Geek Stuff

Neobična japanska moda: tehnologija kao modni trend

Kad spomenemo Walkman, Discman, GameBoy i Tamagotchi, većina čitatelja zna – sva je prilika kako ste i imali sve nabrojane – o čemu se radi. Ovi gadgeti danas su tek odjeci doba u kojem je Japan bio vodeća nacija u tehnološkim inovacijama.

Posljednjih desetljeća američki je tehnološki sektor iznjedrio gigante kao što su Google i Apple, koji su odnijeli prevagu s onu stranu Tihog oceana.

Čini se kako je u Japanu niknuo velik broj novih, inovativnih tvrtki koje svojim rješenjima bacaju rukavicu u lice prvacima Silicijske doline. Njihovi proizvodi ne pokušavaju konkurirati ondje gdje je poredak čvrsto uspostavljen i gdje generalno nema mjesta za velike inovacije – govorimo prije svega o pametnim telefonima i industriji igara – nego u tehnologiji koja je okrenuta korisnicima. Na tom polju mjesta za napredak ima napretek, a CNN je izabrao neke od najzanimljivijih među njima.

Inuhpaty

Gadget koji pokušava poboljšati komunikaciju između psa i vlasnika prati otkucaje srca vašeg ljubimca, a sve kako bi točno utvrdio kako se ovaj osjeća. Temelji se na ogrlici obloženoj LED svjetlima, čija plava boja označava kako je pas smiren. Ogrlica pak svijetli crveno kad je pas uzbuđen, bijelo kad je na nešto koncentriran te isijava dugine boje kad je sretan.

BIRD

Tehnologija skrivena u ovom naprstku imena BIRD omogućava korisniku da doslovno svaku površinu u koju ga uperi pretvori u računalni zaslon. Osim što na običan zid može prenijeti sadržaj s grafičke kartice računala ili pametnog telefona, BIRD se može koristiti i za online kupovinu, komunikaciju te interakciju s ostalim pametnim uređajima.

Archelis

U doslovnom prijevodu “hodajući stolac”, Archelis je uređaj namijenjen osobama koji najveći dio svog radnog dana provedu na nogama. Osmišljen je tako da smanji zamor najopterećenijih točaka na leđima, nogama i stopalima, a istovremeno ne ograniči slobodu kretanja.

Taclim Virtual Reality Shoes and Gloves

Kombinacijom VR naočala s isto tako VR rukavicama i cipelama, korisnicima je pružena prilika da fizički iskuse virtualni svijet. Zahvaljujući VR cipelama spotaknut ćete se na virtualni kamen, dok će dodirivanje ružina trna u VR rukavicama izazvati isti osjećaj neugode kao i da ste ga dodirnuli u stvarnome svijetu.

Orphe

Ove potplate za cipele namijenjene su prije svega plesačima i načičkane su LED svjetlima i senzorima kretanja, tako da stvaraju obrazac kretanja i omogućavaju lakše svladavanje plesnih koraka.

Telephaty Walker

Uređaj koji je namjerio uspjeti ondje gdje je zaglavio Google Glass zove se Telephaty Walker. U njega su inkorporirani GPS, VR igre, prijevod u stvarnom vremenu, kamera i glasovne naredbe, a trebao bi omogućiti iste – ili barem većinu – prednosti koje imaju pametni telefoni, no bez uporabe ruku.

Komentiraj

Odgovori

Vrh