Pratite nas

Hi-tech

Nemoj riskirati! Evo kako obrisati SVE podatke s mobilnog uređaja prije prodaje

Objavljeno

-

Prodaješ svoj Android mobitel? Ili samo želiš krenuti ispočetka? Nemoj zaboraviti izbrisati sve podatke sa svog pametnog telefona. I ne, nije jednostavno kako zvuči! Srećom, postoje programi poput Dr.fone koji rješavaju ovakve probleme u hipu.

Čak i s potpunim vraćanjem na tvorničke postavke, vaš mobitel zadržava određene zapise o povijesti aktivnosti i neke zalutale foldere koji su izgubili kontakt sa svojim originalnim aplikacijama ili softverom.

Sigurno, ako prosljeđujete svoj mobitel dalje, želite biti sigurni da sljedeći vlasnik neće moći otkriti nešto kompromitirajuće o vama, ili nešto sasvim privatno na što ste i zaboravili. Danas, svjedočimo sve glasnijim i širim pričama o zaštiti privatnosti korisnika i zaštiti digitalnih podataka, a velike kompanije, čini se, prodaju sve informacije o nama kako bi nam marketinške tvrtke podvalile bolje, personalizirane oglase i uvukle nas dublje u konzumerizam.

Hej, nemam ništa protiv kupovine per sé, ali cijenim svoju privatnost i ne, nije mi ugodno znati da je netko s drugog kontinenta u stanju bolje razložiti moje želje i ideje od društva u kojem sam svaki dan! Stoga mi je zaštita osobnih podataka na prvom mjestu, nekad iz principa ne želim podijeliti svoju aktivnost na određenom softveru i, ako prodajem ili prosljeđujem dalje svoj uređaj, bilo da je riječ o laptopu, pametnom telefonu ili nečem drugom, volim se osigurati tako da obrišem sve, ali zaista sve podatke s uređaja.

U jednoj takvoj prilici u pomoć mi je uskočio Dr.fone Erase, program kojim sam uz nekoliko jednostavnih klikova obrisala sve zaostale podatke te sam mogla predati svoj  mobitel sljedećoj osobi u ruke bez brige o tome hoće li se na mobitelu pronaći koja fotka od ljeta 2014, poruka iz 2016. godine, podaci iz zdravstvenih ili sportskih aplikacija, dnevnici aktivnosti i slično.

Samo brisanje ili vraćanje na tvorničke postavke ne briše trajno podatke s mobitela. Izbrisani podaci mogu se vratiti uz pomoć dostupnih, naprednih tehnologija i, onaj tko ima volje i znanja, to će napraviti bez puno muke. Stoga je bolje osigurati se u samom početku i pobrinuti se da na Android uređaju nije ostalo ništa što se može čitati, dešifrirati ili povratiti. Dr.fone Erase je Android Data Eraser, specifičan program koji će zaštititi privatnost korisnika tako da će trajno izbrisati sve podatke, povijest surfanja, predmemoriju i ostalo.

 

Nije riječ samo o zaštiti privatnosti, nego i o zaštiti identiteta. Stoga je riječ o postupku koji bi svatko trebao obaviti prije nego preda svoj uređaj u druge ruke. Dr.fone Erase pomoći će u tome pa s lakom dušom možete proslijediti svoj Android mobitel ili tablet dalje. Prije svega, Dr.fone zaključava sve vaše podatke kako se ne bi mogli čitati, a nakon toga čisti cijeli disk u potpunosti. Nakon toga, potrebno je napraviti reset na tvorničke postavke; uz ove dvije operacije, nema šanse da će itko ikada pronaći i najmanji trag vas na vašem uređaju. Bit će kao da je upravo došao s proizvodne trake u Kini, spreman za sljedećeg korisnika.

Uz pomoć ovog programa vrlo ćete lako riješiti sve zaostale osobne podatke, jer Dr.fone ne bira, on briše apsolutno sve, od imenika, poruka, fotografija, popisa poziva, kalendara, aplikacija, podataka iz aplikacija, povijesti aktivnosti, i slično. A što je najbolje od svega, postupak je zaista vrlo, vrlo jednostavan!

Potrebno je skinuti Dr.fone Erase aplikaciju koju možeš pronaći ovdje, a zatim na svoje računalo spojiti mobilni uređaj i povezati s programom. Dr.fone će prepoznati novi uređaj i ponuditi opciju brisanja, a zatim će se samostalno baciti na posao! Jedino što ti moraš je pripaziti da ne odspojiš mobitel u postupku, niti da otvaraš drugi softver za upravljanje Android sustavom.

