Pratite nas

Hi-tech

Nemoj riskirati! Evo kako obrisati SVE podatke s mobilnog uređaja prije prodaje

Objavljeno

-

Prodaješ svoj Android mobitel? Ili samo želiš krenuti ispočetka? Nemoj zaboraviti izbrisati sve podatke sa svog pametnog telefona. I ne, nije jednostavno kako zvuči! Srećom, postoje programi poput Dr.fone koji rješavaju ovakve probleme u hipu.

Čak i s potpunim vraćanjem na tvorničke postavke, vaš mobitel zadržava određene zapise o povijesti aktivnosti i neke zalutale foldere koji su izgubili kontakt sa svojim originalnim aplikacijama ili softverom.

Sigurno, ako prosljeđujete svoj mobitel dalje, želite biti sigurni da sljedeći vlasnik neće moći otkriti nešto kompromitirajuće o vama, ili nešto sasvim privatno na što ste i zaboravili. Danas, svjedočimo sve glasnijim i širim pričama o zaštiti privatnosti korisnika i zaštiti digitalnih podataka, a velike kompanije, čini se, prodaju sve informacije o nama kako bi nam marketinške tvrtke podvalile bolje, personalizirane oglase i uvukle nas dublje u konzumerizam.

Hej, nemam ništa protiv kupovine per sé, ali cijenim svoju privatnost i ne, nije mi ugodno znati da je netko s drugog kontinenta u stanju bolje razložiti moje želje i ideje od društva u kojem sam svaki dan! Stoga mi je zaštita osobnih podataka na prvom mjestu, nekad iz principa ne želim podijeliti svoju aktivnost na određenom softveru i, ako prodajem ili prosljeđujem dalje svoj uređaj, bilo da je riječ o laptopu, pametnom telefonu ili nečem drugom, volim se osigurati tako da obrišem sve, ali zaista sve podatke s uređaja.

U jednoj takvoj prilici u pomoć mi je uskočio Dr.fone Erase, program kojim sam uz nekoliko jednostavnih klikova obrisala sve zaostale podatke te sam mogla predati svoj  mobitel sljedećoj osobi u ruke bez brige o tome hoće li se na mobitelu pronaći koja fotka od ljeta 2014, poruka iz 2016. godine, podaci iz zdravstvenih ili sportskih aplikacija, dnevnici aktivnosti i slično.

Samo brisanje ili vraćanje na tvorničke postavke ne briše trajno podatke s mobitela. Izbrisani podaci mogu se vratiti uz pomoć dostupnih, naprednih tehnologija i, onaj tko ima volje i znanja, to će napraviti bez puno muke. Stoga je bolje osigurati se u samom početku i pobrinuti se da na Android uređaju nije ostalo ništa što se može čitati, dešifrirati ili povratiti. Dr.fone Erase je Android Data Eraser, specifičan program koji će zaštititi privatnost korisnika tako da će trajno izbrisati sve podatke, povijest surfanja, predmemoriju i ostalo.

 

Nije riječ samo o zaštiti privatnosti, nego i o zaštiti identiteta. Stoga je riječ o postupku koji bi svatko trebao obaviti prije nego preda svoj uređaj u druge ruke. Dr.fone Erase pomoći će u tome pa s lakom dušom možete proslijediti svoj Android mobitel ili tablet dalje. Prije svega, Dr.fone zaključava sve vaše podatke kako se ne bi mogli čitati, a nakon toga čisti cijeli disk u potpunosti. Nakon toga, potrebno je napraviti reset na tvorničke postavke; uz ove dvije operacije, nema šanse da će itko ikada pronaći i najmanji trag vas na vašem uređaju. Bit će kao da je upravo došao s proizvodne trake u Kini, spreman za sljedećeg korisnika.

Uz pomoć ovog programa vrlo ćete lako riješiti sve zaostale osobne podatke, jer Dr.fone ne bira, on briše apsolutno sve, od imenika, poruka, fotografija, popisa poziva, kalendara, aplikacija, podataka iz aplikacija, povijesti aktivnosti, i slično. A što je najbolje od svega, postupak je zaista vrlo, vrlo jednostavan!

