Geekmaxi
Automoto

Nissan na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu predstavio neobičan koncept Brain-to-Vehicle

Ovogodišnji CES, najveći svjetski sajam potrošačke elektronike bio je prilika i da mnogi proizvođači automobila predstave svoje inovacije, bilo da se radi o novim infotainment sustavima ili sustavima autonomne vožnje. Među mnogima istaknuo se i Nissan kada je predstavio neobičan koncept priključivanja automobila izravno na mozak vozača.

Nissan ovaj koncept naziva B2V, što je kratica za Brain-to-Vehicle. Uz specijaliziranu opremu koja je posebno dizajnirana za ovaj cilj, tehnologija može analizirati moždane valove kako bi izravno utjecala na funkcije vozila.

Primjerice, ako mozak signalizira tijelu da izvrši pokrete kako bi vozilo išlo brže ili promijenilo smjer, B2V sustav može pokrenuti vozilo ranije, tehnički poboljšavajući vrijeme reakcije. Iz Nissana je rečeno da automobil može poduzeti akciju pola sekunde ranije nego kada se oslanjamo na ljudske pokrete.

Kada bi vozilo bilo autonomno, odnosno ne bi trebalo vozača, B2V tehnologija u teoriji bi mogla detektirati ljudsku nelagodu i prilagoditi stil vožnje kako bi se putnik opustio.

Obzirom da je prilično teško i komplicirano donijeti ovakvu stvar na pozornicu najluđeg tehnološkog sajma na svijetu, Nissan će na zaslonu prikazati simulator vožnje koji će demonstrirati „neke elemente tehnologije“.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh