Pratite nas

Sci

Paralizirani prohodali zahvaljujući elektrodi među kralješcima

Kad tehnologija mijenja živote

Objavljeno

-

Foto: Pixabay

Tri pacijenta koji su paralizirani od struka naniže su ponovno uspjeli prohodati nakon što su im stručnjaci među kralješke umetnuli elektrode.

Muškarac, koji je jedan od tri sretna pacijenta, uspio je prijeći cijelu dužinu nogometnog terena nakon godinu dana vježbi uz pomoć električne stimulacije.

Stručnjaci tvrde da taj uređaj koji se smješta ispod ozljede, pomaže pacijentu tako da izgubljeni signali iz mozga dođu sve do mišića u nogama.

Američki stručni tim sa Sveučilišta Louisville i iz Klinike Mayo opisali su svoj nevjerojatni uspjeh u časopisima Nature Medicine i New England Journal of Medicine.

Jedna od pacijentica je rekla kako joj se život potpuno izmijenio zahvaljujući tehnologiji. “Sudjelovanje u ovoj studiji mi je istinski promijenilo život, zato što mi je dalo nadu za koju nisam mislila da je moguća, poslije prometne nesreće”, izjavila je Kelly Thomas (23) za medije.

“Prvi dan kad sam napravila samostalne korake bio je emocionalna prekretnica u mom oporavku koju neću nikad zaboraviti, jer sam u jednom trenutku hodala uz pomoć asistenta, a sljedeći tren sam nastavila sama”.

Spomenuto otkriće je pomoglo i Jeffu Marquisu (35) koji se ozlijedio biciklirajući, baš kao i Jeredu Chinnocku (29), koji je uspio preživjeti nesreću zbog motornih sanjki.

Kako su opisali sami stručnjaci, tzv. elektrozakrpa ne popravlja štetu, ali zato uspješno stimulira živce u leđnoj moždini – signali iz mozga tako dolaze do ciljanih mišića i pacijent može dobrovoljno kontrolirati sam svoje pokrete. No, kad se stimulacija isključi, svjesno kretanje tu prestaje.

“Ovo daje ogromnu nadu ljudima koji se suočavaju s paralizom, no još smo uvijek u vrlo ranoj istraživačkoj fazi”, zaključio je Kendall Lee, neurokirurg iz klinike Mayo iz Rochestera u Minnesoti.

https://www.youtube.com/watch?v=PHMXZ-8-1A0

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sci

Kako je učinkovitije učiti – iz knjiga ili s ekrana?

Papir protiv digitalnih materijala

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Mnoge škole su već uvele ili uvode tablete i pametne ploče, a nije ni neobično da djeca uče iz e-udžbenika i ostalih bilježaka u digitalnoj formi.

Svejedno, iako je tehnologija omogućila da je učenicima gomila informacija brzo dostupna, znanstvenici su otkrili da to nije baš najbolji izbor po pitanju učenja.

Studija koju su proveli znanstvenici iz SAD-a otkrila je da mladi češće biraju učenje iz digitalnih materijala, no ne postižu najbolje rezultate.

Istraživanja su i prije pokazivala da učenici zaista radije (i brže) čitaju s ekrana nego s papira, a u ovom istraživanju nakon rješavanja testova, ispalo je da su čitanje s razumijevanjem bolje odradili na tekstu ispisanom na papiru negoli onom na ekranu.

Zaključeno je da je brzina čitanja presudan faktor toga koliko će učenici zapamtiti ono što čitaju. Naime, grupa učenika koja je čitala materijale sporije na ekranu imala je bolje rezultate nego pri normalnoj brzini čitanja materijala u papirnatom obliku.

Znanstvenici su svjesni da će sve više materijala u budućnosti biti u digitalnom obliku zato savjetuju – želite li bolje shvatiti ili zapamtiti neki tekst, čitajte ga sporije (bez obzira u kojem obliku on bio).

Nastavi čitati

Sci

Evo zašto ne biste trebali držati laptop u krilu

Volite li i vi držati laptop u krilu?

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Ako laptop često držite u krilu, bilo bi dobro da se podsjetite da je loša cirkulacija zraka kriptonit svakog laptopa. Upravo takav način korištenja često dovodi do pregrijavanja.

Nije ga pametno ni držati na krevetu, deki ili na jastuku, jer su u pitanju površine koje nisu dovoljno čvrste i ravne te koje znatno otežavaju ventilaciju. Stalak za laptop u tim situacijama bi bio sasvim dobra alternativa stolu.

Najvažnije je da nijedan od otvora zraka nije blokiran. Oni se obično nalaze na stražnjim i bočnim stranama samog uređaja, ali neki ih modeli imaju i na dnu. Stoga bi najbolje bilo da ih držite na podignutoj površini kako se ti otvori ne bi blokirali.

Za protok zraka i smanjenje šansi za pregrijavanje je također bitno jednom mjesečno očistiti laptop od prašine. To treba raditi na ispravan način tako da nikada ne pušete zrak u računalo, nego da se prašina usisa. Ako niste sigurni u to što radite, bilo bi dobro to povjeriti servisu.

Bilo bi korisno i držati ga podalje od sunčeve svjetlosti i drugih izvora topline. Ako se izloženost ekstremno vrućim ili hladnim temperaturama svejedno dogodi, prijenosnom računalu treba dati vremena da se vrati na sobnu temperaturu prije početka korištenja.

Čak i ako brižno pazite na sve navedeno, do problema može doći ako ste nemarni s kabelima za napajanje. Kabel ne bi trebao biti savijen bilo na koji način te treba pripaziti da mu vrh nije oštećen.

Također, razmislite još jednom o držanju kabela na podu ako nerijetko za njega zapinjete dok hodate. Uz to što uređaj može pasti, vjerojatnija prijetnja je oštećenje utora za napajanje.

I AC adapter se može isto tako pregrijati pa je bitno da i on nema nikakvih zapreka dobrom cirkuliranju zraka.

Nastavi čitati

Hi-tech

NASA traži električni SUV model za Mjesec, a vi joj možete pomoći da ga izabere

Objavljeno

-

Objavio

Foto: NASA

Plan za vraćanje astronauta na Mjesec podrazumijeva i novo vozilo koje će se moći kretati po površini našeg prirodnog satelita. Zato NASA sada traži pomoć u okviru programa Artemis, to jest dizajnera koji će osmisliti vozilo koje se može kretati, istraživati i omogućiti stvaranje nove generacije astronauta, piše TopGear.

“Svemirska agencija traži koncepte za sistem robotičke pokretljivosti pomoću kojeg bi se preko Mjeseca mogli transportirati instrumenti, provesti krucijalna znanstvena istraživanja širom Mjesečevog teritorija, uključujući i područja do kojih ljudi ne mogu doprijeti, kao što je njegov Sjeverni pol”, piše u zahtjevu.

“Možemo očekivati da će posada u svojim svemirskim odjelima moći hodati najviše pola milje. Ako budemo mogli postaviti rover blizu mjesta slijetanja prije nego što posada stigne, potencijal ovih prvih misija će znatno porasti”, kaže Marshall Smith, direktor programa za istraživanje Mjeseca koje uključuje čovjeka.

Rok za prijavu na natječaj je 6. ožujak, a nekoliko dana kasnije bit će objavljeno tko je predložio najpogodniji model automobila za vožnju po Mjesecu.

“Želimo dobiti ponude iz automobilske industrije, za terenska vozila, za električne automobile i više od toga – svemirska industrija nije isključiva. Želimo svoje rovere na Mjesecu, električne, autonomne i otporne na ekstremno okruženje”, zaključuje on.

Povećanje pokretnosti na Mjesecu je posljednji korak programa Artemis, u okviru kojeg će na Mjesecu biti testirani novi sistemi i tehnologije prije nego što se u četvrtom desetljeću 21. stoljeća tamo pošalje posada.

Nastavi čitati

Preporučeno