Geekmaxi
Konzole

Nintendo slavi veliku obljetnicu i još uvijek ima iznenađenja

130 mu je godina tek

Foto: YouTube

Na spomen kompanije Nintendo mnogi u mislima vizualiziraju videoigrice. Ipak, u 130 godina postojanja je samo posljednjih 40 godina bilo sinonim za igre.

Japanska kompanija je proizvodila karte i igračke, bavila se iznajmljivanjem taksija, imali su i lanac hotela koji je privlačio gangstere, no nećemo sada o dijelu povijesti koji bi kompanija htjela da se zaboravi.

Velik dio njihovog staža je ipak vezan za revoluciju u osamdesetima i devedesetima, kada su njihove konzole mnogima bile sinonim za upoznavanje sa svijetom videoigara.

Nikad nisu pretjerano voljeli utrkivanje s praćenjem trendova. Radije su bili poznati po nenasilnim igricama za obiteljsku atmosferu. To se pokazalo kao ispravno, jer je mnogo konkurencije propalo, a oni su danas i dalje ime. Napokon, Mario, Zelda, Pokemoni i Wii Sports ne spadaju tek slučajno u najpopularnije franšize u povijesti.

Preživjeli su sve krahove, nerazborite poteze i nimalo blagu konkurenciju pa čak i danas, kad tržištem dominiraju Sony i Microsoft, treća najvažnija kompanija na tržištu videoigara je upravo Nintendo. Sa svojim popularnim Switcem, dakako.

Iako se samo naizgled čini kako Nintendo nije bitnije mijenjao svoju politiku tijekom svih tih proteklih godina, kompanija sa sjedištem u Kyotu nas još uvijek pokušava iznenaditi. Smatraju da i dalje mogu stvoriti nešto novo što će industriju okrenuti naglavačke.

“Živimo u vremenu interneta i društvenih mreža. Kada god objavimo novu igru ili konzolu, možemo istog trenutka pročitati reakcije ljudi. Prije to nikako nismo mogli. Nekad smo morali čitati s lica ljudi u trenutku dok su igrali”, tvrdi Shinya Takahashi, čovjek s 20-godišnjim Nintendo stažem. Trenutno je zadužen za Switch.

Tko ima vremena slobodno se može upoznati detaljnije s poviješću ove nevjerojatne kompanije:

 

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh