Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Otkrivena golema mana u milijunima Intelovih čipova

Ozbiljna mana u dizajnu Intelovih čipova zahtijevat će od Microsofta, Linuxa i Applea da nadograde operativne sustave računala diljem svijeta.

Intel još nije objavio detalje o ranjivosti, ali se vjeruje da utječe na čipove u milijunima računala iz posljednjih 10 godina.

Britanski Nacionalni centar za cyber sigurnost (NCSC) izjavio je da su svjesni problema i da su zakrpe već u proizvodnji.

Neki stručnjaci su rekli da bi softversko rješenje problema moglo usporiti računala.

„Svjesni smo izvješća o potencijalnoj mani koja utječe na neke računalne procesore. U ovoj fazi nema dokaza o bilo kakvoj zloćudnoj eksploataciji i zakrpe se proizvode za velike platforme“, piše u izjavi NCSC-a.

„NCSC preporučuje svim organizacijama i kućnim korisnicima da nastave štititi svoje sustave od prijetnji instalacijom zakrpi čim one postanu dostupne.“

Bug bi mogao dopustiti zloćudnim programima čitanje sadržaja tzv. kernel memorije računala, što uključuje i podatke za prijavu.

Vjeruje se da bi mogao utjecati i na velike cloud platforme poput Amazona, Microsoft Azure-a i Google-a, prema magazinu The Register, koji je prvi prenio vijest o mani.

Učinci nadogradnje Linuxa i Windowsa mogli bi dovesti do usporavanja performansi između pet i 30 posto, prema stručnjacima. Nadogradnja bi uključivala i odvajanje tzv. kernel memorije od drugih procesa.

Dionice u Intelu pale su za gotovo 6 posto na američkoj burzi nakon objave ovog problema.

Stručnjaci savjetuju oprez.

„Ovo je značajno, no hoće li biti zlonamjerno iskorišteno na široj skali je potpuno druga stvar“, rekao je prof. Alan Woodward sa Sveučilišta u Surreyju.

„Razmjeri mane su još uvijek pod velom, ali od onog što su istraživači sami vidjeli, sve je u načinu na koji određeni Intelovi CPU-i adresiraju različite tipove memorije.“

„Ako je stvarno loše, onda bi mana mogla omogućiti čitanje memorije računala do kojih se ne bi trebalo moći doći.“

Intel nije odgovorio na zahtjeve za komentarom.

Poluvodički čipovi nalaze se u brojnim računalima diljem svijeta. Intelov suparnik AMD rekao je za The Register da oni nemaju tih problema sa čipovima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Maliciozni kod pretvara se u slike, kako bi deep learning algoritmi mogli brže učiti o malwareu.

Web & IT

Intelov start u novu godinu poprilično je težak, zahvaljujući otkriću Meltdown i Spectre, dvije sigurnosne mane prisutne u nizu Intelovih procesora u milijunima uređaja...

Web & IT

Poduzet je velik korak naprijed ali Intel priznaje da ima još prostora za napredak. Intel je ovaj tjedan izvijestio javnost da su objavili ažuriranje...

Hi-tech

Tehnološke tvrtke iz čitavog svijeta ponovno su se okupile na Sajmu potrošačke elektronike i razotkrile svoje posljednje i najveće izume. Ove godine Intel je...

Oglašavanje