Geekmaxi
Web & IT

Kako kao freelancer povećati produktivnost i napraviti više u manje vremena?!

Zanima vas kako povećati produktivnost i obaviti više posla u manje vremena? Pitate se da li je moguće optimizirati radne zadatke i riješiti više projekata prije zacrtanog roka? Želite spriječiti gomilanje projekata i kašnjenja u isporukama?
Iako mnogi smatraju kako su freelanceri osobe koje se po cijeli dan izležavaju na plaži uz koktel u ruci i povremeno obave neki zadatak – to nikako nije istina. Da, freelanceri imaju određenu slobodu i mogu raditi kada, gdje i kako žele. Ipak, iako je to jedna od glavnih prednosti freelancera, to je ujedno i ključan problem koji mnogima zadaje glavobolje.
Naime, kada nad vama nema šefa koji vas neprestano tjera da nešto napravite – opustit ćete se i veliki dio vremena ljenčariti. U tu zamku upadnu mnogi novi freelanceri, što ih dovodi u poziciju gdje gomilaju zaostatke i neprestano probijaju dogovorene rokove s klijentima. Takav scenarij želimo spriječiti jer će klijent izgubiti povjerenje u nas pa je krajnje vrijeme da se ‘uozbiljimo’. Danas vam donosimo 6 super savjeta kako kao freelancer povećati svoju produktivnost i prestati kasniti s isporukom projekata:
 

Radite manje, ali pametnije

Svi mi iskusili smo žrvanj obrazovnog sustava. Iako smo znali da test imamo za dva tjedna, u utorak u 11.00 sati – rijetko kada krenuli smo učiti tjedan dana prije. Dapače, većina nas krenula je s učenjem u ponedjeljak u popodnevnim satima. Nemojmo se zavaravati – to nije samo mana za vrijeme školskih dana, već ćemo tako funkcionirati čitav život.
Stoga, morate početi raditi pametnije. Nemojte odugovlačiti s obavljanjem poslova i zadavati si preduge rokove. Dugi rokovi samo znače da ćete napraviti sve što je u vašoj moći da potrošite sve to vrijeme na gluposti i onda u zadnjih nekoliko sati obavite zadatak koji je pred vas stavljen davno prije. Zadajte sebi kratke rokove i zadatke obavljajte onako kako vam pristižu – bez odugovlačenja. Istraživanja su pokazala kako je instantno rješavanje problema jedan od najboljih načina rada – koji vam skraćuje vrijeme potrebno za nešto obaviti, ali i poboljšava kvalitetu rada.
 

Postavite prioritete i planirajte

Čovjek ima sklonost da prednost daje zadacima koji su manje važni jer se negdje u podsvijesti pribojava zadatka koji imaju veću važnost. Dakle, prvo ćemo otići u dućan, ispeglati robu, oprati suđe, pogledati novosti – iako znamo da nam je najvažniji zadatak u danu napraviti ilustraciju za klijenta (za što nam treba 3 sata). Sve to je pogrešno, ali nažalost usađeno u naš mentalitet. Moramo to promijeniti.
Morate se naučiti nositi s prioritetnim zadacima i ne smijete ih se pribojavati jer to su zadaci koji vas guraju naprijed, koji vam osiguravaju novac i svjetlu budućnost. Na kraju dana razmotrite koje sve zadatke imate sutra za obaviti i poredajte ih prema prioritetima. Obavezno najvažniji zadatak (s najvišim prioritetom) stavite na početak svojeg rasporeda – odnosno obavite taj zadatak prvi ujutro kada se probudite. Ispravno postavljanje prioriteta povećat će vašu produktivnost.
 

Eliminirajte sve što vas ometa

Današnje moderno društvo vrlo lako gubi pažnju i ekstremno brzo se prebacuje iz zadatka na neki drugi zadatak. Sjajan primjer za manjak pozornosti su i društvene mreže koje danas koristimo. Naime, kada smo na društvenoj mreži samo ‘prelijećemo’ sadržaj i gotovo da se ni na kojoj objavi ne zadržavamo više od 5 sekundi. To samo pokazuje koliko lako gubimo pozornost i koliko se brzo prebacujemo na nešto treće.
Ako želite povećati produktivnost onda morate ukloniti sve što bi vas moglo ometati prilikom izvršavanja prioritetnih zadataka. Prva stvar koju morate ugasiti ili odvojiti od sebe je pametni telefon. Naime, kada na pametni telefon stigne obavijest velika je vjerojatnost da ćemo telefon uzeti u ruke (bez obzira na to što smo prethodno radili) i nakon toga izgubit ćemo 15 minuta vremena pretražujući društvene mreže. Druga važna stvar – morate spriječiti druge ljude da vas uznemiravaju nepotrebnim razgovorima i suludim pitanjima. Jasno im naglasite da kada nešto radite, onda ste fokusirani na taj zadatak – a vrijeme za razgovor imat ćete nakon obavljena posla. Jasno, tu si i mnogi drugi faktori koji vas ometaju, a na vama je da ih sve eliminirate i fokusirate se na prioritetni zadatak.
 

