Gadgeti

Ovaj pametni sat će pretvoriti ruku u zaslon na dodir

Foto: YouTube

Znanstvenici sa Sveučilišta Carnegie Mellon predstavili su novi prototip pametnog sata. On se razlikuje od svih zasad prisutnih satova na tržištu po načinu na koji se rabi njegov zaslon.

Umjesto da se ovaj pametni sat koristi na konvencionalni način integriranim zaslonom na dodir, njihov projekt LumiWatch eksperimentira sa zamjenom takvog zaslona na dodir njegovom projekcijom – na ruci korisnika.

LumiWatch se tako sastoji od logičke ploče, senzora dubine, projektora, metalnog kućišta te baterije s kapacitetom od 740 mAh. Projiciranje sadržaja se zasniva na 3 lasera crvene, zelene i plave boje, a projekcija je dobro vidljiva i na otvorenom prostoru.

Implementirana je i mogućnost konstantnog praćenja položaja prsta u 2D okruženju (sat se otključava swipe pokretom nalijevo), a po pitanju hardverskih značajki, LumiWatch ima Qualcommov četverojezgreni procesor na taktu od 1,2 GHz, 768 MB RAM-a, zatim 4 GB interne memorije i također podršku za Bluetooth i Wi-Fi povezivanje. Softverska komponenta podrazumijeva operativni sustav Android 5.1.

LumiWatch može projicirati sadržaj neprekidno do nešto više od jednog sata, a jedan od postojećih problema pri njegovoj izradi je bila projekcija sadržaja na ljudsku ruku čija površina nije baš uvijek savršeno ravna.

Izrada ovog radnog prototipa LumiWatcha stoji oko 600 dolara, a njegove su dimenzije 50 x 41 x 17 milimetara. Cijeli projekt LumiWatch proveden je u suradnji s kineskom tvrtkom ASU Tech, što nagovještava i moguću komercijalizaciju te tehnologije u budućnosti.

Ako i ne zaživi ideja ovog prototipa, izgleda zaista zanimljivo:

Komentiraj

Odgovori

Vrh