Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Oprez: Hakeri koriste koronavirus kako bi zarazili vaše računalo

Hakeri uvijek pokušavaju iskoristiti velike događaje i katastrofe koje privlače veliku pažnju javnosti i medija kako bi zarazili što veći broj računala malicioznim softverom. Tvrtka koja se bavi internet sigurnošću Reason Labs upozorila je na novu opasnost – mape za praćenje broja zaraženih koronavirusom.

Takve mape su ovih dana prilično “popularne” na internetu, pošto na jednom mjestu prikazuju broj oboljelih i prate širenje virusa.

Neke od takvih mapa, koje pružaju dodatne informacije o oboljelima, međutim, djelo su – hakera. Problem je u tome što se njihove mape ne razlikuju od ostalih sličnih mapa, pa korisnici nemaju razloga posumnjati da je u pitanju djelo cyber kriminalaca i prevaranata.

Takve mape sadrže i aplikaciju koju je potrebno preuzeti na računalo kako bi korisnici pravovremeno dobivali obavijesti o širenju virusa.

Nakon preuzimanja aplikacije na računalo, hakeri na njega mogu instalirati malware i tako dobiti pristup brojnim informacijama iz internet preglednika na računalu: korisnička imena i lozinke, brojeve kreditnih kartica i druge važne privatne podatke.

U pitanju je malware AZORult, koji se prvi put pojavio još 2016. godine, a osim krađe podataka s računala, putem njega mogu se instalirati i druge vrste malicioznih softvera, piše The Next Web.

Da je koronavirus mamac za hakere pokazalo je i nedavno istraživanje Check Pointa prema kojem postoje 50 posto veće šanse da ćete instalirati malware na svoje računalo putem internet domena povezanih s koronavirusom.

Aktualnu i sigurnu mapu koja pokazuje trenutno stanje širenja koronavirusa možete pronaći OVDJE.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Gmail već neko vrijeme ima probleme koji su vezani s filterima za e-mail poruke, što omogućuje da potencijalno opasne poruke stignu u pretinac korisnika.

Biznis

Glasnogovornik tvrtke Apple objavio je da zbog trenutnih uvjeta i širenja COVID-19 virusa privremeno zatvaraju poslovnice u 4 američke države.

Apps & Software

Korona virus danas je glavna vijest svih vodećih TV kuća, News portala, pa tako i IT zajednice. Opasnosti koje su nas globalno zadesile, traže...

Gaming

Službeni izlazak igre je najavljen za 16. lipanj.

Oglašavanje