Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Gadget

Pet najvažnijih noviteta koji stižu s iOS-om 6

Appleov operativni sustav iOS 6 prepun je različitih noviteta, a o tome najbolje svjedoči činjenica kako će se na sustavu  naći više od 200 novih sadržaja. Neki od noviteta su mali i relativno nevažni. Primjerice, Apple napokon uvodi mogućnost dodavanja oznake VIP nekim mail kontaktima; novitet kojeg su trebali omogućiti prije mnogo mnogo vremena.

S druge strane, neki noviteti su prilično bombastični i ukazuju na radikalni zaokret u određenim segmentima Appleove poslovne politike. Tako se na novom operativnom sustavu neće nalaziti Googleove Karte; bit će zamijenjene aplikacijom Appleove „domaće“ proizvodnje koja će sadržavati defaultni 3D prikaz geografskih lokacija. Na svojoj WWDC (Worldwide Developers ConferenceApple je jučer prikazao tek desetak noviteta koji će se naći na iOS-u 6, a sada je glavno pitanje koji će od njih proći potpuno nezapaženo (poput pomalo jezive aplikacije „Pronađi moje prijatelje“ koja je premijeru imala na iOS-u 5), a koje će korisnici primiti bolje od prijatelja koji je upravo dobio na lotu. Ekipa s portala Techcrunch odabrala je, prema njihovom sudu, pet najvažnijih noviteta koji stižu s novim operativnim sustavom.

1. Aplikacija Telefon

Dobro, jasna stvar, aplikacija Telefon nije nešto najuzbudljivije na svijetu niti zbog nje kupujete nove pametne telefone. No, mobilni telefon ipak se primarno koristi za obavljanje poziva te stoga ima itekakvog smisla da su iz Applea konačno odlučili promijeniti izgled aplikacije prvi put predstavljene davne 2007. godine. Svaki pokušaj da se aplikaciji s (relativno) zastarjelim dizajnom podari novi sjaj je u svakom slučaju potez koji treba pozdraviti. Poglavito ukoliko je to aplikacija koja se u prosjeku pokrene najviše puta u danu.

Dakle, što je novo u aplikaciji Telefon? Za početak, jedna prilično korisna stvar. Ukoliko prijeđete prstom preko ekrana dok vas telefon obavještava o dolazećem pozivu, na samom dnu ekrana (odmah iznad opcija za prihvaćanje ili odbijanje poziva) pojavit će se dva mala prozorčića. Odabirom jednog od njih moći ćete namjestiti podsjetnik da u neko kasnije vrijeme nazovete osobu čiju poziv niste prihvatili ili, ako odaberete drugi prozorčić, podsjetnik da osobi pošaljete SMS poruku.

Ovim novitetom moći ćete odabrati opciju da dotičnu osobu nazovete za sat vremena, opciju „kad napustim trenutnu lokaciju“, „kad dođem kući“, „kad stignem na posao“ i sve to zahvaljujući novoj superpametnoj mogućnosti određivanja točne geografske lokacije korisnika na koju su u Appleu izrazito ponosni. Što se tiče prozorčića čijim odabirom stvarate podsjetnik za SMS poruku, na licu mjesta će vam biti dostupno nekoliko generičkih poruka, poput „nazvat ću vas kasnije“, koje ćete moći poslati jednim pokretom prsta.

Novoj aplikaciji Telefon Apple je dodao i opciju „ne smetajte“ koja se protivi našoj novootkrivenoj želji da u svakom trenutku budemo spojeni na mrežu i dostupni za kontakt, ali nema sumnje kako se radi o prilično korisnoj mogućnosti. Uz pomoć ove opcije korisnici će moći blokirati sve dolazne pozive i poruke u željenom periodu. Naravno, pozivi i poruke stići će na sam uređaj, ali korisnik o ničemu od navedenog neće biti obaviješten. Nema zvukova, LED svjetala, bannerapop-up prozorčića pa čak ni jednostavnog paljenja zaslona ekrana. Korisnici će vrijeme u kojem ne žele da ih se uznemirava porukama i pozivima moći odabrati ručno preko postavki, a bit će moguće i automatsko postavljanje koje će vam garantirati vrijeme bez svemoćne mreže. Primjerice, na svom novom iPhoneu moći ćete odabrati opciju da ne primate pozive i poruke radnim danima iza 11 sati navečer.

2. Karte

Opet, ni ovo nije uzbudljivo poput, recimo, opcije pričajte-sa-svojim-telefonom-pa-psujte-jer-vas-ne-razumije ili skraćeno Siri, no ipak je vjerojatno kako nova aplikacija Karte neće biti potpuno razočaranje u znatnom broju slučajeva kao što je to bila Siri.

Važno je naglasiti, nova aplikacija Karte nastala je unutar Applea (ili točnije za Apple su je napravile tri tvrtke koje su u posljednjih nekoliko godina kupljene isključivo u svrhu razvitka nove aplikacije) i mnogi će reći kako je više bilo i vrijeme da Google dobije „nogu“. Ovim potezom Apple će za sebe zadržati i veoma vrijedne informacije koje iPhone bilježi aplikacijom za određivanje geo-lokacije. U čitavoj priči jedna stvar je prilično pozitivna za korisnike – Apple će vrlo vjerojatno ponuditi uslugu koja će biti pouzdanija od one Googleove.


Apple je novu aplikaciju dizajnirao u potpunosti u vlastitoj produkciji, uključujući i prikaz karata pa ćete stoga primijetiti i drugačije boje u aplikaciji i novu ikonu za Karte na početnom zaslonu pametnog telefona s novim operativnim sustavom. Nova aplikacija bit će kompatibilna s unaprijeđenim sustavom navigacije, a sadržavat će i, uvjeravaju iz Techcruncha, apsolutno predivan 3D Flyover način rada. U Flyover načinu rada moći ćete okretati, približavati, udaljavati i detaljno pregledavati gotovo svaku lokaciju koju poželite. Već na vizualnom polju ova aplikacija je koplje iznad svega što je Google do sada napravio i bit će zanimljivo vidjeti hoće li iz ovog giganta reagirati na bačenu rukavicu.

Kroz napredni sustav navigacije vodit će vas dobro poznati glas – Siri, a sustav će sadržavati i 3D prikaz rute te će biti u stanju mijenjati predloženi pravac kretanja ukoliko „otkrije“ određene zastoje u prometu. Naravno, prosječnom korisniku u Hrvatskoj ovo ne znači mnogo, ali lijepo je znati da negdje postoji tehnologija koja može ovoliko olakšati život korisnicima.

Nova Appleova aplikacija Karte sadržavat će i informacije o stanju na cestama koje će se u stvarnom vremenu (anonimno) prikupljati od mnoštva vlasnika raznih iPhone pametnih telefona. U teoriji, ovo bi trebalo značiti da će vaš telefon moći predvidjeti očekuje li vas na nekoj ruti kretanja zastoj, a iz Applea uvjeravaju i da će novi navigacijski sustav „znati“ radi li se o manjem ili većem zastoju u prometu.

Prema službenoj izjavi iz Applea, nova aplikacija Karte pokriva čitavi svijet i sadržava listu od preko 100 milijuna lokalnih obrta i usluga.

3. Facebook

Sumnjalo se već duže vremena, a sada je konačno i potvrđeno – aplikacija Facebook bit će sastavni dio novog iOS-a.

Nakon što se tijekom postavljanja uređaja registrirate s vašim korisničkim imenom i lozinkom, moći ćete objavljivati na Facebooku s gotovo svake aplikacije koju pokrenete na novom iPhoneu. Da odemo i korak dalje, ako su vam ruke zauzete moći ćete čak zamoliti Siri da napravi objavu koju želite.

Slike, poveznice, lokacije, sadržaji s Game Centera i još mnogo toga od sada će biti moguće izravno objavljivati na najpopularnijoj društvenoj mreži. Na novom operativnom sistemu moći ćete i direktno lajkati razne aplikacije i pjesme. Još jedan pametan potez iz Applea bio je i integracija Facebooka s aplikacijama Kalendar i Imenik. Nakon što se prijavite na Facebook s vašim korisničkim imenom i lozinkom, moći ćete pokrenuti sinkronizaciju između dvije platforme te će sve informacije o, primjerice, rođendanima, kontakt brojevima i mailovima automatski postati dio vašeg iPhone Kalendara i Imenika.

Treba spomenuti i kako je Apple razvojnim programerima omogućio pristup Facebookovom API-u za iOS 6.

4. Siri

Prema mnogima, Siri definitivno ne zaslužuje da se nađe na listi najboljih noviteta na novom iOS-u. No, budući da Apple nije ponudio nikakve dosad nepoznate veličanstvene izume, nadograđena i poboljšana Siri isto predstavlja kakav-takav korak naprijed.

