Pratite nas

Fun & Lifestyle

Ove životinje su dobile ime po Star Warsu

Nomenklautura nikad nije bila zabavnija

Objavljeno

-

Foto: Voudatos

Znanstvenici su u davanju imena novim vrstama često bili inspirirani Star Wars univerzumom. Evo nekih samo najpoznatijih primjera pa procijenite vidi li se sličnost:

Peckoltia greedoi

Vrsta oklopnog soma koja živi u brazilskoj rijeci Gurupí. Otkrivena je 1998. godine. Kad su Jonathan Armbruster i njegovi kolege istraživali uzorke, jedan od njegovih suradnika, Chris Hamilton, spomenuo je da je riba izgledala “poput onog iz Ratova zvijezda”. Kad je Armbruster saznao da se o Greedu, znali su kakav će biti naziv novog soma.

Tetramorium jedi

Tetramorium jedi je mrav iz potporodice Myrmicinae, koji se pojavljuje na Madagaskaru. Prema autorima Hiti Garcii i Fisheru, ime su dobili po “izmišljenim, plemenitim i mudrim čuvarima mira iz svemira Ratova zvijezda koje je stvorio George Lucas”. To dovoljno govori o njima.

Yoda purpurata

Yoda purpurata vrsta je morskog crva koji živi u sjevernom Atlantiku. To su beskralježnjaci koji su usko povezani s morskom zvijezdom. Ovaj mali stvor otkriven je dva i pol kilometra ispod površine Atlantskog oceana pomoću ECOMAR-ovog daljinski upravljanog potopnog motora koji je tragao za novim vrstama.  Stručnjake je njegov izgled odmah podsjetio na uši kakve ima Yoda pa su tako i odabrali ime za novootkriveno stvorenje. To nije jedina morska vrsta kojoj je ime dao moćni učitelj, postoji još i Albunione yoda.

Aptostichus sarlacc

Rod Aptostichus spadaju u pauke. Ovi arahnidi žive u podzemnim jazbinama koje se mogu zatvoriti. Vrsta Aptostichus sarlacc je nazvana upravo po predatorima s Tatooinea koji također žive slično. Pojavljuju se u Kaliforniji, a da su izuzetno rijetka vrsta dovoljno svjedoči činjenica da su stručnjaci uspjeli prikupiti svega dva primjerka za proučavanje u pustinji Mojave.

Agathidium vaderi

Foto: YouTube

Crn, okrugao i sjajan. To su karakteristike koje su potaknule entomologe Millera i Wheelera da imenuju novog člana porodice Leiodidae po Darthu Vaderu. Agathidium vaderi je sluzokožasta buba koja se hrani gljivicama koje rastu na trulom biljnom ili životinjskom materijalu. Ne zna se je li to baš ponašanje prikladno službenom licu tamne strane. U istoj publikaciji su drugi kornjaši iz roda Agathidium, koji su pronađeni u Sjevernoj i Srednjoj Americi – nazvani po američkim političarima.

Darthvaderum

Foto: YouTube

Baš kao i Yoda, ni tamni gospodar nije mogao proći samo s jednom vrstom kojoj je inspirirao ime. Povlaštena pozicija se ogleda i u najbrojnijoj vrsti paučnjaka. Proučavajući pod mikroskopom grinje iz skupine Orbatidae 1996. Glenn S. Hunt je odmah pomislio na Dartha Vadera.

Koji primjerak vam je najsimpatičniji?

 

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Apps & Software

Jesu li vam zaista potrebne tolike zalihe toalet papira? Ova aplikacija tvrdi da nisu!

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Ako pripadate onima koji su manično kupovali toalet papir u posljednjih nekoliko tjedana, možete odahnuti. Novi online kalkulator će vam pomoći izračunati koliko točno roli toalet papira vam je potrebno tijekom samoizolacije zbog pandemije koronavirusa.

Londonski web dizajner Dave Stewart napravio je online i mobilnu aplikaciju “Got Paper?” u namjeri da riješi ovaj problem, uz određenu dozu britanskog humora.

