Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fun & Lifestyle

Otkriven nestanak nekoliko olupina brodova iz Drugog svjetskog rata

Ako je vjerovati rezultatima nedavne potrage u Javanskom zaljevu, netragom je nestalo čak šest savezničkih brodova iz Drugog svjetskog rata, kao i jedna podmornica, čije su olupine na morskom dnu počivale još od 1942. godine.

Na navedenoj lokaciji potonulo je čak devet brodova, od kojih šest britanskih i tri nizozemska, baš kao i američka podmornica, tijekom bitke između savezničkih snaga i carske japanske mornarice u kojoj su Japanci nanijeli težak poraz saveznicima.

Do otkrića o nestanku brodova došlo se tijekom priprema za proslavu 75. godišnjice bitke, da bi navedeno u utorak i službeno potvrdio nizozemski ministar obrane, navodeći kako su potpuno nestale olupine nizozemskih ratnih brodova HNLMS De Ruyter i HNLMS Java. Štoviše, otkriveno je kako nedostaje velik dio i trećeg nizozemskog broda, HNLMS Kortenaer.

Nedugo potom i britansko ministarstvo obrane je potvrdilo nestanak HMS Exetera i HMS Encountera, kao i većeg dijela HMS Electre. Konačno, potvrđen je i nestanak američke podmornice USS Perch.

Koristeći se sonarom kako bi napravili 3D kartu morskog dna, mornarički istražitelji definitivno su potvrdili nestanak brodova, budući da se na karti jasno vide prazna ležišta olupina. Iako zasada nije poznat razlog nestanka, vlasti su pokrenule međunarodnu istragu, sa skupljačima sekundarnog otpada kao glavnim osumnjičenima.

Sve je izvjesnije kako će se u tijeku istrage pristupiti pregledu na lokaciji s roniocima i daljinski upravljanim minipodmornicama, a u cilju potrage za eventualnim dokazima u podmorju. Podsjetimo, mora u blizini Indonezije, Singapura i Malezije skrivaju više od stotinu brodova potonulih za vrijeme Drugog svjetskog rata, što zasigurno predstavlja ogroman izvor čelika, aluminija i drugih metala za sakupljače. Štoviše, prema prošlogodišnjim navodima iz New Straits Timesa, sakupljači se prerušavaju u ribare i potom eksplozivom razaraju olupine.

„Pokrenuta je istraga kako bismo utvrdili što se dogodilo s olupinama, a o čemu je izviještena i vlada. Oskvrnuće grobova iz rata ozbiljan je zločin“, navodi se u priopćenju nizozemskog ministarstva obrane. Sve navedeno izazvalo je opće zgražanje u javnosti, budući da se sad čini izvjesnim kako su vodeni grobovi stotina mornara uništeni na najpodmukliji način, s ciljem zarade.

Ipak, nisu svi uvjereni kako su sakupljači opremljeni za takav tip operacije, posebice ako imamo u vidu veličinu brodova, ali i dubinu od oko 70 metara na kojoj leže olupine. „Bilo bi nemoguće obaviti navedeno izvlačenje. Jednostavno je preduboko“, izjavio je Paul Koole, predstavnik Mammoeta, nizozemske kompanije za spašavanje na moru.

S gornjom ocjenom slažu se i u indonezijskoj mornarici, navodeći kako bi takav pothvat trajao duže vrijeme i uključivao bi velike dizalice, a što zasigurno ne bi ostalo neprimijećeno. „Izjave kako su olupine nestale iznenada jednostavno nemaju smisla. Takve podvodne operacije trajale bi mjesecima, pa čak i godinama“, konstatirao je glasnogovornik indonezijske mornarice, pukovnik Gig Sipasulta.

Kako bilo, za nadati se je kako će nadolazeća istraga razjasniti prethodno spomenute nedoumice.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

U najvećem broju slučajeva, hakeri su pokušali phishing metodom doći do pristupnih podataka.

Hi-tech

Jedna od najvećih telekomunikacijskih tvrtki, kineski Huawei, objavila je da bi njihov potencijalni izlazak iz izgradnje 5G mrežne infrastrukture u Velikoj Britaniji donio štetu...

Hi-tech

Napadi na telekomunikacijske tornjeve nisu jedinstveni samo za Veliku Britaniju. Demonstranti, najvjerojatnije protivnici 5G tehnologije, podmetnuli su požare ili izvršili sabotaže na nekoliko telekomunikacijskih...

Future

Britanski premijer Boris Johnson u utorak je održao sastanak s Vijećem za nacionalnu sigurnost na kojem je donesena odluka o omogućavanju ograničena pristupa kineskom...

Oglašavanje