Razno

Paralizirani prohodali zahvaljujući elektrodi među kralješcima

Kad tehnologija mijenja živote

Foto: Pixabay

Tri pacijenta koji su paralizirani od struka naniže su ponovno uspjeli prohodati nakon što su im stručnjaci među kralješke umetnuli elektrode.

Muškarac, koji je jedan od tri sretna pacijenta, uspio je prijeći cijelu dužinu nogometnog terena nakon godinu dana vježbi uz pomoć električne stimulacije.

Stručnjaci tvrde da taj uređaj koji se smješta ispod ozljede, pomaže pacijentu tako da izgubljeni signali iz mozga dođu sve do mišića u nogama.

Američki stručni tim sa Sveučilišta Louisville i iz Klinike Mayo opisali su svoj nevjerojatni uspjeh u časopisima Nature Medicine i New England Journal of Medicine.

Jedna od pacijentica je rekla kako joj se život potpuno izmijenio zahvaljujući tehnologiji. “Sudjelovanje u ovoj studiji mi je istinski promijenilo život, zato što mi je dalo nadu za koju nisam mislila da je moguća, poslije prometne nesreće”, izjavila je Kelly Thomas (23) za medije.

“Prvi dan kad sam napravila samostalne korake bio je emocionalna prekretnica u mom oporavku koju neću nikad zaboraviti, jer sam u jednom trenutku hodala uz pomoć asistenta, a sljedeći tren sam nastavila sama”.

Spomenuto otkriće je pomoglo i Jeffu Marquisu (35) koji se ozlijedio biciklirajući, baš kao i Jeredu Chinnocku (29), koji je uspio preživjeti nesreću zbog motornih sanjki.

Kako su opisali sami stručnjaci, tzv. elektrozakrpa ne popravlja štetu, ali zato uspješno stimulira živce u leđnoj moždini – signali iz mozga tako dolaze do ciljanih mišića i pacijent može dobrovoljno kontrolirati sam svoje pokrete. No, kad se stimulacija isključi, svjesno kretanje tu prestaje.

“Ovo daje ogromnu nadu ljudima koji se suočavaju s paralizom, no još smo uvijek u vrlo ranoj istraživačkoj fazi”, zaključio je Kendall Lee, neurokirurg iz klinike Mayo iz Rochestera u Minnesoti.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh