Pratite nas

PR

Pet savjeta kako učinkovito pregovarati s kineskim poslovnim partnerima

Objavljeno

-

Davno je prošlo vrijeme kad se na Kinu gledalo kao na nazadnu, agrarnu zemlju trećega svijeta. Korjenite gospodarske reforme započete tijekom 1970-ih godina učinile su je jednom od najutjecajnijih zemalja svijeta; prema Forbesu, Kina je zapravo gospodarski div koji drži značajan udio u svjetskoj proizvodnji industrijskih dobara.

CNN Money također laskavo govori o ovoj zemlji, opisujući kako njen višegodišnji rapidan gospodarski rast izaziva zavidne poglede kako među siromašnim, tako i među najrazvijenijim zemljama svijeta, koje nikako da uhvate korak s Kinom. Sinergija gospodarskog rasta i povoljne klime za ulaganja čine ovu zemlju vrlo isplativim mjestom za trgovinu, bilo da ondje prodajete, bilo da iz nje uvozite robu.

U slučaju da se prvi put susrećete s kineskim poslovnim partnerima, znajte kako postoji nekoliko preduvjeta za ostvarenje uspješne poslovne suradnje. Razlike u jeziku, kulturi i načinu rada mogu usporiti ili čak upropastiti neke vrlo izgledne poslovne prilike, stoga evo nekoliko prijedloga kojim ćete puno lakše i jednostavnije sklopiti posao s kupcima odnosno dobavljačima iz Kine.

Nađite se licem u lice

U kineskoj kulturi vrlo važnu ulogu ima osobno poznanstvo između poslovnih partnera. Ukoliko vam vrijeme i sredstva dopuste, nemojte oklijevati i zaputite se na sastanak u Kinu. Ne samo što ćete tako podići razinu povjerenja između vas, nego ćete ubrzati i olakšati sklapanje eventualnog ugovora. Tu su, dakako, i druge opcije ukoliko takav put nije moguć: Skype je, recimo, idealno sredstvo za pregovaranje između udaljenih poslovnih partnera, koji se tom prilikom svejedno mogu vidjeti licem u lice.

Kad se napokon upoznate, pridržavajte se par jednostavnih pravila:
– ostanite hladnokrvni. Budite opušteni i prirodni, pažljivo slušajte njihove prijedloge i i sto tako iznesite svoje. Nemojte dopustiti da vas razlike navedu na krivi put, pa sastanak završi razmiricom.
– budite prijateljski raspoloženi. Posao nije samo posao, nego često zna biti i zabava. Pokrenite razgovor u prijateljskom tonu, s naglaskom na razumijevanje međusobnih mogućnosti i potreba. Tako se pruža prilika za izgradnju zdrave buduće poslovne veze, kojom će obje strane dugoročno profitirati.
– Ukoliko se navedeni napori pokažu teško ostvarivim, a potencijalni partner pokaže tvrdim orahom, pokažite kako i vi imate aduta u rukavu: zahvalite mu na vremenu i recite da imate još nekoliko opcija u njihovoj zemlji. Svi trče za novcem, pa tako i vaš potencijalni poslovni partner; brzo će se pribrati i ponuditi bolju ponudu.

Nije sve u novcu

Kako jedan dobar savjet kaže, “pregovarač u poslu mora voditi računa o svemu. Valja istovremeno biti Sherlock Holmes, kao i Sigmund Freud”. Drugim riječima, dobro odvagnite kakve sve koristi možete izvući tijekom pregovaranja. To mogu biti, primjerice, dodatni rabati na količinu, bilo da je riječ o nižoj cijeni predmeta trgovanja, bilo da se radi o određenoj količini koju ćete dobiti gratis. Valja vam se izboriti i za dodatne pogodnosti kao što su usluge nakon kupnje, a koje uključuju održavanje i servis. Pritom ne bi bilo loše naučiti nekoliko čestih pojmova koji se koriste u pregovorima s kineskim dobavljačima, jer će vam pomoći u takvim pregovorima.

Naučite kineski

Kineski jezik jedan je od najtežih jezika na svijetu, tvrdi Business Insider; da biste ga svladali u dovoljnoj mjeri da tečno govorite, potrebno je 2.200 sati poduke. Dakako, to se od vas ne očekuje, no nekoliko uobičajenih riječi, fraza i izraza nije zgorega naučiti. Pomoći će vam da prijeđete kulturološki jaz i stvorite kudikamo ugodniju radnu atmosferu, a moguće je i da će se vaš pokušaj u dovoljnoj mjeri svidjetu domaćinu, da će vam odobriti dodatni rabat na kupljenu robu.