Iz Applea su se posebno pohvalili mogućnošću glasovnog otvaranja aplikacija na iOS-u 6. No, priznat ćete, ovo nije informacija koja će vas ostaviti otvorenih usta. Ukoliko se radi o tome da će korisnici moći samo otvarati aplikacije, a ne igrati popularni Temple Run koristeći samo glas, ova inovacija jednostavno nije toliko korisna koliko se u Appleu vole pohvaliti.

Osim ovog, Siri je na iOS-u 6 naučila i još poneki novi trik. Pomoću ove aplikacije moći će se pregledati gastronomska ponuda na nekom području, informacije o dostupnim sportovima i kino programu itd. Korisnici će o svakom sadržaju kojeg  pronađu ovim putem moći pročitati recenzije na Yelpu (naravno, ako su dostupne), saznati prosječnu ocjenu usluge, cijene, pa čak i napraviti online rezervaciju.

Kao vjerojatno najkorisniji novitet treba istaknuti mogućnost integracije Siri s određenim automobilima. Na upravljaču određenih automobila (preciznije, na automobilima sljedećih proizvođača: BMW, GM, Mercedes, Land Rover, Jaguar, Audi, Toyota i Honda), nalazit će se posebno dugme čiji će pritisak (putem Bluetooth veze) „dozvati“ Siri na vašem iPhoneu. Na ovaj način dobit ćete osobnog asistenta u vožnji, a uopće ne sumnjamo i suputnika kojeg ćete tjerati da vas nasmijava za vrijeme dugih i dosadnih vožnji.

Konačno, važna novost je i da Siri stiže i na iPadove na kojima će zauzimati i do četvrtinu korisničkog sučelja.

5. Passbook

Passbook je nova aplikacija koja će biti integrirana u najnoviji Appleov operativni sustav. Ovom ćete aplikacijom moći na jednom mjestu spremati razne kupone, kino ulaznice, propusnice, kartice s popustima i slično. Preko svog iPhonea na ovaj način ćete moći rezervirati let, mjesto u kinu ili iskoristiti neki kupon s popustom. No, to definitivno nije sve što je ova aplikacija sposobna raditi.

Preko nje moći ćete se informirati o stanju na vašoj Starbucks kartici, provjeriti gdje se točno nalaze vaša mjesta u koncertnoj dvorani ili jednostavno biti informirani kada vam se bliži rok istjecanja kupona s popustima. No, vjerovali ili ne, ima toga još.

Ukoliko je ekran vašeg iPhonea aktivan, na njemu će se pojavljivati pop-up obavijesti ovisno o mjestu na kojem se nalazite. Primjerice, kada ulazite na aerodrom na ekranu će iskočiti obavijest s detaljima o vašem letu i broju rezervacije pa tako nećete nepotrebno gubiti vrijeme na pronalazak mjesta na kojem ste rezerviranu kartu sačuvali. Osim ovoga, Passbook će za vas provjeravati i pregršt drugih informacija te će vas obavijestiti ukoliko je let kojeg ste rezervirali odgođen ili je došlo do promjene perona na kojem se ukrcavate. Korisno, priznat ćete.

Ova aplikacija je dobrodošao novitet i u teoriji uistinu izgleda impresivno. Za Apple će sigurno biti veliki dobitak, ali će u isto vrijeme umanjiti važnost mnoštva drugih usko specijaliziranih aplikacija koje traže svoje mjesto pod suncem. Trenutno nije poznato s kojim će sve uslugama aplikacija biti integrirana, ali zasad se zna da će se preko nje korisnici moći informirati o uslugama Starbucksa, Fandanga, Targeta, Amtraka, Uniteda, Apple Storea, MLB.com-a i W hotela.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Apple i Google su prošlog tjedna stavili na raspolaganje javnim zdravstvenim agencijama svoju tehnologiju za praćenje kontakata.

Biznis

Karticu će lansirati u suradnji s tvrtkom SoFi.

Gaming

Tvrtka Valve odlučila je ukinuti podršku za macOS na svojoj platformi za virtualnu realnost. To je objavljeno na SteamVR forumu, gdje je napisao da...

Tips & Tricks

Apple uređaji dolaze sa poprilično jakom zaštitom, s posebnim naglaskom na mobilne i prijenosne uređaje kao što su: iPhone, iPad i iPod Touch. Sigurni...

Oglašavanje