sustavom.

 

Trenutno, Dr.fone funkcionira sa svim Android uređajima na tržištu tako da se ne moraš brinuti oko kompatibilnosti. Ne samo to: Wondershare, tvrtka koja je zaslužna za ovaj softver, tvrdi da jako brzo izbacuju podršku za nove Android uređaje kako oni izlaze na tržište, tako da Dr.fone neće biti zastarjeo softver nego ga se može koristiti i na kasnijim Android jedinicima, što je informacija koja te može ponukati i da uložiš koji dolar u posjedovanje ovog softvera.

Tradicionalno čišćenje mobitela vraćanjem tvorničkih postavki iza sebe ostavlja još dosta informacija i podataka, a s programom Dr.fone to nije slučaj. S odgovarajućim alatima, netko tko je vrlo zainteresiran za vaše privatne informacije može se potruditi i izvući iz mobitela zaostale podatke, ali tome možete doskočiti s Dr.fone Erase programom. To je jedini način da se zaista zaštitite od krađe identiteta i oslobađanja kompromitirajućih podataka.

Dr.fone može izbrisati apsolutno sve, od povijesti surfanja, poruka, fotografija, do zaostale predmemorije, kolačića, povijesti aktivnosti i sličnih podataka koji ostaju iza aplikacija čak i nakon što se one izbrišu.

Sve što vam treba je računalo na koje ćete skinuti softver i kabel kojim ćete povezati Android mobilni uređaj. Nakon toga, cjelovito i kompletno brisanje može započeti! Ovakvo čišćenje ne postoji u tvorničkim postavkama zato što tolika temeljitost očito nije u interesu proizvođačima operativnih sustava. Srećom, postoje nezavisni programeri i softverske tvrtke koje će nadomjestiti nedostatke originalnih OS-a, popuniti njihove rupe i osigurati da se korisnici osjećaju sigurno i svježe, neometani paranojom oko toga što bi sljedeća osoba koja koristi njihov uređaj mogla saznati o njima.

Kako smo vidjeli, riječ je o vrlo jednostavnom programu s minimalističkim sučeljem koje vodi korisnike korak po korak do datoga cilja. Ovakvo čišćenje mobilnog uređaja možete napraviti i nakon što primijetite da su performanse mobitela oslabile, da je sustav zagušen te da ne možete očistiti memorijski kapacitet ma koliko aplikacija da obrisali. Ponekad, zagušenje se stvori tamo gdje obični korisnici ne ulaze, pa je nužno tu i tamo pokrenuti neki program koji će očistiti zaostale i zastarjele podatke. Dr.fone se u tome pokazao kao izvrstan izbor, možda i najbolji trenutno na tržištu. Tvrtka Wondershare, koja ga potpisuje, već se dokazala svojim programima koji su tu da korisnicima pomognu s mobilnim uređajima, a Dr.fone Erase je samo jedan od njih.

Ovo je vrlo jednostavno rješenje jednog prilično teškog i kompliciranog problema i, ono što nas uvijek veseli u ovakvim momentima, je činjenica da je tržište opet izbacilo nešto što remeti sustav; sustav koji je osmišljen tako da se hrani našim osobnim i privatnim podacima kako bi generirao što uspješniju prodaju vodećih kompanija. Također, ako prodaješ svoj mobitel ili ga samo prosljeđuješ dalje, želiš se zaštititi od mogućih curenja informacija, koje zbog svoje digitalnosti nekad ne možemo ni primijetiti. Duboko skriveni podaci nestaju uz Dr.fone, a program možeš pronaći ovdje.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Zasada nisu poznati detalji ubojstva, budući da policijska uprava San Francisca nije podijelila nikakve dodatne pojedinosti

Aplikacije i softver

Otkad su se pojavili pametni telefoni, postoji potreba sakriti određene dokumente na njima. Pritom je svejedno radi li se o povjerljivim poslovnim informacijama ili...

Aplikacije i softver

Nova akademska studija pokazala je da Android i iOS mobiteli dijele podatke sa svojim matičnim tvrtkama u prosjeku svakih 4 i pol minute. Istraživanje...

Tech

Jerry, internetska usluga osiguranja automobila, provela je studiju u kojoj je procijenila ponašanje u vožnji 20.000 vozača koji su prešli više od 12 milijuna...

Tech

Korisnici Androida u Ukrajini dobivat će upozorenja o zračnim napadima izravno na svoje uređaje prije nego što se u njihovoj blizini dogode očekivani napadi,...

Kripto

Kineska središnja banka pokrenula je pilot verziju wallet aplikacije za digitalni juan u želji da proširi upotrebu valute na što više ljudi. Aplikacija je...

Igre i gaming

Google je najavio samostalni Google Play launcher koji će omogućiti igračima igranje Android igara na Windows stolnim računalima. Najavljena aplikacija će omogućiti igračima da...

Tech

Android je uvijek bio pristupačan za svoje korisnike pa je tako nudio velik broj mogućnosti među kojima je povezivanje zaslona s drugim uređajima. No,...