Geekmaxi
HiTech

Odzvonilo je mrvicama u tipkovnici

Apple se odlučio ozbiljnije pozabaviti ovim problemom

Foto: Pixabay

Konačno, rekli bi mnogi. Apple ima ideju kako poboljšati osjetljivu MacBook tipkovnicu. Naime, radi se na razvoju koncepta s tipkama za mrvljenje prašine koje će sitne čestice pretvarati u prah, prije nego one oštete tipkovnicu.

Cijeli koncept je nazvan “Ingress Prevention for Keyboards”, a drže da bi to trebalo spriječiti i zaštititi uništavanje tipkovnice, naročito od prolijevanja, prljavštine i mrvica.

Dio je to projekta kojem je krajnji cilj proizvesti “neuništive” tipkovnice. Jedna od stvari u razvoju je element grijanja koji bi topio šećer koji obično ostaje nakon prolijevanja soka. Tu je i nova vrsta tipke koja će uključivati “četke, brisače ili poklopce” i blokirati mrvice na njihovom putu ispod tipki. Ako se neka mrvica i ipak uspije probiti unutar tipkovnice Apple ju namjerava potpuno uništiti.

“Moguće ih je uništiti pritiskom neke druge tipke”, stoji u prijavi patenta. Ovom tehnološkom divu stiže niz pritužbi na njihovu MacBook tipkovnicu koju neki smatraju preosjetljivom.

Naime, posljednji njihovi laptopi, uključujući MacBook i MacBook Pro, imaju uobičajeno tanku tipkovnicu s tzv. leptir mehanizmom. To su tanke i plitke tipkovnice, a “krila” tog mehanizma se plitko premještaju i savijaju.

Mana je ulazak čestica prašine ispod tipki što predstavlja jako raširen problem, dok njegov popravak stoji i nekoliko stotina dolara. Iako slične bitke s mrvicama vode i mnoga druga računala, oni su u većem broju slučajeva rješivi. Tipke se mogu izvaditi što onda omogućava i prosječnom korisniku računala da navedeni problem s upadom mrvica riješi bez ičije pomoći.

To baš i nije slučaj kod Appleovih leptir tipkovnica. Sve dok novi koncept ne dođe konačno u uporabu Apple savjetuje korisnike kako mogu mrvice pokušati riješiti i sami . Potrebno je, dakle, računalo nagnuti pod kutom od 75 stupnjeva i lagano raspuhati.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh