Geekmaxi
HiTech

Oglasi na usluzi YouTube iskorišteni za rudarenje kriptovaluta

Kampanja oglasa omogućuje da napadači profitiraju dok korisnici, koji ne znaju ništa o tome, gledaju videozapise.

Zadnjih dana na forumima i društvenim mrežama prijavljeno je da Youtube prikazuje oglase koji prikriveno crpe CPU-e i električnu struju posjetitelja domene, u korist anonimnih napadača koji tako generiraju digitalne valute.

Ranije ovaj tjedan korisnici su na društvenim mrežama počeli prijavljivati da njihovi antivirusni programi pronalaze kod za rudarenje kriptovaluta kada posjete YouTube. Upozorenja su bila uporna čak i kada su korisnici promijenili browser, ali su isto tako i bila ograničena na vrijeme koje su korisnici provodili na YouTube-u.

U petak su istrraživači s pružateljem antivirusne zaštite Trend Micro rekli da su oglasi uzrokovali trostruki rast krivulje u otkrivanju web mining-a, rudarenja kriptovaluta preko browsera. Rekli su i da su napadači zloupotrijebili i Googleovu platformu za oglašavanje DoubleClick kako bi prikazali oglase posjetiteljima YouTube domene u određenim državama, uključujući Japan, Francusku, Tajvan, Italiju i Španjolsku.

Oglasi sadrže JavaScript koji rudari Monero, jednu od popularnijih digitalnih valuta. U 9 od 10 slučajeva oglasi će koristiti javno dostupan JavaScript koji pruža Coinhive, pružatelj usluge rudarenja kriptovaluta. Coinhive izaziva kontroverze jer omogućuje pretplatnicima da profitiraju od tajnog korištenja računala drugih ljudi. U preostalih 10 posto slučajeva, YouTube oglasi koriste privatni JavaScript za rudarenje koji napadačima uštedi 30 posto, što je iznos provizije koju uzima Coinhive. Obje skripte programirane su da konzumiraju 80 posto CPU-a posjetitelja.

„YouTube je vjerojatno napadnut zato što korisnici na toj stranici provode puno vremena“, rekao je neovisni istraživač sigurnosti Troy Mursch. „To je prvoklasna meta za zlonamjerni softver koji potajno rudari kriptovalute, jer što duže korisnici rudare za kriptovalutu, to se više novca napravi.“

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh