Geekmaxi
Web & IT

Novi anonimni način rada na Google kartama štiti nas uglavnom od nas samih

Google je ovaj tjedan najavio niz novih alata za zaštitu privatnosti u različitim aplikacijama, uključujući način rada koji vam omogućuje da zaustavite zabilježbe gdje idete ili gdje ste bili, te zaustavite dijeljenje lokacije. (Te se lokacije neće spremiti na vaš Google račun i aplikacija ih neće upotrebljavati da vam predloži odredišta).

Novi anonimni način rada na Google kartama može olakšati skrivanje povijesti pretraživanja, no to ne znači da aplikacija neće pratiti gdje se nalazite.

Značajka koja je trenutno dostupna na Androidu, a uskoro dolazi i za iOS, ima značajna ograničenja. “Uključivanje načina anonimnosti u Google Kartama ne utječe na to kako vašu aktivnost koriste ili spremaju internetski davatelji, druge aplikacije i druge Google usluge”, pojašnjava predstavnik tvrtke u izjavi.

Drugim riječima, uglavnom vam omogućuje sakrivanje povijesti lokacije od sebe.

Iako ćete moći imati bolju kontrolu nad svojom poviješću i budućim pretraživanjima, Google ne pronalazi način kako bi sakrio te podatke prije nego što ih pošalje trećim stranama.

Anonimni način koji je potrebno ručno uključiti u Google kartama već postoji i kod ostalih Google proizvoda, uključujući preglednik Chrome i YouTube.

„Anonimni način rada je bila jedna od naših najpopularnijih opcija kontrole privatnosti, koja je pokrenuta uz Chrome 2008.” – Izjavio je u srijedu Eric Miraglia, Googleov direktor za upravljanje proizvodima i zaštitu podataka. 

Kod korištenja anonimnog načina rada Google Chromea javlja se upozorenje kako su aktivnosti i dalje vidljive web lokacijama koje posjećujete, vašem poslodavcu ili školi, te vašem davatelju internetskih usluga.

Anonimni način rada na Google kartama moguće je uključiti odabirom u izborniku kojem se pristupa dodirom na fotografiju profila korisnika, a moguće ga je uključiti u bilo kojem trenutku kako Google ne bi personalizirao aplikaciju prema afinitetima korisnika (pretrage ugostiteljskih objekata, izbor puta do posla te druge značajke).

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh