Razno

Pametni trojanac odlučuje hoće li ucjenjivati ili rudariti

Ucjenjivati ili rudariti, pitanje je sad

Foto: Pixabay

Ovisno o zaraženom računalu ovaj pametni trojanac se pretvara u ransomware ili u minera. Podaci pokazuju da su ransomware napadi sve rjeđi, no nemojmo se zavaravati.

Baš kad ste pomislili da dugo niste čuli za neku trojansku pošast ili da ste i sami sigurni od različitih ransomware napada, sigurnosni stručnjaci sada svijet upozoravaju na jednog novog “pametnog” trojanca.

Trojanac koji je nazvan Rakhni je sigurnosnim stručnjacima dobro poznat već niz godina, no svako toliko, čisto da ne bude dosadno, pojavi se neka njegova posve nova inačica.

Ova posljednja inačica ga pretvara u pametnog trojanca, jer temeljem podataka koje on prikupi iz žrtvinog sustava – sam “odlučuje” hoće li enkriptirati datoteke i zatražiti otkupninu ili će ipak radije koristiti zaraženo računalo za rudarenje.

Trojanac je najprije zabilježen u Rusiji, no ubrzo se počeo širiti diljem svijeta putem zaražene elektroničke pošte koja najčešće završe u neželjenoj pošti.

Takve poruke u sebi sadrže nekakav Word dokument u privitku koji u sebi sadrži PDF datoteku. Otvaranjem tog dokumenta se pokreće zlonamjerni program koji na žrtvino računalo skida malware, a žrtvi to prikazuje poruku o grešci.

Malware se zatim žrtvi prikaže kao program kompanije Adobe, dok istovremeno šalje mailove napadačima s podacima o tom zaraženom računalu, njegovoj IP adresi i o načinu na koji je došao do nove žrtve.

Također se upusti u provjeravanje koji je antivirusni program na to računalo instaliran te može deaktivirati Windows Defender, ukoliko takav program ne postoji.

Stručnjaci zato savjetuju da korisnici budu vrlo oprezni prilikom otvaranja elektroničke pošte i privitaka te da obvezno imaju instaliran antivirusni program na kojem bi redovito trebali provoditi ažuriranje sustava.

Komentiraj

Odgovori

Vrh