Pobrinite se da vaš ugovor bude čvrsto obvezujuć i pravovaljan

Žalosna je činjenica da poslovni partneri iz Kine često hvataju krivinu čim se dohvate vašeg novca. Na vama je stoga da oblikujete i potpišete kvalitetan ugovor, u kojem će biti jasno definirane obveze obje strane (datum isporuke, valuta, kontrola kvalitete i slično). Taj će ugovor ujedno osigurati da među partnerima ne dođe do konfuzije i nerazumijevanja. Ugovor kao takav nije savršen i ne jamči kako će poslovni odnos biti bez trzavica – niti jedan to nije – no izvrsna je platforma za smanjenje rizika. Svakako preporučamo da pročitate šest savjeta prilikom sklapanja ugovora s kineskim dobavljačima.

Ugovor će vam, inače, poslužiti i kao svojevrstan lakmus-papir: oni nevoljni i neozbiljni dobavljači neće niti pomisliti potpisati čvrst i obvezujuć ugovor s vama. Oni ozbiljniji, koji žele dugoročan i stabilan posao s vama, pristat će na takav uvjet.

Točno odredite strukturu troškova

Prema Forbesovim 100 najboljih izjava, novac previše košta. Svaki novčić kojeg možete uštedjeti je bitan. Da biste imali dovoljno novca za posao, valja vam točno znati i procijeniti svaki trošak: rad, materijal, vrijeme, oportunitetni trošak i tako dalje.

Imperativ je znati razinu troška prije upuštanja u pregovore; kad ste upoznati s njima, točno ćete znati kako i do koje sume pregovarati. Imajte na umu kako će pravilno i sigurno baratanje podacima na poslovne partnere ostaviti dojam da ste osoba koja zna što radi, čineći vas dobrim izborom za sklapanje ugovora. Isto tako, ukoliko se pokažete kao znalac u području koje je tema razgovora, potencijalni poslovni partner držat će vas autoritetom kojeg nije isplativo pokušati obmanuti.

Tehnologija nema savjesti, a čovjek – tehnolog i znanstvenik bi je morao imati.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

PR

Vodeće tvrtke iz financijskog sektora s područja jugoistočne Europe odabrale su IBM za digitalnu transformaciju poslovanja

Objavljeno

-

Objavio

Ukupna potrošnja na IT u srednjoj i istočnoj Europi, uključujući zemlje jugoistočne Europe, nastavit će svoj pozitivni zamah dosežući 127,3 milijarde dolara u 2019. godini, prema Svjetskom polugodišnjem vodiču za IT potrošnju: Veličina industrije i kompanija koji je objavila International Data Corporation (IDC). Među vertikalama industrije, telekomunikacije i bankarstvo su vodeći u pogledu potrošnje na IT tržištu.

IBM je na regionalnoj konferenciji za jugoistočnu Europu THINK South East Europe Summit objavio primjere suradnje s bankama iz regije među kojima su:

U Hrvatskoj, Zagrebačka banka (ZABA) surađuje s IBM-om na projektima implementacije novih usluga za korporativne klijente i maloprodajne korisnike. ZABA je uvela DevOps praksu i automatizirala instalacije i konfiguracije servera te postavljanje aplikacija, uz pomoć IBM UrbanCode Deploy (UCD) platforme. Time je ZABA uspješno nastavila razvijati aplikacije na inovativan i brz način čime može brže razvijati i implementirati nove usluge za sve  bolje korisničko iskustvo.

Bankart, pružatelj usluga platnog prometa u Sloveniji, surađivao je s IBM-om u izgradnji otvorene bankarske platforme za PSD2 (Direktiva o platnim uslugama 2). Na ovaj način Bankart će ponuditi jedinstvenu platformu PSD2 za 11 slovenskih banaka kako bi se osiguralo poštivanje spomenute EU direktive i omogućila digitalizacija banaka uz istovremeno usvajanje otvorenog bankarskog pristupa.

Zbog različitih ekonomskih i pravnih razloga na tržištima koja opslužuje, OTP grupa sa sjedištem u Mađarskoj pruža globalne financijske usluge putem nekoliko podružnica u jugoistočnoj Europi. Odjel za istraživanje i razvoj koristi suvremena rješenja poput AI i Blockchaina, na tehnologijama otvorenog koda, kao što su IBM OpenPower serveri, kako bi se iskoristio puni potencijal tehnologije, ubrzalo vrijeme za plasiranje novih proizvoda i uspješno poslovalo na tržištu.

U Bugarskoj je DSK banka odabrala IBM SPSS radi ubrzanja pružanja usluga kupcima te brzih i preciznih procjena kreditnog rizika. SPSS će pomoći da se proces odobravanja prosječnog kredita ubrza za otprilike šest puta, skraćujući ‘vrijeme do odobrenja’ na samo nekoliko minuta. Boris Ederov, Head of Retail Credit Risk Directorate, DSK banka, izjavio je: „IBM SPSS igra ključnu ulogu u digitalnoj transformaciji DSK banke. Odobrenje potrošačkih zajmova ključan je prvi korak i postoji golem potencijal da se prediktivna analitika ugradi i u druge ključne procese, poput zadržavanja kupaca i preporuka proizvoda. Kao jedinstvena platforma za sve procese ocjenjivanja i odlučivanja o riziku, SPSS nam daje snažne temelje za budući rast.” U 2017. godini, DSK banka odabrala je IBM Cloud kao platformu za svoj centralni bankarski sustav.

Banca Intesa iz Srbije odabrala je IBM API Connect platformu kako bi potaknula inovativnost otključavanjem potencijala iz internih aplikacija i podataka. Platforma pomaže u ostvarenju zadanih ciljeva, poput širenja poslovnih prilika na nova tržišta i stvaranju novih prihoda izvan područja njihovog tradicionalnog poslovanja, radi stjecanja konkurentske prednosti i poticanja inovacija.

Raiffeisen Romania je odabrala IBM Watson Assistent, uslugu na IBM Cloudu, kako bi unaprijedila odjel ljudskih resursa – dizajnirala je virtualnog agenta kako bi pomogla svojim zaposlenicima u dobivanju bržih odgovora na uobičajena pitanja. U budućnosti, virtualni agent će osim davanja odgovora na uobičajena pitanja davati i odgovore na osobna pitanja, kao što su zahtjevi za godišnji odmor ili generiranje potvrda i dokumenata. Virtualni agent daje odgovore na rumunjskom jeziku, a treniran je od tima stručnjaka Raiffeisen banke i IBM-a.

Današnje vijesti odnose se na promjene u financijskoj industriji i način na koji IBM-ova inovativna tehnologija pomaže na tom polju. IBM pruža podršku za „back office“ sustave za 90% svjetskih banaka, a 19 od prvih 20 banaka Fortune 500 i financijskih institucija koriste IBM Cloud.

Nastavi čitati

PR

Blizanački odnosi – neraskidiva veza

Objavljeno

-

Objavio

Međuljudski odnos, onaj koji nas može uzdići do zvijezda ali i srušiti u najgoru stranputicu i očaj, zasigurno jest onaj ljubavne prirode, i u takvim trenucima zaista ništa drugo na svijetu više nije ni važno. Poseban ljubavni odnos, u kojem dolazi do susreta blizanaca odnosno blizanačkih duša još je uvijek jedan od misterija gdje znamo teoretski što se događa ali duša nam se buni i ne može to podnijeti. To je onaj odnos koji kad se sruši, a to se obavezno dogodi, svrha mu je natjerati osobu da duhovno raste no nažalost ne desi se tako uvijek.

Kad pronađemo našu blizanačku dušu to je neminovno jedno stanje euforije, optimizma i životnog sjaja, osjećamo i znamo da smo pronašli ono za čim smo toliko dugo žudjeli i sad su nam se napokon sve kockice posložile na mjesto kad je ta osoba ušla u naš život. To nije stanje mira već euforije i adrenalina koji nas obuzme tako da se više i ne sjećamo da je prije postojao život i da su postojale stvari u tom životu koje su nas radovale jer sve je sad premalo i previše bezlično od prije u odnosu na ovo sada.

Traje to neko vrijeme, a onda se odnos jednostavno raspadne, najčešće bez objašnjenja, bez uvoda, bez ikakvih naznaka da bi se tako nešto moglo dogoditi. I padamo na dno jer više nijedan osjećaj to ne može zamijeniti, ništa više nije isto, ne možemo se vratiti nazad, a ne možemo ni naprijed jer osjećamo da nam je duša umrla.

Postavljamo si bezbroj pitanja, pokušavamo racionalno doći do nekog rješenja ili bar odgovora, pokušavamo možda čak i na silu vratiti u život ono što nam je tako bešćutno oduzeto. Pitanje “zašto” postavimo si milijun puta na dan, a baš to pitanje nema nikakvog smisla.