Potrebno je skinuti Dr.fone Erase aplikaciju koju možeš pronaći ovdje, a zatim na svoje računalo spojiti mobilni uređaj i povezati s programom. Dr.fone će prepoznati novi uređaj i ponuditi opciju brisanja, a zatim će se samostalno baciti na posao! Jedino što ti moraš je pripaziti da ne odspojiš mobitel u postupku, niti da otvaraš drugi softver za upravljanje Android sustavom.

 

Trenutno, Dr.fone funkcionira sa svim Android uređajima na tržištu tako da se ne moraš brinuti oko kompatibilnosti. Ne samo to: Wondershare, tvrtka koja je zaslužna za ovaj softver, tvrdi da jako brzo izbacuju podršku za nove Android uređaje kako oni izlaze na tržište, tako da Dr.fone neće biti zastarjeo softver nego ga se može koristiti i na kasnijim Android jedinicima, što je informacija koja te može ponukati i da uložiš koji dolar u posjedovanje ovog softvera.

Tradicionalno čišćenje mobitela vraćanjem tvorničkih postavki iza sebe ostavlja još dosta informacija i podataka, a s programom Dr.fone to nije slučaj. S odgovarajućim alatima, netko tko je vrlo zainteresiran za vaše privatne informacije može se potruditi i izvući iz mobitela zaostale podatke, ali tome možete doskočiti s Dr.fone Erase programom. To je jedini način da se zaista zaštitite od krađe identiteta i oslobađanja kompromitirajućih podataka.

Dr.fone može izbrisati apsolutno sve, od povijesti surfanja, poruka, fotografija, do zaostale predmemorije, kolačića, povijesti aktivnosti i sličnih podataka koji ostaju iza aplikacija čak i nakon što se one izbrišu.

Sve što vam treba je računalo na koje ćete skinuti softver i kabel kojim ćete povezati Android mobilni uređaj. Nakon toga, cjelovito i kompletno brisanje može započeti! Ovakvo čišćenje ne postoji u tvorničkim postavkama zato što tolika temeljitost očito nije u interesu proizvođačima operativnih sustava. Srećom, postoje nezavisni programeri i softverske tvrtke koje će nadomjestiti nedostatke originalnih OS-a, popuniti njihove rupe i osigurati da se korisnici osjećaju sigurno i svježe, neometani paranojom oko toga što bi sljedeća osoba koja koristi njihov uređaj mogla saznati o njima.

Kako smo vidjeli, riječ je o vrlo jednostavnom programu s minimalističkim sučeljem koje vodi korisnike korak po korak do datoga cilja. Ovakvo čišćenje mobilnog uređaja možete napraviti i nakon što primijetite da su performanse mobitela oslabile, da je sustav zagušen te da ne možete očistiti memorijski kapacitet ma koliko aplikacija da obrisali. Ponekad, zagušenje se stvori tamo gdje obični korisnici ne ulaze, pa je nužno tu i tamo pokrenuti neki program koji će očistiti zaostale i zastarjele podatke. Dr.fone se u tome pokazao kao izvrstan izbor, možda i najbolji trenutno na tržištu. Tvrtka Wondershare, koja ga potpisuje, već se dokazala svojim programima koji su tu da korisnicima pomognu s mobilnim uređajima, a Dr.fone Erase je samo jedan od njih.

Ovo je vrlo jednostavno rješenje jednog prilično teškog i kompliciranog problema i, ono što nas uvijek veseli u ovakvim momentima, je činjenica da je tržište opet izbacilo nešto što remeti sustav; sustav koji je osmišljen tako da se hrani našim osobnim i privatnim podacima kako bi generirao što uspješniju prodaju vodećih kompanija. Također, ako prodaješ svoj mobitel ili ga samo prosljeđuješ dalje, želiš se zaštititi od mogućih curenja informacija, koje zbog svoje digitalnosti nekad ne možemo ni primijetiti. Duboko skriveni podaci nestaju uz Dr.fone, a program možeš pronaći ovdje.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Gadget

Dječji pametni sat s jako dobrim opcijama za roditelje

Objavljeno

-

Objavio

Ovaj pametni uređaj razveselit će mališane, ali će također umiriti roditelje koji paze na svoju djecu. Pametni sat za djecu u sebi ima sve što djeca vole, i bit će im jako zanimljiv, ali ima i mnoge opcije koje trebaju roditeljima.

Pametni sat ima IP67 otpornost na vodu, mogućnost pozivanja i primanja poziva, SOS opciju za poziv, LBS prikaz lokacije, glasovni chat, svjetiljku, alarm, i još toga.

Lokacija s velikom preciznošću

Ako ste klinca pustili vanka, da se igra, u svakom trenutku možete znati gdje se vaše dijete nalazi. Pametni dječji sat možete upariti sa vašim smartphone uređajem, i putem aplikacije uvijek pogledati na mapu da vidite točnu lokaciju vašeg djeteta.

Mjerenje tjelesne temperature

Dječji pametni sat ima ugrađeni senzor za mjerenje tjelesne temperature djeteta u realnom vremenu. 2G Smart Temperature Detection stalno radi i bilježi temperaturu djeteta. Možete pregledati promjene tjelesne temperature kroz vremenski raspon od 24sata.

Svjetiljka na satu

Svjetiljku možete uključiti na dva načina: roditelj može aktivirati svjetiljku putem svog smartphone uređaja, a drugi način je da dijete upali svjetiljku sa komandama na satu.

Primanje poziva, i pozivanje

Ovo je možda i jedna od boljih opcija. Roditelj može pozvati svoje dijete, da se čuju i razgovaraju. Osim toga, jednostavno rukovanje pametnim satom omogućava djetetu da s lakoćom pozove svoje roditelje, u slučaju da nešto zatreba ili tek tako da se javi.

Tehničke karakteristike

Model dječjeg sata: X7W
Baterija: 400mAh
Zaslon: 1,44“
Trajanje baterije: 5-7 dana (u pripravnosti)

Mogućnosti pametnog sata X7W

Roditelji mogu isključiti mogućnosti pametnog sata za vrijeme dok je dijete u školi, ili drugim prilikama. Opcija alarma u pametnom satu naučit će klince kada je vrijeme buđenja i odlaska u školu. Osim toga, dat će im pojam o vremenu, i dijete će lakše savladati gledanje na sat.

Sat se prodaje u različitim bojama, zbog čega je pogodan poklon za dječaka ili djevojčicu.

Sadržaj kutije

U originalnom pakiranju pronaći ćete:

1x pametni sat
1x kabel za punjenje
1x šrafciger
1x upute za korištenje

Ovaj proizvod je posebno dizajniran za djecu, ali je namijenjen i roditeljima, da mogu uvijek znati gdje se dijete nalazi, što radi, i najvažnije – da je dobro. Naručiti ga možete na eBayu po cijeni od $19.99 u trenutku pisanja ovog članka.

Nastavi čitati

Hi-tech

Policijski dronovi upozoravaju ljude na poštivanje karantene

Objavljeno

-

Objavio

Foto: YouTube Screenshot / VOA News

Policija u Dubaiju “podigla” je dronove u zrak kako bi bila sigurna da stanovnici tog grada – emirata poštuju mjere sigurnosti tijekom pandemije koronavirusa.

Iako se u posljednjih nekoliko dana poruka o važnosti ostanka u stanovima i kućama mogla čuti na više mjesta u gradu, kao i s najviše građevine na svijetu – Burj Kalife, pa i preko sms poruka koje su korisnici lokalnih mobilnih mreža dobivali, izgleda da nisu baš svi građani bili revni u poštivanju novih propisa.