 

Trenutno, Dr.fone funkcionira sa svim Android uređajima na tržištu tako da se ne moraš brinuti oko kompatibilnosti. Ne samo to: Wondershare, tvrtka koja je zaslužna za ovaj softver, tvrdi da jako brzo izbacuju podršku za nove Android uređaje kako oni izlaze na tržište, tako da Dr.fone neće biti zastarjeo softver nego ga se može koristiti i na kasnijim Android jedinicima, što je informacija koja te može ponukati i da uložiš koji dolar u posjedovanje ovog softvera.

Tradicionalno čišćenje mobitela vraćanjem tvorničkih postavki iza sebe ostavlja još dosta informacija i podataka, a s programom Dr.fone to nije slučaj. S odgovarajućim alatima, netko tko je vrlo zainteresiran za vaše privatne informacije može se potruditi i izvući iz mobitela zaostale podatke, ali tome možete doskočiti s Dr.fone Erase programom. To je jedini način da se zaista zaštitite od krađe identiteta i oslobađanja kompromitirajućih podataka.

Dr.fone može izbrisati apsolutno sve, od povijesti surfanja, poruka, fotografija, do zaostale predmemorije, kolačića, povijesti aktivnosti i sličnih podataka koji ostaju iza aplikacija čak i nakon što se one izbrišu.

Sve što vam treba je računalo na koje ćete skinuti softver i kabel kojim ćete povezati Android mobilni uređaj. Nakon toga, cjelovito i kompletno brisanje može započeti! Ovakvo čišćenje ne postoji u tvorničkim postavkama zato što tolika temeljitost očito nije u interesu proizvođačima operativnih sustava. Srećom, postoje nezavisni programeri i softverske tvrtke koje će nadomjestiti nedostatke originalnih OS-a, popuniti njihove rupe i osigurati da se korisnici osjećaju sigurno i svježe, neometani paranojom oko toga što bi sljedeća osoba koja koristi njihov uređaj mogla saznati o njima.

Kako smo vidjeli, riječ je o vrlo jednostavnom programu s minimalističkim sučeljem koje vodi korisnike korak po korak do datoga cilja. Ovakvo čišćenje mobilnog uređaja možete napraviti i nakon što primijetite da su performanse mobitela oslabile, da je sustav zagušen te da ne možete očistiti memorijski kapacitet ma koliko aplikacija da obrisali. Ponekad, zagušenje se stvori tamo gdje obični korisnici ne ulaze, pa je nužno tu i tamo pokrenuti neki program koji će očistiti zaostale i zastarjele podatke. Dr.fone se u tome pokazao kao izvrstan izbor, možda i najbolji trenutno na tržištu. Tvrtka Wondershare, koja ga potpisuje, već se dokazala svojim programima koji su tu da korisnicima pomognu s mobilnim uređajima, a Dr.fone Erase je samo jedan od njih.

Ovo je vrlo jednostavno rješenje jednog prilično teškog i kompliciranog problema i, ono što nas uvijek veseli u ovakvim momentima, je činjenica da je tržište opet izbacilo nešto što remeti sustav; sustav koji je osmišljen tako da se hrani našim osobnim i privatnim podacima kako bi generirao što uspješniju prodaju vodećih kompanija. Također, ako prodaješ svoj mobitel ili ga samo prosljeđuješ dalje, želiš se zaštititi od mogućih curenja informacija, koje zbog svoje digitalnosti nekad ne možemo ni primijetiti. Duboko skriveni podaci nestaju uz Dr.fone, a program možeš pronaći ovdje.

Nastavi čitati
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hi-tech

Osijek postaje prvi hrvatski 5G grad

Objavljeno

-

Objavio

Na današnjoj sjednici Vlade RH je donesen zaključak kojim se Grad Osijek određuje prvim velikim gradom u Republici Hrvatskoj u kojem će se do 31. prosinca 2020. godine izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge.

Predmetni zaključak donesen je temeljem Komunikacije Komisije Europskom parlamentu, Vijeću, Europskom gospodarskom i socijalnom odboru i Odboru regija “5G za Europu – Akcijski plan”, koja sadržava jasne smjernice za poticanje razvoja infrastrukture i usluga pokretnih komunikacija pete generacije do 2020. godine.

Tijekom 2019. godine Stručna radna skupina, sastavljena od predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti te operatora pokretnih komunikacija u Republici Hrvatskoj (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o. i Tele2 d.o.o.), provela je aktivnosti u cilju odabira prvog hrvatskog 5G grada.