Čemu blizanački odnos? Zašto bi se mučili kad smo mogli zauvijek biti toliko sretni? Ali radi se o tome da nismo mogli, ne bez upravo ovoga što nam se dogodilo. No, tema je ovdje da ljudi drugačije reagiraju i ne ispune uvijek ono što im je predodređeno. Neki se ljudi trgnu, shvate o čemu je riječ, da se radi upravo o njima samima i njihovom rastu, i jednom kad skupe snagu i krenu dalje, dožive mnogo stvari u životu koje ih promijene u jednu snažniju, kvalitetniju i bolju osobu. No postoje ljudi koji padnu pod tim teškim očajem i nemaju više snage da se dignu.

Ovdje se radi o nespremnosti da se u ovom životu susretnu sa svojom blizanačkom dušom, a također i njihovoj nemogućnosti prihvaćanja onoga što jeste. Tu dolazi do pokušaja rješavanja situacije uglavnom putem ezoterijskih metoda koje doista daju pomoć i odgovore, a jedna od najtraženijih i najpoznatijih u kojima se traži rješenje jeste drevni medij za predviđanje budućnosti, uvide u sadašnjost, savjetodavne poruke, ukratko-tarot, precizno, tumačenje kroz tarot za ljubav i ljubavnu problematiku kroz otkrivanje srži problema i rješavanje istog.

Drugima je kratkoročno dovoljan i sam horoskop, no horoskop važi samo ako je osobni, a ne onaj opći koji nalazimo na sve strane. Sama po sebi astrologija je moćna ako se naiđe na pravog stručnjaka, dobrog poznavatelja astrologije.

Jer blizanačke duše, kako je već spomenuto, jesu jedna posebno zahtjevna tema koji doista mnogi shvaćaju na ne baš pravi način, pa dolazi do zabuna i kretanja pogrešnim putem, a često i do pokušaja da se neki ljubavni odnos ostvari “silom” što na koncu nikada ne daje dobre rezultate.

Ipak, ono što iskusan tumač tarota može, horoskop ne može dosegnuti. Iz tarota ćete dobiti otkrivanje vašeg karmičkog puta, uputstva kako se nositi s vlastitom karmom, te kako prihvatiti sudbinu koja vas čeka i otkriti da li ste u pravu kada za svoj ljubavni odnos imate osjećaj da je blizanački.

Možda se neupućeni pitaju, da li je baš potreban tarot ili neka druga ezoterijska grana da bi se iznašli odgovori i rješenja. Oni koji su bili u situacijama, (ili će biti), da ne znaju na čemu su ili da ne mogu prihvatiti ono što jeste u vezi blizanačkih odnosi-oni znaju odgovor na ovo pitanje.

Izvor: Vidovitost.net

Nastavi čitati

PR

Bonbon novosti u Multimedija paketima Uzmi Deezer ili HBO GO s uključenom 1 gigom!

Objavljeno

-

Objavio

Što bi napravili za jednu gigu – čistili tonu graška s mamom i tetkom ili pozirali goli pred roditeljima svoje cure?

Ne morate. Dovoljno je aktivirati Deezer ili HBO GO u bonbonu jer korisnici bonbona od 08. 11. imaju mogućnost uživati u zabavnom sadržaju uz već ranije predstavljen Deezer u bonbon ponudi, te uz novi Multimedija paket – HBO GO. Uključivanjem bilo kojeg od navedenog paketa po cijeni od 40 kuna mjesečno, korisnici dobivaju 1 gigu internetskog prometa za surfanje po svom izboru.

Ako koristitite bonbon vjerojatno znate da možete precizno optimizirati vlastitu potrošnju, sami kreirati tjedne i mjesečne pakete, birati želite li više besplatnih minuta razgovora, SMS poruka ili gigabajta interneta.

Osim toga, korisnici mogu izabrati jednu od četiri unaprijed pripremljene, gotove mjesečne kombinacije – s velikim internetom, s velikim razgovorima, jako velikim internetom i s jako jako velikim internetom.  

U novoj bonbonovoj ponudi, uključite li Deezer ili HBO GO uz nadoplatu od četrdeset kuna mjesečno, dobiti bez obzira koristite li mali, veliki ili srednji paket interneta, dobit ćete jedan gigabajt interneta potpuno besplatno.

Oni korisnici koji su odabrali jednu od četiri gotove kombinacije Deezer i HBO GO, uz dodatan gigabajt interneta plaćaju samo 30 kuna.

Svoju kombinaciju možete složiti ovdje.

Nastavi čitati

Preporučeno