Slušajte glazbu

Vrlo vjerojatno ćete pomisliti kako je slušanje glazbe u direktnoj suprotnosti s onime što smo objasnili u prethodnom odlomku – eliminirajte sve što vas ometa. No, to ipak nije tako jer slušanje glazbe ima mnoge pozitivne efekte na razne sfere vašeg života. Slušanje glazbe može vam povećati produktivnost, može vam pomoći u otklanjanju svih problema koje imate na pameti, a isto tako može vam povećati razinu kreativnosti.
Iako mnogi ne vole klasičnu glazbu, upravo je takva vrsta glazbe najbolja za podizanje produktivnosti i kreativnosti kod osobe. Na internetu lako možete pronaći glazbene komade koji su posebice dobri za podizanje produktivnosti i bilo bi pametno s vremena na vrijeme poslušati takvu glazbu. Uz klasičnu glazbu, mnogi freelanceri uživaju u zvukovima žamora kafića koji također može imati pozitivan učinak na osobu. Na tržištu postoje aplikacije koje proizvode zvukove žamora kafića pa ih svakako isprobajte.
 

Povećajte cijenu rada

Cilj povećanja produktivnosti je obaviti više rada u kraćem vremenu, što znači da ćete zaraditi više novca u kraćem vremenu, ali ćete istovremeno osloboditi višak slobodnog vremena. Ako iz ove jednadžbe uzmemo samo komponentu novca možemo je promatrati na dva načina – povećat ćete količinu rada kako biste zaradili više novca ili ćete povećati naplatu rada kako biste zaradili više u istom vremenu.
Freelanceri se često nađu u problemima kada se radi o definiranju cijene rada. Morate biti pažljivi kod definiranja cijena i nikako nemojte raditi za manje novca, nego što to rade vaši konkurenti. Dapače, bolje je povećati kvalitetu rada, čime zapravo dobivate temelj da možete povećati i cijenu rada. Ako povećate cijenu rada to posljedično znači da ćete zarađivati više novca u istom vremenskom intervalu (što je jedno od obrazloženja produktivnosti).
 

Stvorite automatizirani sistem

U svojoj ste karijeri mogli primijeniti kako se mnoge stvari ponavljaju iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec. U mnogo slučajeva koristite iste ideje i načine rada pa ne postoji nikakav razlog da taj sustav rada ne automatizirate. Dakle, pokušajte pronaći aspekte rada koji se ponavljaju na svim vašim projektima i zatim osmislite način kako da te dijelove automatizirate.
Automatizirati možete marketing, poslovanje, slanje projekata, planiranje tjedna, itd. Automatizacijom stvari i poslova koje redovito ponavljate smanjit ćete utrošak vremena koje inače trošite na takvo upravljanje. Dakle, imat ćete više vremena da se posvetite važnim zadacima, a ove manje bitne stvari odradit će se same od sebe. Iskoristite potencijal digitalnih sustava i povećajte svoju produktivnost.
 
Koje vi taktike koristite za povećanje produktivnosti?
 

10 komentara

Najbolji komentari

 1. dadaas says:

  Automatizam i povecati cjenu su mi najbolji djelovi, ovo ostalo je tako…

  Ako se necemo pridaje prevelika pozornost onda smo time opsjednuti i nikada to necemo obaviti ili cemo obaviti ali cemo pri tome potrositi abnormalnu energiju i nakon toga nam treba odmor, gdje onda drugi projekt dolazi kad nam treba mjesec dana odmora…

  Ja bi jos smao dodao da prije svakog zadatka si postaviti pitanje kako to najbrze i najednostavnije rijesiti. Mi ljudi radi kompliciramo, ja sma jedan od tih koji se bori trenutno da sve pojednostavim na najlaksi moguci nacin…

 2. Q_Line says:

  Ja cu za sebe reci da se izlezavam kada radim neki posao u toj bransi :slight_smile:

  Malo vise sam sada okrenut drugim stvarima, ali iz duuuuuuugotrajnog iskustva mogu reci, da najbolje ideje i rjesenje za probleme koje ne mozete rijesiti dodju kada se odmaknes od posla koji radis.