U ožujku 2019. godine, putem Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, pozvani su svi hrvatski gradovi na iskazivanje interesa za kandidaturu za 5G grad. Nakon zaprimljenih iskaza interesa gradova Bjelovara, Karlovca, Osijeka i Rijeke, kao i analize prednosti i nedostataka koja je obuhvatila teritorijalnu veličinu, broj stanovnika, konfiguraciju terena i mogućnosti različitih primjena 5G tehnologije, Stručna radna skupina predložila je grad Osijek za prvi veliki grad u kojem će se izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge.

Određivanje grada Osijeka kao prvog hrvatskog 5G grada, u sinergiji s Projektom Slavonija, Baranja i Srijem, značajno će pridonijeti razvoju istočnog dijela Republike Hrvatske. Također, domaći operatori pokretnih komunikacija iskazali su spremnost na zajedničku izgradnju i uvođenje 5G infrastrukture i usluga u gradu Osijeku. Upravo sudjelovanje i suradnja svih triju operatora nužni su kako bi se svim korisnicima usluga omogućio pristup novoj tehnologiji bez potrebe za promjenom operatora, te kako bi se ostvario što veći broj 5G primjena. Na taj način omogućit će se uspješno uvođenje 5G tehnologije u gradu Osijeku, kao svojevrsni pilot-projekt za uvođenje ove nove tehnologije na cijelom području Republike Hrvatske.

Nastavi čitati

Gadget

Huawei Micro USB Typ-C 2 in 1 višenamjenski kabel za samo 3,29 eura

Objavljeno

-

Objavio

U velikoj ponudi kvalitetnih kablova različitih dužina, boja, priključaka i proizvođača zapeo nam je za oko Huawei Micro USB Typ-C 2 in 1 kabel koji osim klasičnog Micro USB priključka ima još jedan dodatni, onaj Type – C.

Naime, u teoriji, tip priključka nema veze s brzinom prijenosa – ali u praksi, USB kabeli i priključci tipa C gotovo uvijek podržavaju najnoviji standard i najvišu brzinu: USB 3.1 ili 3.0, a ne stari USB 2.0. A veća brzina ne znači samo brži prijenos podataka, nego i brže punjenje: Quick Charge i slične tehnologije brzog punjenja baterije ne bi bile moguće sa starim USB-om.

Huawei Micro USB Typ-C 2 in 1 kabel napravljen je od kvalitetnih materijala, žice su presvučene pletenom zaštitom kako bi bile što otpornije na korištenje, a jednostavan dizajn i duljina kabla od dva metra zasigurno mu idu u korist.

Ovaj praktičan višenamjenski kabel za brzo punjenje možete pronaći na eBayu po cijeni od 3,29 eura, dok je poštarina besplatna.

Nastavi čitati

Future

5 futurističkih pametnih gradova na koje treba obratiti pozornost tijekom 2020-ih

Objavljeno

-

Objavio

Britanski arhitekt Ron Herron je 1964. godine smislio takozvani koncept “walking” grada. Herron je zamislio da gradovi nose na sebi ogromne umjetno inteligentne mobilne platforme nalik divovskim neboderima. Te platforme bi prema njegovim sugestijama imale mogućnost povezivanja po potrebi s drugim “walking” metropolama.

Nepotrebno je napomenuti da ideja tih budućih znanstveno-fantastičnih gradova nije ispravno zavladala godinama. No, pametni gradovi izgrađeni na temelju najnovije vrhunske tehnologije uistinu postoje. Iako su mnogi gradovi zadovoljni uvođenjem novije tehnologije kao što su ceste prepune električnih vozila ili umjetna stabla koja usisavaju zagađeni zrak, drugi pristupaju toj ideji ipak nešto hrabrije.

Predstavljamo vam pet najboljih pametnih gradova čiji napredak ćete pratiti u 2020-ima. Može li jedan od njih postati vaš sljedeći dom?

Woven City, Japan (Tkani grad)

Toyotine automobile moguće je vidjeti u skoro svakom većem gradu na planeti. No, barem za sada, japanski proizvođač automobila nema svoj grad. Međutim, to bi se moglo promijeniti. Na CES-u 2020. Toyota je najavila inovativni novi pametni grad koji grade u svojoj matičnoj zemlji. Direktor Toyote Akio Toyoda, izjavio je nedavno da će tlo probiti na takozvanom Woven Cityju 2021. godine.

Mjesto veličine 175 hektara u podnožju planine Fuji poslužit će kao “živi laboratorij”. Osim najnovijih autonomnih automobila i drugih automobilskih noviteta, očekujte i tehniku povezanu s pametnim kućama, robotima i umjetnom inteligencijom.

U početku bi grad trebao imati 2000 stanovnika, koji će dobiti čak i svog kućnog robota za praćenje zdravlja i brigu o određenim osnovnim zadacima. Dizajnirao ga je danski arhitekt Bjarke Ingels, čiji rezime sadrži 2 Svjetska trgovinska centra i dansku Lego kuću.

Belmont, Arizona

Suosnivač Microsofta Bill Gates inače voli ulagati svoje bogatstvo kako bi iskorijenio svjetske probleme. A ovog puta je zainteresiran za izgradnju grada budućnosti kako bi ih pokušao riješiti.

To je ideja koja stoji iza Belmonta, predloženog pametnog grada u metropolitanskoj zoni Phoenixa u Arizoni, koji kao investitora ne broji nikoga osim filantropa i milijardera Bill Gatesa, u iznosu od oko 80 milijuna dolara. Belmont će na kraju primiti stanovništvo otprilike veličine jednog Salt Lake City-a u kojem živi oko 193.000 stanovnika.

Područje koji se sastoji od 25.000 hektara nenaseljene pustinje, s vremenom će postati užurbana zajednica s tvrtkama, školama i 80.000 domova. Nudit će i najnovije sadržaje u visokoj tehnologiji koju su od početka zamišljeni kao dio pametnog grada. Očekuju se autonomna vozila, autonomne usluge dostave, brzi internet i posloveiu naprednoj proizvodnji. Još nije poznato kad će započeti gradnja.

Neom, Saudijska Arabija

Foto: Neom

Grad budućnosti Bill Gatesa djeluje uistinu zanimljivo i primamljivo, zar ne? Na sve to dodajte sluškinje-robote, plaže koje svijetle u mraku, umjetne kiše, divovski umjetni mjesec, 100% obnovljive energije, robote dinosaure, program genetskog inženjeringa za stvaranje jačih građana, autonomna vozila i bolju internetsku povezivost.

To je cilj Neoma, grada vrijednog 500 milijardi dolara kojeg je u Saudijskoj Arabiji razvio saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salam nudeći kombinaciju visokotehnoloških sadržaja i luksuznih usluga.

Grad će se prostirati na području od oko 26.500 kilometara kvadratnih, što je oko 33 puta više od kopnene površine New Yorka.

Forest City, Malezija

Forest City je projekt u razvoju vrijedan 100 milijardi dolara koji se proglašava “uzorom i modelom budućih grafova”. Osmišljen je kao eko-grad u kojem su zgrade prekrivene biljkama, a ceste ugodno oslobođene od parkiranih automobila. Forest City će biti izgrađen na četiri umjetna otoka u tjesnacu Jahor, tankom vodenom pojasu između Malezije i Singapura.

Marketinški materijali ovog grada obećavaju “mjesto čuda” u kojem “kristalno plavo nebo i zvukovi prirode” vraćaju stanovnike u vrijeme prije nestanka tih čuda. No, ne dajte se zavarati i misliti da sve to ne znači da neće uključivati pametnu tehnologiju. U stvari, tvorci Forest Citya planiraju napraviti tehnologiju koja će u konačnici iznjedriti vrtove koji će se sami zalijevati i tehnologiju koja će sama popraviti npr. prozor ako dođe do puknuća.

Pretpostavlja se da će završetak ovog grada biti 2035. godine. U tom trenutku ćemo saznati može li grad izgrađen na ogromnim umjetnim otocima biti toliko ekološki prihvatljiv kao što to tvrde njegovi tvorci.

Sidewalk Labs, Toronto

Foto: Sidewalk Labs

Sidewalk Labs, urbana inovacijska organizacija tvrtke Alphabet, pretvara susjedstvo u Torontu u pametni grad u razvoju. Okrug Quayside veličine 12 hektara moći će se pohvaliti isključivo drvenim zgradama, modularnim asfaltiranjem zbog lakšeg preuređivanja, fokusom na održivu energiju, pristupačnim “ride-sharing” vozilima, grijanim pločnicima i mnogim drugim mogućnostima.

Izvršni direktor Sidewalk Labs-a Dan Doctoroff u izjavi rekao je: “Ovaj projekt ima za cilj napraviti nešto izvanredno na istočnoj rivi Toronta: stvoriti susjedstvo budućnosti na pravi način, s ljudima u središtu i vrhunskom tehnologijom i naprednim urbanističkim dizajnom koji će se kombinirati kako bi se postigao napredak u gradskom okruženju i u načinu na koji svi živimo.”

Nastavi čitati

Preporučeno