Službeni zahtjev vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata upućen građanima je da ostanu kod kuće i da ne izlaze van, osim onih koji to moraju zbog posla, kao i zbog nabavke namirnica i lijekova. Međutim, ljudi u Dubaiju su se oglušili na taj zahtjev, okupljajući se u gradu i odlazeći na plaže.

Zbog toga su u akciju poletjeli dronovi kako bi uvjerili sve da je poštivanje novih mjera važno, kao i da još jednom ljudima emitiraju nova pravila i tako ih upoznaju s njima.

Naši dronovi su opremljeni kamerama koje mogu fotografirati sve s određene udaljenosti, kako po danu tako i po noći. Oni, također, imaju i zvučnike s koji emitiraju javne obavijesti i upozorenja ljudima, rekao je direktor policije Dubaija pukovnik Said Al Madhani.

Patrole dronova posebno su izražene u ovo vrijeme kada koronavirus hara, s obzirom na to da ova tehnološka alternativa “živim” policajcima pruža bolji pogled na područje kojim ove letjelice patroliraju, upozoravaju ljude na važnost boravka u svojim domovima, ali i smanjuju mogućnost zaraze policajaca.

Nastavi čitati

Hi-tech

Ako želite brži internet, izbjegavajte korištenje mikrovalne

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Ljudi bi trebali izbjegavati korištenje mikrovalne pećnice u vrijeme kada koriste Wi-Fi, savjetuju stručnjaci iz Velike Britanije.

Kako puno ljudi radi od kuće i oslanja se na streaming usluge, pritisak na providere je porastao, a procjenjuje se da je upotreba interneta porasla za 20 posto.

Britanska vlada upozorila je na to da je pouzdan i brz internet ključan u borbi protiv koronavirusa, a Ofcom, agencija britanske vlade za medije dala je mnoštvo korisnih savjeta, od kojih su neki očiti, kao što je preuzimanje filmova umjesto streamanja, a neki nam ne bi nikada pali na pamet, piše BBC.

“Jeste li znali da mikrovalne pećnice također mogu smanjiti Wi-Fi signal? Zato ne koristite mikrovalnu dok upućujete videopozive, gledate HD videozapise ili radite nešto važno putem interneta”, savjetuju oni.

Evo njihovih savjeta:

  1. Postavite svoj internet ruter što je dalje moguće od drugih uređaja koji mogu ometati signal, bolje da stoji na stolu ili polici, nego na podu.
  2. Držite ruter uključen.
  3. Ako imate poziv ili sastanak, bolje je da isključite videoprijenos i koristite samo zvuk za koji je potrebno puno manje interneta.
  4. Pokušajte zakazati te pozive u manje uobičajeno vrijeme, ne moraju počinjati u pun sat ili pola sata.
  5. Da bi postigli najbolju brzinu mreže, koristite kabel za povezivanje računala izravno s ruterom, a ne Wi-Fi.
  6. Ako je moguće, pokušajte ne koristite telefonski priključni kabel jer može prouzrokovati smetnje koje bi mogle smanjiti brzinu interneta.

Uređaji koji mogu ometati signale rutera su: bežični telefoni, monitori za bebe, halogene lampe, prekidači za reguliranje jačine svjetlosti, stereo uređaji i kompjuterski zvučnici, televizori i monitori.

Ofcom također savjetuje pozivanje putem fiksnih telefonskih linija, gdje je to moguće, navodeći kako je mobilna mreža puno opterećenija.

“Ako koristite svoj mobitel, pokušajte postaviti pozivanje putem Wi-Fi mreže”, preporučuje Ofcom. Slično tome, možete upućivati glasovne pozive putem interneta pomoću aplikacija kao što su FaceTime, Skype ili WhatsApp. Također se predlaže da isključite uređaje koje ne koristite jer što je više uređaja priključeno na vaš Wi-Fi, to je manja brzina koju postižete. Uređaji poput tableta i pametnih telefona često rade u pozadini te zato pokušajte isključiti Wi-Fi kada ih ne koristite”, zaključili su.

Nastavi čitati

Preporučeno