  100 puta mi se desilo da sam do problema rjesenja “tacke u kodu”, poravnate margine u PS-u i sl. dosao kada bi otisao da odmorim glavu, provozam se na bajku ili odem par dana na odmor, more, plaza…

  Ali, sve je manje vremena a sve vise zadataka koje treba rijesiti, tako da mi produktivnost vise dodje kao hiperaktivnost :slight_smile:

 3. ruin says:

  ovo mogu i ja potpisati, s tim da nemam baš neko iskustvo, od novembra 2014. sam u internet marketingu :smiley:

  generalno imam problem s vremenom, ne mogu se organizovati po pitanju posla

  imam planova više nego dana, pa onda sve zapisujem u jedan notepad fajl, pravim neku todo listu pa kad dođe na red :frowning:

 4. Q_Line says:

  Da, i ja to radim, ali forsiram klijente u Gmail, sve sto nije odradjeno ceka me u Inboxu.

  Sretan sam ko malo dijete kada mi je Inbox prazan, ali to je max. 10 od 365 dana u godini.

  Po meni su te “ToDo” liste jedan od najboljih nacina forsiranja da odradis stvari, jednostavno su uvijek pred ocima ti i samo imas cilj da je “nuliras” :slight_smile:

 5. dadaas says:

  Mislim da sam negdje procitao podatak da tajkuneri nemaju todoliste i da su one najvece zlo, sve sto dodje na todolistu ima velike sanse da nikada nebude napravljeno.

  oni koriste kalendar i uvijek se drze termina. Pa eto ako tko ima slucaj kao i ja da mi pise todo due 6 months ago mozda da pocne sa kalendarima, tako cu i ja sad, mislim to je isto todolista ali ne spucas samo projekt na listu i da on tamo stoji, nego on ima svoj deadline i mora biti napravljen do deadlinea…

 6. Q_Line says:

  Ja sam dokaz da ToDo lista funkcionise :slight_smile:

  Problem s kalendarom je sto odmah na prvu vidis do kada imas rok i otezes s izvrsenjem (samom sebi nabijas ritam).

  Al ok, moj stav…

 7. dadaas says:

  Dobro nismo svi jednaki, ali ako sve trpas na todolistu onda postoji stvarno velika sansa da nesto do toga nikada nece biti napravljeno…

  Npr kod mene sad trenutno 10 stavki vec mjesec dana prosao rok… Jer kad sam stavljao nisma razmisljao o nicemu nego da samo spucam na njega to. I fora je da sad jos spucavam nove to do stvari i nikako da dodjem do ovih starih, a najveci je rpoblem dok pogledam todolistu mi je zlo…

 8. Q_Line says:

  Pa dobro, svijet funkcionise na ovaj ili onaj nacin, i bolje je sto nismo svi isti.

  Meni je to nekako hronoloski lakse, za web stranicu sam trazio 3 sedmice klijentu da uradim, uradim je za 4 dana i strpam jos 3 “uz nju” uz taj ritam i ne treba mi onda nikakav kalendar :slight_smile:

  Samo “ljuljaj” :slight_smile:

 9. Više volim tikete. :sunglasses::sunglasses:

  Isprobao jedno 20 alata, ni jedan nema sve što treba.

  Najbliži je redmine, ali njemu nedostaju opcije grupnog ispisa recimo, to je opcija koja treba svima, npr. označim x tiketa i da mi ispiše u pdf, print bilo kako.

  Asana je recimo dobra, ali mana je ta što moraš klikati, ako ima više pod taskova da dođeš do onog koji ti treba. možda imaju tree prikaz, ali nisam naišao na to.

  Trello ne volim jer ima kučice.:smile::smile:

 10. novii says:

  Tahnika je kanban, a alat koji koristim je Trello. Posao je ubrzan za 50%, sa tim da sam uglavnom zadržao istim obim posla globalno. Tako mi je ostalo 50% vremena slobodno, koritim ih za učenje ili odmor, nikako ne uzimam dodatni posao.

  Ali kao što je neko napisao nismo svi isti.

Nastavi raspravu wmforum.geek.hr

Forumaši

Vrh