Jednostavno korisničko sučelje ove aplikacije otkriva vam koliko roli toalet papira vam je potrebno na osnovu vaših odgovora na nekoliko jednostavnih pitanja, kao što su “broj velikih nuždi tijekom dana” i “broj malih nuždi tijekom dana”.

Aplikacija je besplatna, ali sadrži link za donaciju ako neko želi doprinijeti Stewartovom trudu.

Ona će biti prevedena na nekoliko jezika, uključujući talijanski i kineski, u narednih nekoliko dana, a bit će razvijena i verzija za obiteljsku upotrebu, koja će biti od pomoći kućanstvima s više članova koja žele utvrditi koliko im je toalet papira potrebno, piše Insider.

“Želio sam stvoriti nešto što će pomoći zajednici u izuzetno teškim i strašnim vremenima, ali i da u cijelu situaciju unesem malo humora. U ovakvim vremenima važno je da radimo zajedno i nadam se da će “Got Paper?” pomoći ljudima da shvate da ne moraju praviti zalihe i ohrabriti sve da dijele ono što imaju i pomognu jedno drugom kad god mogu – rekao je Stewart.

Panična kupovina se iz Hong Konga preselila u sve države koje su odlučile poduzeti ograničavajuće mjere kako bi spriječile agresivno širenje koronavirusa. Jedan od proizvoda koji bi među prvima nestajao s polica bio je toalet papir, zbog čega je postao simbol panične kupovine i predmet mnogih šala na internetu.

Nastavi čitati

Fun & Lifestyle

Dronom prošetao psa zbog karantene

Objavljeno

-

Objavio

Foto: YouTube Screenshot / NXD Shutter BOX

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio GIF koji prikazuje dron koji šeta psa, pa su mnogi pomislili da se radi o još jednoj montaži koja je stavljena u službu očuvanja morala u doba karantene.

Međutim, kako piše Daily News, ta šetnja se zaista dogodila, i to na Cipru u vrijeme karantene. Na Twitteru se moglo pročitati kako se ta šetnja dogodila u Izraelu, ali je Daily News ipak utvrdio da se radi o videu koji je napravio građanin s Cipra.

U pitanju je Vakis Demetriou koji je 18. ožujka na svom Facebook profilu podijelio video na kojem se može vidjeti kako dron šeta psa, uz poruku da se radi o 5. danu karantene i želji da se ostane kući kako se zaraza ne bi dalje širila.

Život se, kako se čini, ubrzano mijenja, pa se građani na sve načine pokušavaju iz analognog što lakše preseliti u online svijet i tako sačuvati i sebe i zajednice u kojima funkcioniraju.

Nastavi čitati

Fun & Lifestyle

Indijci čuju obavijest o koronavirusu kad nekog pozivaju mobitelom

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Mobilni operateri u Indiji svojim korisnicima puštaju poluminutnu obavijest o koronavirusu svaki put kada pozivaju nekoga. Riječ je o informativnom tekstu na engleskom jeziku, koji počinje tako što se čuje nečiji kašalj, umjesto uobičajene melodije zvona, a namijenjena je isključivo osobi koja poziva. Nedavno uvođenje ove obavijesti bilo je popraćeno znatnom medijskom pažnjom, ali su se korisnici vrlo brzo počeli žaliti da im je dosadilo, prenosi BBC.

Zbog toga su već dostupne aplikacije koje blokiraju obavijesti, dok pojedine internetske stranice preporučuju da se pri svakom pozivu pritisne jedinica ili ljestve. Ove opcije navodno vraćaju staru melodiju zvona.

Mobilni operateri u Indiji odlučili su se na ovaj korak po zahtjevu vlasti. Iako je mnogima obavijest pomogla da se upoznaju s Covid-19 i njegovim simptomima, kako bi se bolje zaštitili, izazvala je i dosta panike kod onih koji su već bili uznemireni svim događanjima.

Nastavi čitati

Preporučeno