Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Gaming

Pokemon Go na neočekivan način mijenja svijet – evo kako!

pokemon-go-youtube

Sve i da niste upoznati s detaljima megapopularne franšize Pokemon, vjerojatno ste barem čuli to ime – ta tko unazad tjedan-dva nije pročitao barem jedan naslov na internet portalima koji je u naslovu imao tu riječ?

Pokemoni su svoj put započeli 1995. godine kao igra na Game Boyu. Od tada su se pojavili kako u drugim igrama, tako i kao animirana serija, manga te igraće karte.

Nintendo, vlasnik franšize, prije nekoliko tjedana izdao je mobilnu aplikaciju Pokemon Go, koja je ubrzo zavladala svijetom igara za mobilne telefone: samo pet sati po objavljivanju igre, ova je zauzela prvo mjesto po broju preuzimanja. Pokemon Go pokazao se kao prava pošast; osim što ga igraju milijuni, pojavili su se još neki neočekivani fenomeni vezani uz ovu igru.

Po popularnosti prestiže društvene mreže

U prvih tjedan dana nakon objave igre, po broju preuzimanja premašila je za više nego dvostruko Tinder. To je, ako niste znali (a znate, priznajte) iznimno popularna aplikacija za traženje partnera. Što se pak tiče broja dnevnih korisnika, tu se opasno približila Twitteru. Novosti koje je Nintendo već dodao igri – a planira još neke – jamče kako joj popularnost još neko vrijeme neće splasnuti.

Igrači se aktivno kreću u prirodi

Credit: creativemarket.com

Credit: creativemarket.com

Iako Pokemone možete skupljati u vlastitom domu, svaki igrač zna da, ukoliko se želi ozbiljnije posvetiti igri, mora izaći na otvoreno. Već prvi vikend po objavi igre, društvene mreže bile su zagušene komentarima o bolnim nogama. Nintendo, dakako, nije imao ni najmanju namjeru napraviti igru koja će popularizirati kretanje u prirodi.

Amerikanci uz Pokemon Go uče metrički sustav

Prije ćete Amerikanca natjerati da se odrekne hamburgera, negoli nauči koristiti metar kao mjernu jedinicu. Budući da je Pokemon Go zavladao tržištem mobilnih aplikacija u Sjedinjenim Američkim Državama – a temelji se na metričkom sustavu – internetske tražilice postale su zatrpane upitima o konverziji kilometra u milje. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ova igra imati trajnog utjecaja na gledište Amerikanaca o vlastitim (generalno besmislenim) mjernim jedinicama.

Pojavljuju se profitabilni poslovi vezani za igru

Credit: Cnet

Credit: Cnet

Igra vas, kao što smo rekli, prisiljava da se krećete i učite. No postoje ljudi koji žele igrati igru, ali se ne žele gnjaviti s trčanjem po ulicama ili konverzijom mjernih jedinica. Upravo zbog takvih osoba pojavili su se oglasi kojima se nudi prijevoz po gradu i prirodi, a čija je svrha pomoći igračima prikupiti Pokemone bez puno truda i muke.

Pojavile su se opasne lažne verzije igre

Iako je igra besplatna, neki koji ju žele igrati ne mogu do nje; zbog goleme se potražnje, naime, povremeno zaguše Nintendovi serveri. Nestrpljiviji među potencijalnim igračima tada krenu tražiti igru na drugim destinacijama, gdje, osim igre, obično preuzmu i kakav malware. Prvi takav softver pojavio se već 72 sata po objavi igre, a rastom njene popularnosti, rast će i broj malicioznog softvera i njegove učinkovitosti.

Pokemon Go prikuplja golem broj podataka

Credit: Youtube

Credit: Youtube

Igra doslovno prati sve što radite: osim očitih elemenata koji su vitalni za igrivost, dakle GPS signala i kamere, prikuplja podatke o onome što ste spremili u memoriji telefona, o vašim kontaktima, mrežnim postavkama, elektroničkoj pošti te praktički svemu ostalome vezanim za vaš telefon. No nema razloga za pobunu, jer ste na sve navedeno pristali preuzimajući igru.

Proširena stvarnost uz pomoć igre ulazi u mainstream

Credit: Slobodna Dalmacija

Credit: Slobodna Dalmacija

Proširena stvarnost jest fizička stvarnost u koju je dodan računalno generirani objekt. Već se ranije pokušalo progurati ovaj koncept među potrošače, no svi su se pokazali više ili manje manjkavima.

Niti Pokemon Go nije savršen, dapače: Pokemoni koje prikazuje na zaslonu vašeg mobitela djeluju neprirodno i nisu u nikakvoj interakciji s fizičkim objektima oko sebe. Svejedno, golema popularnost igre za sobom vuče jednako golemu konkurenciju, koja će učiniti sve da otkine svoj komad kolača. Neke od kompanija koje će pokušati zajahati na valu popularnosti igre Pokemon Go krenut će put razvoja bolje proširene stvarnosti, što bi u konačnici moglo dovesti do boljeg i svrsishodnijeg proizvoda.

Izvor: Listverse

1 komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Gaming

Osim što obožava igrati igrice, baka gamerica je i veliki kolekcionar konzola za igranje

Gaming

Kad se priča o Assassins Creed igrama i kad se prave liste i poredak, Assassins Creed II bio bi definitivno u samom vrhu, ako...

Gaming

Nemaju svi vremena ni želje igrati najzahtjevnije video igre. Za one koji imaju nešto slabija računala, a žele svoje vrijeme potrošiti što je zabavnije...

Gaming

NBA već ima službenu e-sports ligu, ali zbog prekida pravog natjecanja uslijed pandemije koronavirusa, planirano je organiziranje turnira u igri NBA 2K u kojem...

Oglašavanje