Razno

Ove životinje su dobile ime po Star Warsu

Nomenklautura nikad nije bila zabavnija

Foto: Voudatos

Znanstvenici su u davanju imena novim vrstama često bili inspirirani Star Wars univerzumom. Evo nekih samo najpoznatijih primjera pa procijenite vidi li se sličnost:

Peckoltia greedoi

Vrsta oklopnog soma koja živi u brazilskoj rijeci Gurupí. Otkrivena je 1998. godine. Kad su Jonathan Armbruster i njegovi kolege istraživali uzorke, jedan od njegovih suradnika, Chris Hamilton, spomenuo je da je riba izgledala “poput onog iz Ratova zvijezda”. Kad je Armbruster saznao da se o Greedu, znali su kakav će biti naziv novog soma.

Tetramorium jedi

Tetramorium jedi je mrav iz potporodice Myrmicinae, koji se pojavljuje na Madagaskaru. Prema autorima Hiti Garcii i Fisheru, ime su dobili po “izmišljenim, plemenitim i mudrim čuvarima mira iz svemira Ratova zvijezda koje je stvorio George Lucas”. To dovoljno govori o njima.

Yoda purpurata

Yoda purpurata vrsta je morskog crva koji živi u sjevernom Atlantiku. To su beskralježnjaci koji su usko povezani s morskom zvijezdom. Ovaj mali stvor otkriven je dva i pol kilometra ispod površine Atlantskog oceana pomoću ECOMAR-ovog daljinski upravljanog potopnog motora koji je tragao za novim vrstama.  Stručnjake je njegov izgled odmah podsjetio na uši kakve ima Yoda pa su tako i odabrali ime za novootkriveno stvorenje. To nije jedina morska vrsta kojoj je ime dao moćni učitelj, postoji još i Albunione yoda.

Aptostichus sarlacc

Rod Aptostichus spadaju u pauke. Ovi arahnidi žive u podzemnim jazbinama koje se mogu zatvoriti. Vrsta Aptostichus sarlacc je nazvana upravo po predatorima s Tatooinea koji također žive slično. Pojavljuju se u Kaliforniji, a da su izuzetno rijetka vrsta dovoljno svjedoči činjenica da su stručnjaci uspjeli prikupiti svega dva primjerka za proučavanje u pustinji Mojave.

Agathidium vaderi

Foto: YouTube

Crn, okrugao i sjajan. To su karakteristike koje su potaknule entomologe Millera i Wheelera da imenuju novog člana porodice Leiodidae po Darthu Vaderu. Agathidium vaderi je sluzokožasta buba koja se hrani gljivicama koje rastu na trulom biljnom ili životinjskom materijalu. Ne zna se je li to baš ponašanje prikladno službenom licu tamne strane. U istoj publikaciji su drugi kornjaši iz roda Agathidium, koji su pronađeni u Sjevernoj i Srednjoj Americi – nazvani po američkim političarima.

Darthvaderum

Foto: YouTube

Baš kao i Yoda, ni tamni gospodar nije mogao proći samo s jednom vrstom kojoj je inspirirao ime. Povlaštena pozicija se ogleda i u najbrojnijoj vrsti paučnjaka. Proučavajući pod mikroskopom grinje iz skupine Orbatidae 1996. Glenn S. Hunt je odmah pomislio na Dartha Vadera.

Koji primjerak vam je najsimpatičniji?

 

Komentiraj

Odgovori

Vrh