Razno

Nisu ni haktivisti što su nekad bili

Bliži li se kraj haktivizma?

Haktivisti i brojke njihovih napada na razne mete potvrđuju sve glasnije sumnje u njihovo djelovanje. Naime, njihovi napadi su u padu za nemalih 95% u odnosu na 2015.

IBM je istražio problematiku i naveo da se 2015. dogodio vrhunac velikih haktivističkih napada – njih čak 35.

Nakon toga su uslijedile oštrije mjere sigurnosti i strože kazne za haktiviste. Rezultat svega je samo 5 napada u 2017., 2 napada u 2018. i niti jedan u prvim mjesecima tekuće godine.

Foto: SecurityIntelligence

Neki to zovu pobjedom, a neki porazom. Vjerojatno zato što haktivisti po definiciji nikad ne traže financijsku korist, nego se bore za neki viši cilj. Barem iz njihove perspektive.

Vodeći razlog gotovo potpunog kolapsa ove tematike je nestanak Anonymousa, kolektiva koji je nekoć predstavljao strah i trepet među mnogima.

Ipak, Anonymousi koji su bili poznati su odrađivali svega 45% svih haktivističkih napada. To znači da je onih 55% ipak pripadalo drugim haktivističkim skupinama ili anonimnim pojedincima.

“Anonymous grupa se proslavila borbom za socijalna i građanska prava, zbog čega su im prilazili članovi diljem svijeta. No 2016. su se počeli uključivati u političke kampanje, što je udaljilo brojne članove”, navodi IBM kao jedan od razloga raspada Anonymousa. Naglasili su i da je taj raspad stvorio lažne Anone, skupine koje su željele profitirati od slave Anonymousa.

Glavni razlozi nestanka haktivista su, pak, spomenute strože mjere. Od 2011. je samo u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Turskoj uhićeno 62 haktivista. Svako uhićenje je usput dovelo do niza drugih mjera razotkrivanja skupina i mreža haktivista.

Komentiraj

Odgovori

Vrh